ProAlpin.ro Blog

3 orase medievale care trebuie vizitate – Sighisoara (II)

Daca tot vorbim de orase medievale este imposibil sa nu amintim de Sighisoara. Sighisoara (Segesvar in maghiara, sau Schassburg, in germana) este un oras situat in judetul Mures, care datorita aspectului sau arhaic, a fost inclus in Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO.

In 1431 Vlad Tepes, fiul lui Vlad Dracul, s-a nascut la Sighisoara.

Orasul vechi, sau cetatea troneaza peste cartierele mai noi, de pe un deal stancos. Pe pantele acestuia se gasesc foarte multe case vechi, care-si pastreaza aspectul de alta data, inclinate. Trepte pietruite urca din piata Hermann Oberth spre poarta principala.

Cetatea a fost construita de sasi si initial era cunoscuta sub numele de Castrum Sex, in traducere, a sasea cetate. Sighisoara a prosperat mai ales datorita comertului dintre Moldova si Tara Romaneasca. Aceasta informatie este atestata la Muzeul de Istorie.

Turnul cu Ceas

Peste poarta de la intrare in cetate se inalta Turnul cu Ceas, ridicat in secolele XIII si XIV, care la anuntarea mizelui noptii isi scoate una dintre cele 7 statuete din lemn din turn si priveste spre orasul de jos. In acelasi timp, alte doua statuete (ziua si noaptea) privesc inspre orasul de sus. Muzeul de Istorie de care va spuneam mai sus, se gaseste in acest turn.

Sighisoara panorama

In subsolul Turnului cu Ceas veti gasi camera de tortura, unde poti vedea cateva instrumente de tortura medievale, daca ai o curiozitate legata de macabru. La o aruncatura de bat gasesti si Muzeul de Arme Medievale, pe care, cand eram micut, ii puneam pe ai mei parinti sa-l vizitam de fiecare cand trecem prin Sighisoara. Aici am invatat ce-i aia o halebarda.

Un alt loc de interes este casa in care se presupune ca s-a nascut Dracula Vald Tepes. Ultima oara cand am vizitat Sighisoara, din cate-mi amintesc, casa nu era deschisa vizitiatorilor. Am inteles ca, mai nou, se afla un restaurant in aceasta incinta, dar nu ma credeti pe cuvant.

Centrul Sighisoarei

Biserica Manastirii, ridicata in 1298, gazduieste cateodata recitaluri de orga si nu foarte departe se afla Piata Cetatii, centrul orasului vechi, care vara este impanzita de terasele cafenelelor de acolo. Aici se gaseste si Casa cu Cerb (Hirsch), o cladire foarte frumoasa, recent restaurata.

O scara de lemn formata din 175 de trepte si 29 de praguri, acoperita, abrupta, duce inspre Scoala de pe Deal (1619). Scara a fost denumita din acest motiv, Scara Scolarilor. Colina este insa, dominata de Biserica de pe Deal (1345-1525). Picturi murale, sau fragmente ale acestora, pietre de mormant, stalpii masivi, ferestrele putine si 3 altare gotice dau acestei biserici un aer de sobrietate si liniste.

Scara Scolarilor

Scara Scolarilor

Nu pot incheia un articol despre Sighisoara, fara a mentiona ca in perioada Iulie – August, centrul vechi este monopolizat de artisti stradali, muzicieni si actori imbracati in costume de epoca, datorita celebrului Festival al Artei Medievale. In adolescenta am intreprins o groaza de nebunii pe acolo, dar despre asta, poate, altadata.

Ai fost in centrul vechi al Sighisoarei? Ce ti-a placut, ce nu ti-a placut? Intreb pentru ca eu l-am vizitat de foarte multe ori, si au fost ani in care totul a fost aproape perfect si alti ani, in care am fost dezamagit de anumite aspecte: cladiri in paragina, restaurari ce nu se mai terminau. Oricum, eu concluzionez ca daca n-ai vizitat Sighisoara, iti recomand sa te imbraci acum si sa dai o fuguta rapida. E un oras medieval absolut minunat!

sursa imagini: commons.wikimedia.org

Citeste si partea I din seria 3 orase medievale care trebuie vizitateBrasov

Partea a III-a Sibiu

imbraca-te de munte iarna de la proalpin.ro

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend