ProAlpin.ro Blog

3 Retete usoare pentru camping si munte

Ce placut este sa fii propriul bucatar al familiei tale sau al gastii de prieteni cand mergi pe munte! Sa auzi jarul sfaraind si sa te delectezi cu mirosul tare al coniferelor amestecat cu fumul salbatic al focului facut de tine! Parca si pofta de mancare este mult mai mare dupa o tura pe munte, cand te opresti la un binemeritat ospat! Daca te ingrijoreaza faptul ca nu stii ce sa gatesti intodeauna sau ai vrea sa iti rasfeti prietenii si cu niste dulciuri de casa (sau de munte :)), vei vedea ca nu e imposibil. Ba dimpotriva, exista retete pe care oamenii muntelui le-au adaptat la conditii de tabara, si care – trebuie sa spunem – sunt extrem de gustoase.

Daca nu esti foarte sigur cum se face focul in padure si la ce sa ai grija, poti sa scanezi putin inainte articolul Cum sa aprinzi un foc in padure. Te va ajuta foarte mult sa gasesti mai usor lemne potrivite pentru foc si vei retine cateva tips & tricks care iti asigura reusita si experienta memorabila a unui foc de tabara.

Acum sa trecem la retete! Exista solutii ingenioase pentru toate cele 3 mese ale zilei.

1. Omleta ,,Omul muntelui” (mic-dejun)

Ce-ti trebuie:

  • o tigaie mai mare sau o plita concava
  • sunca taraneasca cu ceva grasime, ori kaizer
  • carnaciori sau cabanos
  • o ceapa
  • cativa cartofiori
  • 12 oua
  • niste branza telemea sau de burduf
  • sare, piper, ulei vegetal

Cum procedezi:

Tai sunculita si ceapa pestisori, carnaciorii ii tai in felii mai groase, cartofii cruzi ii dai pe razatoarea mare, ori ii tai felii rotunde subtirele. Bati ouale bine-bine de tot, apoi incingi niste ulei in tigaia asezata pe foc. Rumenesti acolo sunculita, carnaciorii si ceapa, pana incep sa miroasa delicios :). Adaugi cartofii si acoperi cu un capac, apoi lasi totul pe foc vreo 15 minute. Urmeaza ouale batute, amesteci bine de tot si mai lasi tigaia acoperita vreo 10 minute. La final, frangi branza deasupra si gata! Micul dejun e servit.

Daca ai nevoie de o tigaie pentru camping, o alegere reusita este setul din inox de la Vango.

2. Orezul ursului (pranz)

Ce-ti trebuie:

  • la fel, o tigaie sau o plita mai mare concava
  • vreo 500 g orez
  • 2 conserve mari de carne
  • ceapa si usturoi
  • o conserva de bulion,
  • o conserva mica de mazare
  • cativa morcovi mici
  • sare, piper, condimente dupa gust, ulei vegetal

Cum procedezi:

Intai tai ceapa pestisori si o calesti in ulei pana devine transparenta. Desfaci conservele de carne si cu furculita desfaci carnea in bucatele mai mici, dupa care le dai drumul in tigaie peste ceapa. Rumenesti putin carnea, apoi pui orezul dupa ce l-ai spalat putin. Pui si morcovii taiati feliute subtiti si amesteci bine in timp ce se prajesc. Torni si mazarea din conserva. Adaugi apa curata de izvor cu un castron, astfel incat sa acopere toate ingredientele din tigaie. Lasi totul sa fiarba bine si cureti si feliezi usturoiul, ori il pisezi. Dupa 20 de minute in care orezul si carnea au fiert, adaugi bulionul si usturoiul si mai lasi sa fiarba vreo 10 minute. Urmeaza condimentarea si masa de pranz e gata!

3. Briose de padure (desert ori cina)

Ce-ti trebuie:

  • aceeasi tigaie sau plita
  • 1 castronel plin cu afine (le poti lua congelate de acasa)
  • 1 bol marisor de biscuiti maruntiti in bucatele
  • 1 bol cu lapte (te poti baza pe laptele la TetraPak, pentru ca e UHT si nu trebuie sa-l tii la rece inainte sa deschizi cutia)
  • cateva linguri de margarina sau unt
  • o canita de zahar
  • 4 oua

Cum procedezi:

Bate ouale ca pentru omleta, adauga afinele si untul. Poti sa-l topesti putin inainte in tigaie. Pui si zaharul si laptele si amesteci bine de tot. Biscuitii dupa ce i-ai rupt cu mana, poti sa ii maruntesti si mai mult cu o lingura de lemn, ori cu o bucata de lemn pentru foc pe care o rulezi deasupra lor, inveliti intr-un prosop de bucatarie. Adaugi si biscuitii pisati. Incingi din nou plita cu putin unt si prajesti pe o parte si pe cealalta briosele. In functie de diametrul tigaii, iti vor iesi mai multe sau mai putine, insa important este ca acest desert este atat de usor de facut si atat de crocant, incat nu va veti mai putea opri din mancat.

In cazul in care vrei sa stii detalii despre cum iti poti imbunatati iesirile tale pe munte, articolul Set vase de inox Vango 3 persoane te ajuta cu un review de produs. Detalii si sugestii in acest sens gasesti si in articolul Top 5 accesorii utile in camping.

Tu ce retete ai inventat pe munte?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

3 comentariiLasa un comentariu

  • retetele sunt bune ca idee,ramane sa le si incercam,dar de obicei traditia cand iesi la padure este de a face gratare si mici,sper sa ne schimbam optiunile in viitor.cred ca asta depinde si cat timp stai pe munte,toate bune

  • Salut, foarte bune articole. Ce se intampla cu legile noi legate de camparea pe munte in afara locurilor special amenajate? Eu sunt dintre cei care merg de foarte multi ani cu cortul pentru trase si nu numai, fac intotdeauna curat in locul in care campez si cand strang pentru a merge catre alta destinatie, iar anul acesta, pentru prima data, am dat de niste domni de la jandarmerie pe munte, undeva in zona Voinea, Muntele Papusa, care mi-au comunicat ca sunt legi noi si ca nu se mai poate merge cu cortul decat in spatii amenajate. Am auzit si pe alti prieteni ca au fost abordati si le-a fost interzis sa puna cortul pe munte in, zone salbatice. Chiar asa este? Ce este de facut cand mergem in drumetie si facem trasee de cateva zile? Riscam sa luam amenzi de cateva zeci de milioane sau am inteles eu gresit?

    • Salut Vali!

      Legile nu sunt chiar atat de noi si depind foarte mult de aria in care faci traseul. Cel mai OK, inainte sa-ti planifici drumetia, este sa suni la Salvamont pentru ca ei iti pot oferi informatii despre unde este legal (si unde esti si in siguranta) sa campezi in masivul in care te duci. In plus, daca dai peste un jandarm mai zelos, ai acoperirea ca ti-ai luat informatiile de la servicul Salvamont. 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend