Ce mi-as putea dori mai mult, dupa orele de munca, decat sa ma pot bucura de natura, de bicicleta si de prieteni? Si ar fi pacat sa nu profit atata timp cat locuiesc intr-un oras in care natura este la doi pasi. Astfel, eu va propun, daca locuiti in Brasov, trei trasee de bicicleta care pot fi parcurse intr-o dupa amiaza de primavara, vara si chiar toamna, asta insemnand 2-3 ore de plimbare, fara a va prinde noaptea pe traseu.
1. Valea cu Apa – Saua Tampei
Pentru aceasta tura imi dau intalnire cu prietenii mei biciclisti, in fata bibliotecii judetene „George Baritiu” din Livada Postei. Este un loc stiut de toti iar de aici putem ocoli traficul de pe strada Muresenilor, luand-o Dupa Ziduri pana la maternitate de unde continuam inainte pe strada C.Brancoveanu si apoi pe str.Pe Tocile, tinand drept inainte pana ajungem la Pietrele lui Solomon. Pana aici drumul este asfaltat, dar de aici incepe adevaratul traseu de MTB. Pana aici a fost doar incalzirea.

Urcam pe drumul forestier pana la prima intersectie, unde la dreapta drumul urca in Poiana Brasov, iar inainte ajungem pe Valea cu Apa. De-alungul drumului suntem insotiti de apa Cheului pana ajungem la o a doua intersectie, unde traseul nostru de MTB devine traseu de Push-Bike si asta pentru ca drumul se transforma usor-usor in poteca si urca mai abrupt. Dar nu va speriati, nu aveti mult de impins, este doar o serpentina mica.
Ajungem la o intersectie de trasee, la locul numit „La Bancuta” si asta pentru ca acolo chiar este o bancuta (sunt chiar doua) unde ne si oprim si ne tragem un pic sufletul. Cum iesim de pe poteca noastra, traseul se continua in stanga, pe „Drumul Domnilor” prin Poiana Stechil si ajunge intr-un final in Saua Tampei printr-o coborare un pic mai abrupta.


De la bancuta pana aproape de Poiana Stechil drumul este un „single track” cum ar zice cunoscatorii, adica o poteca, un singur biciclist putand rula pe ea. Ooooo, da ce poteca! Un pic de avant si bicicleta zboara :))
Inainte de a cobori in Saua Tampei, la un moment dat veti da peste o intersectie. Ambele drumuri duc in acelasi loc, unul este drum si celalalt este de fapt o poteca. Odata ajunsi in Saua Tampei, aveti de ales intre 4 cai de coborare. Noi o alegem intotdeauna pe cea mai faina si anume coborarea la Iepure, in Racadau, poteca din dreapta cum coboram din padure. Aceasta este tot un single track pe unde bita prinde aripi. Desigur, trebuie un pic de atentie deoarece sunt portiuni cu bolovani si este chiar si o mica saritoare, unde, daca aveti sange de downhiller, o treceti fara probleme, daca nu, faceti ca mine si va dati jos de pe bita 🙂

Pentru noi acest traseu este „delicios”, are tot ce isi poate dori un mtb-er (biciclist de munte) are urcare, push bike, single track si coborare, plus ca mai e si la o aruncatura de bat de oras.
De la Iepure, daca mai e lumina, putem continua tot prin padure, pe sub Tampa. Acesta este al doilea traseu pe care vi-l propun.
2. Iepure – Tampa – Centru
Acest traseu este mai usor si mai scurt. In afara de doua portiuni pe care nici eu nu le fac pe bicicleta datorita bolovanilor,drumul este destul de lejer si il poate parcurge oricine. Este de fapt o alee de promenada pe sub Tampa,ce face legatura intre cartierul Racadu si centrul orasului. In weekend si dupa mesele este destul de aglomerata, cei din Racadu si nu numai, profitand de aerul si linistea padurii, de umbra ei pe timp de vara, plimbandu-si cateii, alergand sau biciclind.
Pornind de la Iepure, din Racadau, aleea este destul de lata pentru doua sensuri de mers,dar cand ajunge in dreptul celui mai inalt punct al strazii Dobrogeanu Gherea, devine poteca, single track. De aici in colo avem un mic damb de urcat, unde va ziceam ca eu ma dau jos de pe bita si vreo doua portiuni cu bolovani unde nu am curaj sa le trec dar e bine sa va dati jos de pe bita deoarece, printre copaci, se intrezaresc niste panorame vaste asupra orasului 😉




Poteca coboara lin pana ajunge la telecabina care urca pe varful Tampa. De aici, pe asfalt, pe aleea de sub Tampa, ajungem in centrul Brasovului, in stanga, pe la Clubul de tenis Olimpia si stadionul Liceului Sportiv sau prin dreapta, pe la magazinul universal Star.

3. Noua – Dambul Morii
Al treilea traseu, de care va puteti bucura dupa orele de munca, este un forestier, forestierul Crucur, destul de recent construit in spate la Gradina Zoologica, care ajunge un pic mai sus de Dambul Morii, deocamdata. Zic „deocamdata” deoarece se termina brusc si trebuie sa cobori pe o poteca, la drumul national. Forestierul va continua pana in Timisul de Jos, in zona garii.

Ca orice drum de munte, are urcari mai line sau mai solicitante dar si coborari vijelioase. Daca nu vreti sa continuati, desi ar fi pacat sa nu o faceti, dupa prima coborare ajungeti intr-o vale, Valea Larga Mica, unde la stanga se face un drum pe care iesiti la DN. In dreapta se continua drumul forestier, pe vale, unde nu impune efort.



De aici nu mai este mult din drum, dupa inca o urcare, urmeaza ultima coborare. Aici fiti cu bagare de seama pentru ca drumul se termina brusc si va trebui sa coborati pe potecuta din stanga, pe langa biciclete, treceti calea ferata si iesiti in drumul national. Atentie la tren si la traficul de pe DN 1!
Bucurati-va de natura! Nici nu aveti idee cat de bine va face, fizic si psihic, mai ales dupa serviciu…uitati-va la mine!

Si daca vreti sa incercati si alte trasee cu bicicleta in zona Brasovului, in magazinul Proalpin din Brasov sau online pe www.proalpin.ro, gasiti harti montane si cicloturistice foarte utile pentru urmatoarele voastre trasee cu bicicleta.