ProAlpin.ro Blog

5 monumente misterioase de pe glob

Peste mii de ani, probabil arheologii se vor scarpina in cap, intrebandu-se de ce francezii s-au decis sa contruiasca un turn imens din metal in mijlocul Parisului. Sau de ce in portul New York exista o femeie gigant cu o torta in mana.

Cam asa cum se intampla in zilele noastre. Arheologii moderni inca au intrebari legate de lumea antica. Urmatoarele 5 monumente misterioase continua sa inspire uimire si sa aprinda imaginatiile multora. Cine le-a construit? De ce le-a construit? Au fost contruite de oameni?

banner_robens_animat

Insula Pastelui

Primii exploratori europeni care au ajuns pe insula pastelui au descris-o ca fiind pustie. Fara copaci , fara arbusti, fara tufe, doar o insulita acoperita cu iarba. Si aproape 1.000 de moai. Acestia sunt monoliti imensi, sculptati vag ca un om, unii dintre ei cantarind pana la 86 de tone.

Moai_Insula_Pastelui

Moai

Inca ne intrebam cum nativii insulei Pastelui le-au faurit, fara materiile prime pentru sfori, scripeti si asa mai departe.

Intre timp, oamenii de stiinta au descoperit ca acum 500 de ani, insula era un paradis tropical, cu paduri cat vedeai cu ochiul si probabil adapostea pana la 20.000 de oameni.

Una dintre teorii spune ca rezidentii acestei insule au realizat defrisari masive, care au dus la disparitia pasarilor, iar dupa ce au terminat tot lemnul, nu si-au mai putut fabrica ambarcatiuni folosite pentru pescuit (principala sursa de alimentatie a lor) si, se pare, infometati si disperati, ei au recurs la canibalism. Inspaimantator.

Totusi, de ce au realizat atatia moai? Probabil nu vom avea raspunsul la aceasta intrebare niciodata.

Machu Picchu

O minune a lumii stravechi, acest oras a fost construit initial ca sanctuar montan. Cu aproximativ 200 de resedinte, cladiri administrative, depozite si temple realizate din blocuri de piatra extrem de bine finisate. Aici locuiau probabil Machu_Picchuin jur de 750 de oameni in lunile de vara; oameni care se ocupau cu agricultura, plantand cereale pe terasele invecinate. Locuitorii acestui oras au disparut intr-un mod misterios (sau „poate” din cauza conchistadorilor spanioli) si timp de 400 de ani a fost dat uitarii. Se crede ca acest oras era un fel de resedinta de vara a regelui Inca.

Ce este incredibil este  efortul depus la contruirea sa: drumurile montane sunt toate construite in trepte, terasamentul, lucrarile de drenaj, terasele cu trepte care sustin orasul. Au fost atat de precisi ca dupa sute de ani de seisme, ploi, tornade, totul a ramas aproape cum era.

Sferele din Costa Rica

Prin 1940 angajati ai unei companii de fructe, care realizau defrisari pentru plantatii de banane, au inceput sa dea peste sfere mari de piatra.

Din pacate multe dintre ele au devenit instant obiecte de ornamentatie, sau au fost dinamitate pentru a vedea daca sunt comori ascunse in ele. Un fapt foarte trist!sfere de piatra costa rica

Sute de sfere de diferite marimi au fost descoperite in ultimii 70 de ani. Se pare ca inaintasii costa ricanilor sculptau aceste sfere inca din anul 600, pana prin 1500.

Scopul acestor sfere nu este clar (deloc – habar n-avem de ce au fost facute) si pentru ca majoritatea au fost mutate din locurile in care au fost gasite, probabil nici nu vom afla vreodata. Exista o terie cum ca ar fi avut o semnificatie astronomica, dar nu se poate verifica. Ah, umanitate, cateodata esti atat de ignoranta.

Teotihuacan

Nimeni nu stie cine a construit acest oras, sau ce s-a intamplat cu locuitorii de aici. Aztecii, care au locuit printre ruinele Teotihuacanului n-aveau nici cea mai vaga idee cine il construise, dar in mod clar erau impresionati de el, deoarece Teotihuacan, in azteca insemna „locul in care oamenii devin zei”.

Se crede ca orasul era in centrul unui imperiu vast si puternic. In anul 600 e.n. era unul dintre cele mai mari orase, putand sustine pana la 200.000 de rezidenti.

TeotihuacanUn bulevard lung de 2.5 kilometri este piesa de rzistenta a orasului, este flancat de platforme masive, piete, murale si doua piramide care l-ar face si pe Ramses gelos.

Nu exista foarte multe dovezi legate de cei care le-au construit, dar arheologii cred ca Teotihuacan a sfarsit printr-un conflict brutal, dupa ce cultura lor devenise din ce in ce mai militarizata. Stiu cel putin o tara care ar trebui sa ia aminte.

Piramida scufundata de la Yonaguni

La o adancime de 25 de metri, langa insula Yonaguni, care apartine Japoniei, se gaseste o structura de roca, care seamana cu o piramida. Formatiunile uriase dau senzatia ca ar fi ruinele unui oras antic.

Geologistul marin Masaaki Kimura (care a studiat timp de 15 ani aceste formatiuni) e convins 100 ca acestea sunt ruinele unui oras maret si ca acesta continea un stadion, patru temple, un castel si un arc triumfal.

YonaguniScepticii il contrazic: gresia se sparge in linii drepte in mod natural (mai ales in zone cu multe seisme), „orasul” nu pare foarte primitor, avand unele „trepte” inalte de un metru si in plus nu s-au gasit unelte, sau vase cum ar trebuiu sa fie in mod normal in situri arheologice.

Profesorul Robert Schoch, de la Universitatea din Boston, il sustine pe Kimura si spune ca probabil formatiunile sunt atat naturale, cat si facute de mana omului. De notat ca Schoch sustine de asemenea, ca maoii din insula Pastelui au fost realizati de giganti antici.

Luati in seama faptul ca in acest articol majoritatea informatiilor sunt speculative si ar trebui tratate astfel.

sursa fotografii folosite in articol: wikimedia.org

Warmpeace pantaloni lady

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend