6 Motive serioase sa te apuci de alergat

Alergarea este un sport usor de practicat, nu te leaga de niciun ambient, te ajuta sa-ti mentii forma fizica si ajuta la sanatatea mentala.
Daca esti la inceput si vrei sa te apuci de alergare, ar fi bine sa afli cateva avantaje aferente acestui sport foarte apreciat, care, probabil, te vor motiva si mai mult.
Alergarea nu are varsta, iar dintre toate activitatile fizice indoor si outdoor, poate fi descrisa drept cea mai completa, accesibila, putin costisitoare si profitabila pentru minte, corp si spirit. Adeseori cine face primii pasi spre alergare vrea sa slabeasca. Si nu greseste deloc. Pentru ca unul dintre primele si cele mai vizibile efecte consta in pierderea kilogramelor. Insa beneficiile garantate ale alergarii nu se limiteaza doar la planul estetic, ci ofera si alte avantaje:
Descopera ce beneficii fizice si psihice obtii prin alergat!
1. Alergarea combate efectele imbatranirii
Alergarea reprezinta unul dintre putinele remedii anti-age care chiar functioneaza. Pentru ca ajuta organismul sa-si mentina vigoarea si tineretea. Sau, cel putin, intarzie mecanismele fiziologice de imbatranire. O contributie importanta il are hormonul de crestere (HGH). Dupa varsta de 20 de ani, sinteza de HGH (sau somatotropina) inregistreaza un declin, iar dupa 40 de ani se stopeaza. Si unica modalitate prin care se poate bloca incetarea acestui mecanism consta in practicarea unei activitati sportive, iar alergarea reprezinta o solutie optima.
2. Alergarea creste performantele atletice
In parte, prestatia atletica este conditionata de rezistenta sistemului osteoarticular si de masa musculara. Inaintand in varsta, acestea au tendinta sa scada. Consecintele sunt mai accentuate la persoanele sedentare: pierderea masei musculare si reducerea densitatii osoase (osteoporoza). Insa pentru cine face miscare, astfel de transformari de natura fizica au un impact mai putin devastant.

Pentru ca alergarea contribuie la conservarea fibrelor musculare si stimuleaza productia osteoblastelor, celulele care formeaza sistemul osos. Oasele devin mai puternice si nu-si pierd din consistenta.
In magazinul Proalpin Brasov sau online pe www.proalpin.ro gasesti imbracaminte, incaltaminte, suplimente nutritive si accesorii pentru turele de alergare.
3. Alergarea imbunatateste capacitatea cardiaca
Beneficiile nu se limiteaza doar la nivelul principalelor grupe de muschi (picioare, cvadricepsi, fesieri etc.). Un alt muschi ce poate fi antrenat este muschiul cardiac. Cursa de alergat, in special intr-un ritm moderat, imbunatateste eficienta cardiaca si rezistenta inimii. Insa aspectul cel mai important se refera la influenta exercitata asupra unor factori responsabili de sanatatea inimii. Spre exemplu, contribuie la scaderea colesterolului rau (HDL) si la cresterea celui bun (LDL), simultan scazand riscurile de infarct. Sau fluidizeaza circulatia sanguina, avand ca efect mai putine riscuri de hipertensiune.
4. Alergarea intareste sistemul imunitar
Persoanele sensibile la virusi, care racesc usor, pot opta pentru o strategie foarte eficienta in combaterea afectiunilor de sezon. Deoarece prin alergare se activeaza barierele de protectie ale organismului impotriva patogenilor sau ceea ce cunoastem ca fiind sistemul imunitar.
Odata cu optimizarea raspunsului imunitar, creste capacitatea organismului de a raspunde solicitarilor externe. Sunt indeajuns cateva sedinte saptamanale de intensitate moderata, excesul de zel atragand dupa sine sensibilizarea imunitatii (pe termen scurt). Insa deficienta poate fi corectata printr-o alimentatie echilibrata.
5. Alergarea controleaza masa corporala
Nu se putea sa nu readucem in discutie tocmai acest argument. Fiind o activitate din categoria celor aerobice, efortul fizic este unul sustinut. Acest lucru se poate traduce printr-un important consum caloric, dificil de egalat in acelasi interval de timp. Conform Facultatii de Medicina Harvard, in 30 de minute de alergat, un individ de 70 de kg poate arde circa 298 calorii. Raportat la majoritatea contracandidatelor, echivaleaza cu un consum caloric superior. Activitatea este depasita doar de cateva cu intensitate ”very high”: vasle, ciclism, step aerobic, bicicleta eliptica etc.

6. Alergarea combate stresul si anxietatea
Varietatea de motive care te pot determina sa incepi sa alergi si sa indragesti aceasta disciplina, continua si la nivel psihic. La fel ca alte tipuri de activitati aerobice, alergarea conduce la cresterea semnificativa a sintezei de endorfine (au o actiune similara cu a morfinei). Independent cat de dezastruoasa este o zi, dupa o cursa de cativa kilometri, sigur te vei simti mai bine.

Eliberarea endorfinelor intervine in ameliorarea, chiar in anihilarea starilor depresive, de stres si de anxietate. Evadare, euforie, liniste, seninatate, relaxare; numeste aceasta stare cum vrei sau spune-i simplu, fericire.
Recomandari
Se pare ca nimic nu este mai indicat decat alergarea pentru a-ti mentine tineretea, bunastarea psihica, silueta, imunitatea, sanatatea inimii, muschilor sau oaselor. Si daca ai reusit sa te motivezi indeajuns, nu-ti ramane decat sa te echipezi corespunzator. Pune accentul pe o incaltaminte adecvata pentru suprafata pe care urmeaza s-o parcurgi. Alegerea corecta te poate salva de entorse si de alte leziuni osteoartriculare sau musculare destul de populare in randul sportivilor de performanta, dar si printre amatori.