ProAlpin.ro Blog

7 Activitati de team building in aer liber – Ce tactici se pot adopta pentru motivarea si consolidarea colectivului?

Activitati de team building in aer liber – Consolidarea colectivului

Cand in cadrul unei companii, indivizii aceluiasi colectiv se arata dezinteresati si demotivati, nu se inteleg, nu se agreeaza, intampina dificultati sa colaboreze si sa lucreze impreuna etc., o tactica inspirata consta in organizarea de activitati de team building in aer liber.

In toate cazurile in care grupul nu reuseste sa functioneze ca un intreg, se poate lua in considerare ideea de a implica membrii in fel si fel de jocuri, tocmai pentru a-i relaxa si a le permite sa se distreze.

Dar nu acesta este scopul real al team building-ului.

Strategia, frecventa atat in cadrul micilor, cat si a marilor intreprinderi, contribuie la inchegarea unor legaturi care trec si dincolo de limitele locului de munca.

Astfel, le permite indivizilor din colectivitate sa se cunoasca mai bine, sa se apropie, sa-si dezvolte instinctele de apartenenta la grup si sa se motiveze reciproc. Intr-un final, se garanteaza performante productive superioare, care in ”traducere” oglindesc visul oricarei companii.

Activitati de team building in aer liber

Pentru stabilizarea colectivului, compania poate miza pe o sumedenie de ”interventii”. Insa caile difera in functie de:

  • Aspectele care necesita un ”update”;
  • Particularitatile grupului propriu-zis (ca numar de persoane, ca personalitati distincte).

In general, demersurile prevad activitati de team building in aer liber sau, dimpotriva, in indoor.

Ne vom concentra pe primele tocmai datorita avantajelor:

  • Grupul are sansa sa ”evadeze” din contextul obisnuit, care deseori inseamna spatii inchise;
  • Beneficiaza de oportunitatea de a se bucura de ambientul exterior, de contactul cu natura si miscarea in aer liber.

Odata ce te-am ”introdus” in tematica, este cazul sa trecem la pasul urmator si la cateva exemple concrete.

1. Orienteering (orientare)

Se poate desfasura la fel de bine in padure, in parcuri si in orice medii outdoor. Consista in finalizarea unor itinerarii prestabilite, in cel mai scurt timp posibil. Participantii folosesc busole si harti unde stau marcate detalii despre zonele de parcurs.

Exercitiile de orientare stimuleaza mintea si corpul in procesul de atingere a obiectivelor. Practic, pun la incercare si incurajeaza dezvoltarea unor aptitudini in genul capacitatii de orientare in spatiu, de observare si memorare, de decizie etc.

2. Paintball

Simuland o lupta, un conflict, un razboi etc., constituie o excelenta alternativa pentru intarirea spiritului de echipa si incurajarea competitiei. Activitatea inseamna distractie, intreceri sportive si strategii, cateva dintre ingredientele ce servesc la consolidarea colectivitatii.

Meciurile pot avea loc in spatii izolate, in interiorul unor structuri dezafectate, in zone demarcate etc. Nu exista reguli specifice. In functie de starea terenului, conditii atmosferice etc., tehnicile si strategiile de joc raman la latitudinea jucatorilor.

3. Survival skills (abilitati de supravietuire)

Supravietuirea intr-un ambient ”brut”, neprelucrat de mana omului, determina grupul sa-si potenteze diverse abilitati: de luare a deciziilor corecte, de analiza rapida a unei certe situatii, de incredere vis-a-vis de ceilalti parteneri de aventura, echipa, colectivitate.

Poate fi vorba despre un curs propriu-zis, in care se invata tehnici particulare, dar intr-un context sigur 100 %: construirea unui adapost, aprinderea focului fara chibrit / amnar, identificarea urmelor de animale, improvizarea unor ustensile, vanatoare etc.

4. Camping

Am ajuns la una dintre cele mai ”antice” activitati de team building in aer liber. Dincolo de comoditatea vietii moderne, camparea aduce in prim-plan o serie de obiceiuri atat de indepartate in negura timpurilor, incat au fost date uitarii de catre noile generatii.

Participantii, pentru a se angaja in ”misiuni imposibile”, necesita o foarte buna pricepere de a munci in echipa, incepand de la adaptarea la un ritm de viata diferit si de la renuntarea la confort, pana la instalarea corturilor si gatitul doar la flacara unui mic arzator cu butelie.

5. Cooking game

Provocarea culinara poate intruchipa un alt exemplu de instrument experimental in vederea coeziunii colectivului si ameliorarea eventualelor tensiuni interne. Fiecare membru isi poate aduce contributia la realizarea retetelor prin fantezie, creativitate si spirit de initiativa.

Pornind de la diverse exercitii de gatit in mijlocul naturii, pot lua nastere retete originale si farfurii unice. Sau cu ajutorul unei ”recuzite” minimaliste, se pot improviza aceleasi operatiuni de preparare a alimentelor ca in bucatariile restaurantelor adevarate.

6. Trail running

Frumusetea acestui mijloc de inchegare a echipei consta mai intai de toate in costurile reduse. Se poate organiza in aproape orice mediu si in afara de pantofi de alergare montana (evident, decenti), nu necesita echipamente speciale.

Trail running poate deveni mai mult decat un prilej pentru mentinerea formei fizice. Printre aspectele pozitive se numara relaxarea, combaterea stresului, imbunatatirea starii de sanatate si nu in ultimul rand gasirea motivatiei in formarea grupurilor.

7. Via ferrata

In ultimii ani, devine o ”specialitate” tot mai in voga in team building. Iar muntii nostri incep sa acumuleze tot mai multe trasee special amenajate pentru via ferrata, unde nu lipsesc nici segmentele adecvate incepatorilor, nici portiunile pentru cei mai experimentati.

Activitatea se poate transforma intr-o modalitate inedita pentru invingerea propriilor frici, imbunatatirea autostimei si a comunicarii in echipa. Unicul inconvenient ar fi ca nu se ”pupa” foarte bine cu cine sufera de ameteli si are rau de inaltime.

Retine!

Dincolo de recreere, miscare, joaca si divertisment, cele 7 activitati de team building in aer liber au misiunea de educare a oamenilor sa lucreze impreuna pentru a atinge obiective comune si pentru a creea o echipa in masura sa garanteze performante productive superioare.

Foto: www.wrike.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend