ProAlpin.ro Blog

Activitati in aer liber – ”Instructiuni” pentru o iesire la gratar perfecta

Activitati in aer liber – ”Instructiuni” pentru o iesire la gratar perfecta

Este primavara, iar natura, cu pasi mici, dar siguri, se pregateste sa reinceapa inca un ciclu de viata. Se da startul sezonului de activitati in aer liber si deja ti se face pofta sa mergi la frigare cu prietenii.

Iesirile in mijlocul naturii inseamna drumetii, sporturi outdoor, precum si gratare fumegande. Dar cum poti prepara cele mai gustoase frigarui? Sau cele mai apetisante gratare? Ce fel de carne trebuie sa folosesti si ce condimente pun cel mai bine in evidenta aromele?

Despre acestea si despre multe alte detalii ne-am propus sa-ti vorbim in aceasta postare.

Activitati in aer liber – Munca in echipa

Poate crezi ca am gresit argumentul… Deloc! Sau iti poate parea banal… Nici vorba! Pentru ca primul pas consta chiar in munca de echipa.

Ai incercat vreodata sa gatesti doar pentru tine sau fara ajutorul unui familiar, prieten, etc.? Daca stai sa te gandesti, parca nici nu-ti vine sa prepari altceva decat un sandvis obisnuit. Dar lucrurile se schimba cand ai pe cineva pentru care si cu care sa gatesti.

Nu conteaza despre cine este vorba… prieten, cunostinta, coleg de la serviciu… Important este ca fiecare sa-si aduca o minima contributie. Unul face si intretine focul, altul se ocupa de vesela, altul intoarce carnea sau frigaruile s.a.m.d.

In astfel de activitati in aer liber, fiecare persoana are un rol precis. Picnic, frigare, barbecue, cina in camping… Activitatile de genul nu descriu o actiune individuala, ci una de colectiv. Si pot fi privite ca un fel de joc de echipa.

Asadar, nu ezita sa soliciti ajutorul persoanei / persoanelor care te insotesc. Pentru ca in primul rand, oriunde au loc, inseamna distractie si relaxare. Te pot ajuta sa te deconectezi de frenezia cotidianului si sa-ti incarci bateriile.

Care sunt secretele gratarului perfect?

Munca in echipa conteaza, dar pentru a da mai multa savoare preparatelor este nevoie de mult mai mult. In acest scop, iti vor fi utile cateva indrumari cu privire la carnea potrivita, la adaosuri si mult mai multe…

Carnea potrivita

Elementul esential consta in materia prima sau mai bine-zis in felul de carne. Merg foarte bine ”varietatile” care se patrund usor si au un timp de coacere inferior. Astfel, se pastreaza si calitatile nutritive.

Insa cu greu se poate vorbi despre frigare, fie si intr-un camping, fara cel putin o bucata de carne de porc. Foarte bune rezultate se obtin cu fleica, ceafa, coastele si alte parti ”presarate” cu grasime. Sau poti renunta la carne in favoarea pestelui. Optiunea iti apartine.

Condimentele

Un alt ”detaliu”  hotarator in obtinerea gustului consta in alegerea condimentelor si adaosurilor. De exemplu, daca preferi sa faci un barbecue, te poti orienta spre un sos special, gata preparat (se gaseste in comert).

Insa gatitul este caracterizat de creativitate si iti permite sa improvizezi. Inspira-te din retetele ”chefilor” si vei descoperi ca ierburile aromate, iaurtul, otetul sau berea pot face minuni pentru papilele gustative.

Timpul

O veche vorba spune ca ”graba strica treaba”. La fel stau lucrurile si cand faci un barbecue sau un gratar. Ambele activitati in aer liber necesita timp pana ce preparatele vor fi prompte pentru consum.

Fiecare tip de carne are nevoie de un anumit numar de minute. Crescand intensitatea focului nu vei grabi neaparat timpul de coacere, dimpotriva. Carnea poate ramane cruda la interior sau o poti arde prea tare, cu efecte negative si asupra sanatatii.

Cel mai bun este exemplul americanilor, care pentru barbecue prefera metoda ”low and slow”. Procedura presupune expunerea indirecta la sursa de caldura (carbuni, lemne) si folosirea unui capac care impiedica disiparea caldurii.

Garnitura

O eroare frecventa este sa te gandesti ca frigarea inseamna doar carne. La fel de bine te poti bucura si de legume. Pentru a ”starni” si mai mult papilele gustative, poti aseza pe gratar vinete, dovlecei, ardei sau ciuperci.

Insa mare atentie la coacere. Toate alimentele vegetale se vor aseza in zona unde focul este mai ”moale”, astfel incat sa ramana ”al dente”, la fel ca pastele gatite dupa retetele italiane. In caz contrar, risti sa le carbonizezi ori sa se ”topeasca” vazand cu ochii.

Recomandari

Secretul pentru o carne gustoasa este grasimea.  Dupa gatire, ”specialitatile” mai ”slabe” raman fibroase sau gumate si cu o asemenea textura, nu au un gust foarte ”prietenos”.

Grilajul trebuie bine incins. Pentru testul caldurii, intinde mana la cativa centimetri de gratar. Daca rezisti abia cateva secunde, inseamna ca este numai bun sa asezi carnea.

Afumarea care ”deschide” fiecare sedinta de frigare va steriliza suprafetele. Insa nu germenii sunt cei mai periculosi, ci vechile resturi arse care se lipesc de preparate.

Foto: www.littlefamilyadventure.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend