A merge pe munte este o aventura. Iar ca sa poti savura pe deplin tot ce-ti poate oferi aceasta aventura, trebuie sa fii sigur ca echipamentul tau iti va tine de cald si te va mentine uscat, indiferent de vreme. Sunt destul de multe ocaziile in care te bucuri de umezeala: faci baie de 1 Mai in mare, sari cap in bazinul Olimpic, participi la un razboi dus cu pistoale de apa, sau te crezi Ryan Gosling si-ti saruti pasional iubita, in ploaie. Asta pentru a enumera doar cateva dintre ele. Dar cand urci pe munte e foarte neplacut sa te uzi si nu e practic sa cari cu tine o umbrela.
De aceea, orice pasionat de munte va avea in rucsac o geaca care il va proteja, fie de ploaie, sau de umezeala din aer, fie de propria-i transpiratie. Aceste geci se numesc hardshell, sau softshell, si se diferentiaza ca si caracteristici.
Majoritatea persoanelor, cand aud acesti termeni, deduc direct ca hardshell-ul este exact ce-i zice numele: o geaca scortoasa, impermeabila, care te apara de ploaie, iar softshell-ul duce cu gandul la o geaca calduroasa, flexibila si respirabila. Pana la un punct este adevarat, insa inovatiile tehnologice din ultima perioada au facut ca lucrurile sa se schimbe un pic.
Acum exista geci softshell care sunt impermeabile (waterproof) sau water repellent (resping apa, previn imbibarea).
Dar lasand pentru un moment gecile hibride la o parte, o sa vorbim despre cand folosim o geaca hardshell si cand o geaca softshell.
In primul rand, cand incerci sa te decizi asupra uneia dintre acestea trebuie sa iei in calcul urmatorii trei factori:
1. Precipitatii (va ploua in micul tau colt de rai?)
2. Nivelul de efort pe care o sa-l depui si necesitatile tale de respirabilitate (nu trebuie sa-ti mai spun ca fiecare persoana e diferita si transpira diferit)
3. Cata greutate poti sa cari
Gandindu-ne la factorii de mai sus, sa intram in detaliu.
Cand te imbraci cu un hardshell?
Cand te imbraci cu, sau iei cu tine, in rucsac, o geaca hardshell ? In orice drumetie de o zi, in care exista posibilitatea sa ploua. In orice drumetie care tine mai multe zile. Daca greutatea e o problema si nu poti sa-ti impachetezi si un hardshell si un softshell, sfatul meu e sa optezi pentru prima varianta – adica o geaca hardshell. Atunci cand te aventurezi in zona alpina, la ski de tura, dar si in drumetii si ture de munte de mai multe zile.
Poti achizitiona din magazinul ProAlpin din Brasov sau online de pe proalpin.ro diverse modele geci hardshell performante. Verifica si sectiunea de reduceri de pe proalpin.ro unde poti gasi geci hardshell si softshell la pret redus.
Hardshell-ul este mai usor si mai simplu de impachetat decat omologul sau mai moale, softshell, si ai garantia ca te va apara de vremea rea. Aceste geci sunt facute dintr-un material cu tesatura foarte densa, laminata pe o membrana impermeabila, dar respirabila, ca Gore-Tex, Dermizax, Climatic Element, sau eVent.
Un model hardshell considerat foarte bun este geaca cu membrana Dermizax in triplu strat, de la Ortovox, care asigura o rezistenta la apa de minim 20.000 mm si respirabilitate d 28.000 g.
Aceste valori sunt unele excelente, cand este vorba despre performantele unei tesaturi pentru imbracamintea outdoor cu membrana.
Dermizax este o tesatura cu membrana foarte sofisticata, tehnica, care atinge cel mai inalt nivel de impermeabilitate, respirabilitate si rezistenta la condens.
Tesatura este elastica, adaptabila si flexibila. Din acest motiv este un material ideal pentru activitati sportive care au loc in conditii de mediu extreme, cum ar fi alpinism, trail running, sporturi de iarna, sau drumetii.
In general, hardshell-urile asigura un nivel ridicat impermeabilitate, peste 15.0000, 20.000 mm, sau chiar mai mult, si o respirabiltate foarte buna, care porneste cam de la 10.000 g/mp.
Cu alte cuvinte, un hardshell te va proteja de ploaie ori ninsoare puternica, si chiar daca esti in plin efort, in turele de munte, la ski de tura ori alpinism, te vei simti confortabil, umiditatatea fiind eliminata la exterior, in mod foarte eficient.
Cand te imbraci cu o geaca softshell?
Cand te imbraci cu o geaca softshell?
Gecile softshell sunt moi, au elasticitate buna si asigura protectie foarte buna la vant si precipitatii slabe, fiind perfecte pentru drumetii, activitati outdoor, camping, deobicei, de primavara pana toamna, dar mai putin eficiente iarna, pe ninsoare sau vreme cu precipitatii abundente.
Toate softshell-urile sunt tratate cu DWR (durable waterproof repellent / coating), care respinge apa si functioneaza perfect in cazul unor precipitatii usoare. Alte geci softshell au membrana hidrofoba 8000, care asigura protectie si pe timp de iarna la zapada umeda, pe perioade nu foarte lungi, fara a compromite respirabilitatea.
Materialul softshell este folosit si la pantaloni de ski, care sunt mai moi si mai flexibili decat pantalonii clasici de ski, rezista la umiditate moderata, chiar la zapada umeda, in conditii de vreme fara precipitatii abundente.
Astfel, cand ai nevoie de mobilitate, cand iesi la o plimbare cu bicicleta, sau la alergat poti imbraca un softshell.
Ca si constructie, softshell-urile sunt elastice, nu fac zgomot si sunt mai moi ca hardshell-urile. In afara de modelele de softshell pentru drumetii, ture de munte, activitati outdoor, exista si modele urbane softshell, care pot fi folosite la o plimbare prin oras, in calatorii, cand e mai frig afara si nu vrei sa-ti intre frigul in oase, dar totusi vrei sa arati bine. Majoritatea softshell-urilor sunt foarte respirabile, ceea ce inseamna ca vei transpira mult mai putin in ele, chiar si la efort.
Rezistenta la apa este data de structura materialului si stratul DWR, iar respirabilitatea nu este ingradita de nici o membrana cu impermeabilitate mare, ceea ce ofera un confort ridicat prin excelenta rezistenta la vant si eliberarea surplusului de caldura. In plus softshell-urile sunt rezistente la uzura si murdarie.
Concluzii
In concluzie, cel mai OK este sa impachetezi ambele geci in rucsac, astfel vei fi pregatit pentru orice situatie pe care o poti intampina pe munte.
Daca in schimb, nu poti cara cu tine atat, nu mai ai loc in rucsac, te ingreuneaza prea mult si nu esti sigur de conditiile meteo, alege hardshell-ul in detrimentul softshell-ului. Te va tine uscat in orice conditii.
Calatorii placute si mai ales uscate!