Blog ProAlpin.ro

Spune-mi ce mananci si-ti voi spune daca esti apt de schi sau nu! Cum ar trebui sa arate alimentatia schiorilor?

Alimentatia schiorilor – Ce include regimul corect cand mergi la schi?

Alimentatia schiorilor este cel putin la fel de importanta precum echipamentul. Ca in cazul oricarui sportiv amator / expert, ocupa o pozitie de top pe lista lucrurilor de stiut.

”Hrana cea de toate zilele” are un greu cuvant de spus in marea ”confruntare” cu zapada. Aminteste-ti de acest lucru inainte sa imbraci geaca si pantalonii impermeabili, inainte sa incalti claparii.

Mananci bine, schiezi bine. In caz contrar, te vei trezi cu ”bateriile” descarcate inca de la inceputul aventurii.

Cum arata alimentatia schiorilor? – Reguli generale

Acum ca stratul de omat a mai capatat consistenta, iar partiile si-au deschis portile, sigur ti s-a facut chef de schi / snowboard. Daca te numeri printre pasionati, pe langa echipament si picioare bine antrenate, ai face bine sa te preocupi si de mancare.

Acest gen de activitati necesita forta musculara, dar si rezistenta aerobica si capacitate de recuperare. Aparte pregatirea fizica, un rol fundamental il are aportul nutritional si ”rutina”:

  • Intotdeauna micul dejun;
  • Pranz bogat in carbohidrati;
  • Un mare DA gustarilor;
  • Fara bauturi alcoolice (cu mici exceptii).

a. Echilibru si energie

Regimul alimentar va fi bine echilibrat si cu o actiune energetica. Insa uita de preparatele hipercalorice care-ti lasa ideea ca pot completa peisajele montane.

b. Zilnic, 5 mese

Intr-o zi ”plina”, nu poti risca sa ramai fara ”benzina”. Cantitatea necesara de calorii trebuie impartita intre cele 3 mese obisnuite, intercalate de 2 gustari.

c. Toata gama de macronutrienti

Fractionarea nutritientilor prevede, in medie: 50 % carbohidrati, 30 % grasimi, 20 % proteine. Dar balanta se poate adapta exigentelor individuale.

d. O buna hidratare

In ciuda perceptiei scazute de sete, organismul are nevoie de lichide. Opteaza pentru apa, sucuri de fructe, ceaiuri si bauturi imbogatite cu saruri minerale.

e. Fructe si legume

La loc de cinste in alimentatia schiorilor se situeaza fructele si legumele. Sunt bogate in apa, furnizeaza energie, antioxidanti si foarte multe vitamine.

f. Fara mancaruri ”grele”

Evita felurile prea elaborate si prajelile (oua, costita, kaizer si alte ”variatiuni” dupa modelul anglo-saxon), chiar daca nu poti trai fara ele. Sunt prea greu de digerat.

g. Fara ”imbunatatiri”

O macare prea sarata, desi apetisanta, nu este de bun augur in zilele in care mergi la schi. Absoarbe apa din corp si favorizeaza deshidratarea.

h. Mancaruri usor de digerat

Orienteaza-te spre alimente usor de digerat, care elibereaza in mod progresiv energia. Vei rezista mai bine, o perioada mai indelungata.

i. Gestionarea crampelor

Pentru evitarea crampelor musculare, ai nevoie de un aport echilibrat de potasiu si magneziu, elemente prezente in banane, oua, iaurturi sau legume cu frunza verde.

Alimentatia schiorilor – Propunere de meniu

Programul alimentar tipic al unei zile pe partii poate arata in felul urmator:

Masa # 1: Mic dejun ”abundent”

Ca prima masa din zi, dupa mai multe ore de ”abstinenta”, micul dejun trebuie sa fie destul de ”generos”, dar nu ”greu”.

O pozitie ”privilegiata” o au zaharurile sau ceea ce cunosti ca glucide / carbohidrati. Vorbim despre o categorie de macronutrienti ce trebuie inmagazinata in muschi pentru a fi apoi disponibila pe tot parcursul zilei.

Asadar, ”semafor verde” pentru: paine prajita, biscuiti, miere, gemuri, lapte, fresh-uri, fructe proaspete, cereale, ceai, cafea.

Toate aceste ”variatiuni” (desigur, nu toate impreuna) iti vor pune la dispozitie un optim aport energetic. Si mentin nivelul glucozei in sange la un nivel optim.

Masa # 2: Gustare energizanta

La cateva ore distanta, cand o parte dintre ”rezerve” s-au mai ”secatuit”, trebuie sa le refaci.

Pentru compensarea pierderilor, te poti orienta spre fructe proaspete, confiate sau nucifere, ceaiuri indulcite cu miere, ciocolata amaruie, batoane energizante, sandviciuri, etc.

Toate aceste optiuni sunt in masura sa sustina necesarul energetic pana la masa de pranz.

Masa # 3: Pranz lejer

Ai ajuns la masa principala, care trebuie doar sa-ti reincarce bateriile, nu sa te ingreuneze sau sa te moleseasca. Nu ”sari” peste, asteptand se ”recuperezi” totul la cina si gasind tot felul de pretexte.

Indiferent daca ai decis sa faci o pauza pana dupa-amiaza sau vei continua sa schiezi, pranzul iti va completa energiile. Iti va da o mana de ajutor, scutindu-te de oboseala si accidentari, motive suficient de ”motivante” sa te retragi de pe partii.

In functie de locul unde vei manca, poti opta pentru preparate unice, din nou, ”construite” in jurul carbohidratilor (paste fainoase, orez, ceva dulce, etc.).

Nu uita nici de legume, care merg foarte bine langa o bucata de carne alba slaba. In alternativa, daca ai posibilitatea, alege o supa sau o ciorba, evident, cu legume.

In schimb, daca-ti petreci ziua pe partie, fa din timp provizii. Nu trebuie sa-ti umpli rucsacul cu intreaga camara sau cu toate bunatatile la care visezi. Ajunge un sandvici consistent, cu verdeturi si carne slaba / sunca.

Oricare-ti sunt preferintele, nu abuza nici in privinta condimentelor, nici a cantitatilor.

Masa # 5: Gustare dulce

Dupa tot efortul depus, ti-e permis sa te ”rasfeti” cu un preparat dulce. Pe de o parte, iti va potoli foamea, dar fara sa-ti ”turmenteze” apetitul. Pe de alta, te va energiza.

Pentru pauza de dupa-amiaza, se ”accepta” un capucino aromat, o ciocolada calda aburinda, o felie de tort… Deja salivezi doar la gandul micilor ”concesii”, puse la zid de multi sportivi si nutritionisti.

Dar alegerea unui desert / unei gustari pe baza de ciocolata nu este atat de grava atata timp cat procentajul de cacao este ridicat (ciocolata amaruie).

Praful de cacao contine doze semnificative de antioxidanti si favorizeaza eliberarea edorfinelor. In plus, ciocolata energizeaza. Dar mare atentie la dozele consumate, intrucat aportul caloric este semnificativ.

Masa # 5: Cina abundenta

In egala masura, din alimentatia schiorilor nu va lipsi cina. In acest caz, poate deveni masa cea mai abundenta a zilei, care permite pana si un pahar de vin sau alte specialitati alcoolice.

Insa nu abuza… Abundenta se refera la portiile de vegetale. Date fiind circumstantele, poate le-ai omis la pranz. Dupa preferinte, le poti consuma atat in stare cruda, cat si prelucrate termic.

De asemenea, pe langa ”ratia” de carbohidrati complecsi, care contribuie la reintegrarea pierderilor de glicogen din muschi, iti poti desfata simturile si poftele inclusiv cu grasimi si proteine.

Si inca ceva… Pentru a nu-ti da peste cap forma fizica si bunele obiceiuri alimentare, nu ”sari calul”, riscand sa consumi mai multe calorii decat ai ars facand miscare.

Si nu amana cina pana tarziu. Cineaza devreme, astfel incat organismul sa aiba timp suficient sa digere nutrientii pana la ora de culcare.

Foto: fabulousskischool.com/

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to friend