ProAlpin.ro Blog

Backpacker sau flashpacker? Descopera diferentele!

Backpacker sau flashpacker? Descopera diferentele!

Pentru urmasii lui Shakespeare, inventarea de noi cuvinte pare sa devina o rutina. Un bun exemplu sunt termenii backpacker si flashpacker, relativ nou intrati in vocabular.

Pe meleagurile anglosaxone, mereu apare cate un ”new entry”, care, in scurt timp ajunge si dincolo de granite. Poate ca exemplele propuse nu sunt chiar ultimele ”inventii”, insa in mod sigur, au trecut de mult frontiera.

Aparent, intre cele doua concepte exista o certa similitudine (”-packer”), cu toate ca semnificatia difera.  Si fiecare se adreseaza unui anumit public.

Cine nu stapaneste foarte bine engleza, trebuie sa stie ca backpacker-ul este persoana care calatoreste cu rucsacul in spate. Iar backpacking descrie activitatea de organizare a unei calatorii, excursii, drumetii, fara respectarea unui plan prestabilit.

Si atunci, flashpacker-ul ce este? Cum se poate face distinctie intre termeni?

Backpacker? Da sau nu?

In traducere ad-litteram, asa cum apare precizat mai sus cu cateva randuri, expresia defineste o anumita categorie.

Origini…

Termenul ia nastere prin anii 1970, din necesitatea descrierii unei practici frecvente la momentul respectiv, si anume calatoria pe o perioada mai lunga, in care obiceiul era purtarea unui minim indispensabil pe umeri, in rucsac.

In imaginatia colectiva, inca persista ideea de aventura si distractie, in care personajul comun ramane acest soi de erou care exploreaza lumea in slapi sau ghete de trekking, cu rucsacul doldora de ”nimicuri” si chestii pentru supravietuire.

Evolutie…

La distanta de atatea decenii (au trecut vreo 4), a mai ”evoluat”, insemnand de fapt un calator care cheltuie putin. Intr-adevar, cu un buget deloc generos, practicantii pot cutreiera lumea-n lung si-n lat mai multe zile, uneori saptamani sau luni.

Hoinaresc prin lume, atat cat le permite buzunarul, fara sa aiba neaparat nevoie de un portofel foarte consistent. Multi dorm in corturi sau in campinguri. Fac autostopul, se deplaseaza cu trenul sau cu alte mijloace de transport in comun ieftine.

Trend…

Mai sunt si persoane care aleg sa mearga in vacanta tot imbracand haina backpacker-ului. Poate nu-si permit s-o faca altfel sau cauta sa experimenteze. Se multumesc cu iesiri in natura, campari si calatorii spre destinatii mai indepartate care nu se prelungesc mai mult de 2-3 saptamani.

Indiferent daca innopteaza direct sub cerul liber sau se refugiaza intr-un hostel de categoria ”n”, in ambele cazuri arta de a face backpacking nu este o experienta destinata tuturor.

Avantaje

Rucsac intotdeauna la purtator, cazare si mancare pe unde apuci, hoinareala la intamplare, mai mereu cu harta in mana, popasuri pe marginea drumurilor, s.a.m.d.

Din caracterizarea anterioara, pare-se ca backpacking-ul echivaleaza cu o tortura si cu un stil de viata plin de greutati. Dar nici nu stii cate laturi pozitive are:

  • Aventura totala si independenta;
  • Contactul direct cu localnicii;
  • Legarea unor prietenii;
  • Testarea abilitatilor de supravietuire, etc.

Flashpacker? Da sau nu?

Daca pana acum ai mai auzit de backpacker, despre flashpacker, poate ca nu stii nimic. Si nici nu ai auzit. Dar iata ca a venit momentul sa clarificam notiunea.

Ce este?

Flashpacking-ul inseamna evolutia backpacking-ului, o versiune mult mai tehnologica, o modalitate mai moderna de a calatori. Flashpacker-ul nu se multumeste sa porneasca haihui prin lume cu clasicul rucsac de drumetii.

Vorbim despre un calator ceva mai exigent si pretentios, dar nu foarte. Mai mult ca sigur, bagajul sau va contine variate gadget-uri care-i vor usura aventura (smartphone, laptop, camera foto, etc.).

Printre exigentele sale se afla si necesitatea sa aleaga campinguri, hosteluri si alte forme de cazare low cost, dar care propun un alt nivel de confort.

De exemplu, cauta locatii cu Wi-Fi, o facilitate indispensabila pentru a se conecta la restul lumii prin internet si mai ales pentru a cauta alte destinatii si modalitati de a se deplasa in autonomie deplina.

Prin ce se deosebeste de backpacker?

Pentru a puncta si mai mult diferentele, putem spune ca flashpacker-ul are o disponibilitate financiara superioara. Si mai ales, are stil, o ”calitate” mai putin esentiala la montaniarzi si backpacker-i.

Daca pentru prima categorie analizata conteaza mai mult imbracamintea comoda si practica, incaltarile confortabile si deplasarile cat mai libere, pentru aceasta ”evoluata”, primeaza stilul.

Adio rucsacuri imense care garbovesc umerii. Flashpacker-ii adopta stilul si cand vine vorba de bagaje. Folosesc valizele troler (se trag pe roti, nu se cara in spate), care pot adaposti intreaga garderoba si tehnologia la care nici in ruptul capului nu vor renunta.

Se subintelege ca au cativa ani in plus comparativ cu backpacker-ii, poate un job stabil, mai bine platit si in consecinta, portofelul mai ” incapator”. Sau, poate provin din familii peste nivelul mediu pe scara sociala, care ii sustin.

Totul pare sa se invarta in jurul bugetului, care este de fapt adevarata diferenta, stabilind standardul si conditiile calatoriei.

Le putem spune backpacker-i de lux, ultima frontiera a turismului. Si nu este deloc intamplator ca in tot mai multe campinguri si hosteluri (nu doar din strainatate), au aparut servicii complementare, precum internetul, camerele individuale cu baie si zonele de relaxare.

Omul evolueaza, la fel si backpacking-ul, care incetul cu incetul, se transforma in flashpacking. Nici nu e de mirare dat fiind faptul ca de la un an la altul, tehnologia continua sa inregistreze progrese uimitoare.

Tu in ce categorie te regasesti sau care consideri ca ti se potriveste mai bine?

Foto: www.theculturetrip.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

1 comentariuLasa un comentariu

  • Va salut. Io-s flashpacker (cred), daca ma iau dupa definitiile date de dv. mai sus (adica-mi place sa am echipament „asa cum traba'” si cat mai complet – desi nu folosesc tehnologia, ci harta, ca indrumator). 🙂
    Carari cu soare…!!!! 😉

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend