Blog ProAlpin.ro

2 Bauturi care te incalzesc in zilele si noptile geroase – Ce poti pune in termos in afara de ceai?

Bauturi care te incalzesc – Retete de preparat acasa si la munte

Poate ca adevaratul ger se lasa inca asteptat… Dar va veni! Tu doar pregateste-te! La urma urmei, cui ii pasa cat de mult scade coloana de mercur din termometre, daca ai la tine bauturi care te incalzesc?

Le poti savura la caldurica propriului camin, in cabana, la munte, dar si pe trasee, desigur, daca te inarmezi din timp cu macar un termos. Sunt atat de delicioase, incat iti lasa gura apa si doar citind printre randuri…

Bauturi care te incalzesc – Propuneri de retete simple care alunga frigul

Iarna-ti place la nebunie… mai ales privind afara de la gura sobei, in timp ce stai depanand amintiri sau navigand pe retelele sociale.

Iarna-ti place la nebunie… si nu prea… Pentru ca mereu suferi de frig si poate nu ai gasit inca remediile potrivite. Dar ti le vom propune noi. Sunt aromate, putin spus placute la gust si-i fac bine organismului. Printre altele:

  • Previn infectiile;
  • Stimuleaza metabolismul;
  • Favorizeaza transpiratia;
  • Calmeaza inflamatiile gatului;
  • Regleaza digestia, etc.

Te lasam in compania catorva retete de bauturi care te incalzesc si te ajuta sa tolerezi mai bine vitregiile naturii:

Reteta #1: Ciocolata calda cu ardei iute, vanilie, scortisoara si ghimbir

Un optim remediu pentru iarna, ramane o bautura deosebit de apreciata datorita calitatilor organoleptice. Poti sa te rezumi la versiunea clasica sau la cea imbunatatita cu scortisoara, iar daca-ti place, chiar cu ardei iute si ghimbir.

Este nutritiva si reconfortanta, fiind bine primita pana si de catre cei mai mici excursionisti. Dar nu ai nevoie de motive sa-ti umpli termosul cand mergi la schi, in drumetii cu rachete de zapada sau doar te plimbi.

Si pentru ca ospatul nu poate fi complet fara reteta potrivita…

Pe internet gasesti o multime de metode de preparare. Iata una la indemana oricui. Vei obtine cea mai cremoasa ciocolata pe care ai baut-o vreodata.

Ingrediente

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 50-80 grame ciocolata amaruie / cu lapte, in functie de densitatea dorita;
  • 300 ml lapte integral, iar ca inlocuitor: degresat / vegetal;
  • 2 linguri pulbere de cacao;
  • 2 linguri amidon de cartofi;
  • 2 linguri de zahar brun;
  • Condimente: scortisoara, ghimbir, ardei iute, vanilie, etc.
  • Adaosuri: frisca.

Pregatire

Pentru preparare, tine cont de urmatorii pasi:

– Incalzeste putin lapte separat, eventual cu adaos de zahar. Fa ciocolata bucati (faramitiaz-o) si pune-o la topit in vasul cu lapte caldut, pe foc cat mai mic.

– Adaosul de zahar ii va ameliora din amaraciune, conferindu-i un gust mai atractiv.

– Intr-o alta oala, separat, pune praful de cacao, amidonul de porumb, zaharul si cateva condimente, pentru o aroma cat mai neasteptata. Amesteca toate ingredientele intre ele, pana la completa lor amalgamare.

– Toarna putin cate putin laptele rece, in timp ce invarti cu o lingura de lemn sau cu un tel (daca ai la indemana). Miscarile vor fi cat mai tandre, nu brutale, astfel incat sa eviti formarea cocoloaselor.

– Dupa omogenizarea ingredientelor, pune vasul pe flacara mica. Cateva minute mai tarziu, adauga si ciocolata topita in prealabil, ducand intreaga compozitie in punctul de fierbere.

– Cand devine suficient de cremoasa, toarna ciocolata in cani si serveste-o ca atare sau, dupa preferinte, cu biscuiti si / sau frisca.

Recomandari

  • Cu cat lasi preparatul sa fiarba mai mult, va capata o consistenta mai densa.
  • Daca te tenteaza o versiune ceva mai ”light”, poti inlocui laptele integral cu lapte degresat / vegetal (lapte de soia, de orez).

Reteta #2: Vin fiert, aromatizat cu scortisoara, cuisoare si nucsoara

Una dintre traditionalele bauturi care te incalzesc in miez de iarna este vinul fiert, imbunatatit cu diverse arome. Il poti pregati de-acasa si pune in termos, devenind o alternativa pentru confruntarea cu gerul si intemperiile.

Dupa ce ne-a incalzit tuturor Sarbatorile, ramane sa aiba acelasi efect asupra spiritului si corpului, inainte de fiecare iesire in aer liber sau chiar in timpul pauzelor.

Inainte sa te pui pe treaba, inarmeaza-te cu o oala destul de incapatoare, de cel putin 1 litru, apoi, respecta indicatiile noastre:

Ingrediente

Mai intai, cauta sa intri in posesia ingredientelor. Pentru a te bucura de o bautura ”cu personalitate”, procura-ti:

  • 2 sticle de vin rosu (in total 1,5 litri);
  • 250 grame de zahar;
  • 2 portocale;
  • 1 lamaie;
  • 1 mar;
  • 3 batoane de scortisoara;
  • 10 cuisoare;
  • Cardamom;
  • Ghimbir;
  • Putina nucsoara.

Pregatire

Procedura, la fel ca in cazul precedent, este destul de simpla:

– Incepe de la fructe, care vor fi spalate bine. Taie coaja citricelor sub forma de felii, apoi ocupa-te de mere. Decojeste-le si feliaza-le cat mai subtire.

– Dupa operatiunea legata de fructe, treci la vin. Ia o cratita / oala de dimensiuni mai mari si umple-o cu vinul rosu, peste care adaugi zaharul si condimentele. La sfarsit, presara nucsoara.

– Acum, te poti deplasa in fata aragazului sau sistemului de gatit portabil. Dar inainte sa aprinzi focul, cu multa rabdare, amesteca bine vreme de cateva minute, pana la omogenizarea tuturor ingredientelor.

– Aseaza totul pe flacara, continuand sa invarti in oala cu o lingura sau alta ustensila de gatit rezistenta la temperaturi inalte. Este esential sa amesteci cu insistenta, ”interventia” contribuind la topirea zaharului.

– Cand lichidul incepe sa dea in clocot, pregateste-te pentru momentul cel mai delicat, flambarea. Aceasta are misiunea sa favorizeze evaporarea rapida a alcoolului.

– Apropie o flacara (de la chibrit, bricheta, lumanare, hartie) de suprafata vasului. Lichidul, datorita alcoolului continut, tinde sa se aprinda imediat. Drept urmare, in cateva clipe, vei vedea falfaind flacari albastrui.

– Nu trebuie sa te sperii, efectul este cel dorit. Cateva momente mai tarziu, se vor stinge singure, semn ca au consumat ”resursele”, adica alcoolul. ”Evenimentul” semnaleaza de fapt sfarsitul operatiunii.

– Nu-ti ramane decat sa astept ca bautura sa se ”odihneasca”, dupa care o poti varsa in cani sau direct in termos, gata pentru a fi savurata in momentele apres-ski.

– Cat timp licoarea sta in repaus, poti adauga felii de mere proaspete / uscate ori felii de portocala in care ai infipt cateva cuisoare. Apoi las-o sa infuzeze. Va capata un parfum particular.

Recomandari

  • Procedura de flambare pare periculoasa, dar efectuata cu atentie, nu se va intampla nimic rau. In alternativa, pentru reducerea ”gradelor”, poti prelungi procesul de fierbere.
  • In supermarket, gasesti si condimente speciale pentru vin fiert. Dar daca ai posibilitatea, foloseste-le pe cele separate. Vei avea o mai buna evidenta asupra continutului.
  • Unii prefera filtrarea vinului fiert inainte de servire, tocmai pentru eliminarea bucatilor de fructe si condimente.
  • Zaharul ridica nivelul de alcool. Asa ca, pentru a nu risca sa te ametesti de la cateva inghitituri, il poti inlocui cu miere. Dar adaug-o numai la final, cand bautura atinge o temperatura la care se poate consuma. Astfel isi va pastra proprietatile.

Ce zici, ti s-a facut pofta sa incerci macar una dintre cele 2 bauturi care te incalzesc in zilele si serile geroase?

Foto: www.shutterstock.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to friend