Camping-ul poate sa fie cea mai relaxanta optiune de petrecere a timpului liber. Atunci cand te afli in natura ai sansa sa te distrezi, sa creezi legaturi si mai puternice cu prietenii si/sau familia. Dormi sub stele, respiri aer curat, faci miscare si in felul asta te departezi de toate problemele vietii de oras.
Petrecera timpului in natura are numai beneficii, sau cel putin beneficiile depasesc cu mult orice dezavantaje (tantari, de exemplu). Iata care sunt beneficiile dintr-un camping adevarat.
Odata ajuns in mijlocul naturii, pentru a profita de beneficiile camparii, trebuie sa urmezi cativa pasi de pregatire a locului in care campezi. Pentru ca, zona in care iti instalezi cortul decide odihna si relaxarea ta pe parcursul intregii aventuri, afla cum poti alege locul ideal pentru camping.
In primul rand, acesta este un proces care necesita timp. Asigura cel putin 15 minute pentru o cercetare in amanunt a imprejurimilor. O zona propice pentru amplasarea cortului ar fi una mai inalta. Consider ca toti ne indreptam spre munte pentru aerul curat pe care ni-l ofera, relaxare totala dar si pentru privelisti. Dar cum sa te relaxezi daca ai spatele amortit de la o noapte de somn, nu tocmai linistitor? Astfel, la o inaltime mai ridicata este posibil sa ne confruntam cu vant, dar acesta are si beneficii. Cred ca v-ati saturat de invazia insectelor de pe lume in cortul personal! La un nivel mai inalt vantul risipeste insectele, inlatura condensul din cort, insa cel mai important este ca un loc de campare mai inalt intalneste primul soarele de dimineata.
Ce este mai placut decat sa te trezesti odihnit in confortul propriului tau cort, cu razele soarelui care sa iti mangaie obrazul si sa te incalzeasca usor la prima ora a diminetii? Cafeaua de dimineata savurata in natura, cred ca poate concura cu asta!
Acum ca am gasit locul de campare ideal, sa vedem cum il pregatim de instalarea unui cort. Fiecare minut alocat pregatirii terenului de campare, este rasplatit cu ore de somn calitativ.
Pune cortul cu usa sau fereastra spre soare. Razele soarelui de dimineata sunt benefice pentru noi, asa ca indreapta-ti cortul inspre soare, bineinteles daca directia din care sufla vantul permite acest lucru.
Aduna un strat de iarba sub cort. Alege sa dormi regeste, si pune sub cort inainte sa il montezi, un strat de iarba, care are rol izolator si ofera un confort mai bun.
Deconecteaza-te. Dupa ce iti instalezi cortul, trebuie sa faci un exercitiu si sa incerci sa te deconectezi complet de la orice sursa de tehnologie. Prea multa tehnologie creste nivelul de anxietate, scade multumirea de sine si scade din calitatea somnului. Lipsa ecranelor, fie ca sunt ale televizoarelor, laptop-urilor sau telefoanelor, poate avea un beneficiu incredibil asupra starii tale de bine.
Sa te afli in mijlocul naturii ajuta la refacerea creierului. Daca traiesti intr-un mediu urban, momentele petrecute in natura ajuta la prevenirea si la imbunatatirea simptomelor de depresie si a ruminatiei (model de gandire negativ, care a fost dovedit a creste riscul de depresie).
O lucrare publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences, de catre Gregory Bratman de la Universtatea Stanford si colegi de-ai sai din SUA si Suedia ofera rezultatele unui studiul din sfera neurologiei cognitive. Pe langa inregistrarea rezultatelor printr-un experiment, s-au realizat si scanari ale creierelor indivizilor, inregistrandu-se astfel si semnaturile neuronale. In cadrul experimentului, 38 de persoane care locuiesc in mediul urban si care nu aveau un istoric de tulburari mintale au fost separate in doua grupuri si li s-a cerut sa faca o plimbare.
Unul din grupuri a mers timp de 90 minute printr-o zona bogata in vegetatie, in apropierea campusului Stanford, in timp ce celalalt grup a realizat plimbarea de-a lungul unui drum foarte aglomerat in centrul orasului Palo Alto din California. Inainte si dupa plimbare, participantii au raspuns la un chestionar conceput pentru a masura tendinta lor spre ruminatie. Printre intrebarile din chestionar se pot gasi: „atentia mea este de multe ori, concentrata pe propria-mi persoana si mi-as dori sa nu ma mai gandesc asa” si „imi petrec mult timp gandindu-ma la momentele mele jenante si dezamagitoare”.
Dupa cum spuneam la inceput, atat inainte cat si dupa plimbare, au fost scanate creierele participantilor. Cercetatorii au examinat in special o regiune a creierului (cortex prefrontal subgenual), zona care s-a dovedit a fi deosebit de activa cand avem ganduri negative dezadaptative.
Rezultatul a aratat ca persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scadere a tendintei spre ruminatie – raspunsurile lor la chestionar fiind diferite dupa plimbare (inspre pozitiv). De asemenea scanarile au aratat ca si in activitatea creierului s-a realizat o schimbare consistenta, respectiv scaderea activitatii in cortexul prefrontal subgenual.
„Se ofera rezultate solide ce confirma ca o experienta in natura, chiar daca e de scurta durata, poate reduce acest model de gandire, care este asociat cu inceputul, in unele cazuri, al unor boli mintale, cum ar fi depresia”, a spus Gregory Bratman, autorul principal al studiului, citat de WashingtonPost.
Deosebit de valoros este faptul ca scanarea creierului a permis examinarea unui potential mecanism cognitiv prin care experientele in natura ajuta la starile noastre psihologice. Fara astfel de dovezi fizice, concrete, cercetarea psihologica poate doar sa speculeze in privinta a ceea ce se intampla in regiunile creierului. Desigur, conditiile psihologice, ca depresia, nu au o singura cauza, una simpla, ci sunt probleme complexe. Si ca la toate studiile si activitatile de cercetare ele vor trebui extinse si verificate prin alte studii.
Te destresezi. Numeroase studii au aratat ca spatiile verzi, fie ele din orase, fie cele extravilane scad nivelul stresului. In ultima perioada s-au realizat o multime de studii legate de beneficiile mintale si fizice ale activitatilor in natura.
Poti deveni mai creativ. Noi oamenii suntem facuti sa ne minunam, sa invatam si sa absorbim cat mai multa cunoastere. Cand ne uitam la rasarit sau la stele suntem cuprinsi de un sentiment de uimire, de admiratie sau ramanem impresionati. Si in ce loc sau ce activitate mai buna exista, unde putem sa vedem astfel de scene, daca nu in camping?
Oamenii care fac drumetii in natura au avut rezultate cu 50% mai bune la teste de creativate, arata un studiu al unor psihologi de la Universitatile din Utah si Kansas. Conform studiului realizat, interactiunea cu natura are beneficii reale si masurabile cand vine vorba de gandirea creativa si de rezolvarea problemelor folosind creativitatea.
Prin acest studiu se incearca a se gasi si a se intelege cum trebuie sa interactionam cu lumea inconjuratoare. „Sa te ingropi in fata calculatorului 24 de ore, 7 zile s-ar putea sa aiba repercursiuni care pot fi remediate facand a drumetie in natura”, spune David Strayer, co-autor al studiului.
La studiu au participat 56 de oameni (30 de barbati si 26 de femei) cu varsta medie de 28 de ani. Ei au participat la drumetii outdoor, cu perioade cuprinse intre 4 si 6 zile si nu au avut voie sa foloseasca nici un device electronic. Din cei 56 de participanti, 24 dintre ei au dat un test de creativitate de 10 intrebari, in dimineata de dinaintea inceperii drumetiilor si 32 au dat acelasi test, in dimineata celei de-a patra zi de drumetie.
Rezultatul? Cei care au dat testul dupa 4 zile de backpacking au inregistrat un scor mediu de 6.08 din 10, pe cand ceilalti au avut un scor de doar 4.14.
„Am aratat ca 4 zile de imersiune in natura si deconectarea, corespondenta, de multimedia si tehnologie, creste performanta rezolvarii problemelor prin creativitate, cu 50%” concluzioneaza cercetatorii.
Totusi, ei noteaza ca studiul lor nu este facut sa determine daca efectele pozitive sunt datorate expunerii indelungate in natura, reducerii interactiunii cu tehnologia, sau o influenta combinata a acestor doi factori.
Rezultatele obtinute de Strayer si echipa lui nu ar trebui sa ne surprinda. De secole intregi, scriitori, pictori, artisti se retrag in natura si vorbesc depre cat de important este pentru ei, pentru procesul lor creativ si pentru noi toti, sa interactionam cu natura. De asemenea, toti ne luam vacante si mergem la mare, sau la munte, iar dupa o saptamana de outdoor, de natura pura, ne simtim revigorati, plini de energie, gata sa infruntam rutina zilnica a orasului pentru inca un an.
Desi toti suntem constienti de acest fapt, in mai mica, sau mai mare masura, la un nivel primar, tot nu stim inca beneficiile dintr-o perspectiva stiintifica, precum noteaza si David Strayer. De asta, studiul psihologului american, desi unul mic, este un pas important in a intelege cum natura si tehnologia ne afecteaza la nivel psihologic.
Acum, ce mai astepti!? Psihologii sustin ca drumetiile in natura sunt foarte benefice felului in care gandim si in care rezolvam problemele aparute. Ia-ti echipamentul pe tine si iesi la o tura rapida de hiking, trekking, backpacking, orice! Te vei simti mai bine si vei fi mai creativ! Nici un minus.
Dar pentru a simti beneficiile cu adevarat, in drumetie sau in camping, trebuie sa ai un echipament adecvat!
Cum te echipezi pentru un camping benefic?
Pentru asigurarea confortului in iesirile in natura, trebuie sa acorzi atentie echipamentului. Daca ai echipamentul adecvat, plimbarile in natura indiferent de vreme vor fi cu siguranta o relaxare.
Pentru turele in natura (ture de munte, ture de trekking, hiking) dar si pentru a ajunge in locul preferat de camping, ai nevoie de urmatoarele:
– bocanci sau ghete de munte
– rucsac (de o capacitate de 50-70L, >70 L, avand in vedere ca sunt necesare cortul, salteaua, izoprenul)
– tricou sau bluza de corp
– polar (pentru temperaturile scazute)
– softshell pentru protectie vant si ploaie
– pantaloni trekking (pantaloni de munte)
– bete de trekking
– cort
– saltea sau izopren
– sac de dormit
– accesorii camping
Bocancii sau ghetele de munte
Bocancii de munte sau ghetele de munte va protejeaza picioarele in drumetii. Cu o pereche de bocanci potriviti picioarele sunt protejate de umiditate (umiditate data de obicei de ploi sau de transpiratie), de socuri (socurile date de drumuri accidentate sau stancoase) si de oboaseala (intr-un bocanc potrivit piciorul este mult mai relaxat).
Iata cateva recomandari de bocanci de munte in acest sens. Este foarte important ca la alegerea bocancilor sa cunoasteti cateva detalii despre cum si cand doriti sa ii utilizati. Modelele sunt diferite si variaza in functie de sezon, tehnicitatea traseului, calapod, activitate etc. Caracteristicile bocancilor de munte trebuie intregite de utilizarea unor sosete tehnice. Utilizarea unor sosete inadecvate nu permite eliminarea transpiratiei, ceea ce duce la picioare umede, obosite, bataturi si intr-un final la lipsa de cofort, ceea ce poate strica o excursie in natura.
Rucsacul
Pentru camping, recomandati sunt rucsacii cu capacitate de 50-70 L sau chiar >70L. Acestia sunt destul de incapatori, veti putea transporta cu ei tot ceea ce aveti nevoie in camping. Totusi, este recomandat sa carati un maxim de 15-20% din greutatea personala. Astfel, desi este tentant sa umplem spatiul disponibil, ideal este sa avem o lista cu produsele indispensabile si sa ne limitam la acestea pe cat posibil.
Tricoul sau bluza de corp
Fiind primul strat care intra in contact cu pielea, bluza de corp reprezinta un articol de imbracaminte caruia trebuie sa ii acordam o importanta ridicata. Pentru a evita senzatia de frig si disconfort, materialul tricoului (bluzei de corp) trebuie sa fie unul care sa gestioneze eficient transpiratia, sa se usuce rapid si sa nu irite pielea. Ca recomandare in aceasta privinta ar fi tricourile cu 100% lana Merino.
Polarul
Avand in vedere ca timpul este schimbator, e bine ca in rucsac sa avem la indemana si un polar. In functie de perioada in care se desfasoara plimbarea in natura si locatie, e bine sa ne gandim si la nivelul termoizolator pe care il ofera polarul.
Softshell-ul / Hardshell-ul
Protectia pentru vant sau ploaie este asigurata de aceste articole. Este piesa de rezistenta din echipament. Pentru a nu fi surprins de ploaie sau de vant trebuie sa il porti in rucsac chiar si in tura de o zi.
Softshellul este geaca care iti ofera protectie ridicata impotriva vantului si are tratament DWR (Durable Water Repellent); este foarte respirabil, iar materialul este moale (soft) si placut la atingere. Unele modele integreaza si o membrana rezistenta la apa sau chiar impermeabila, insa acest lucru interfereaza cu respirabilitatea. De aceea este important sa alegeti diferite variante in functie de sezon.
Hardshell-ul este geaca care rezista cu prioritate la apa si vant. Foita pe care o cunoastem cu totii si care are o membrana impermeabila, de obicei cu o valoare de minim 10000 mm coloana H2O. Date fiin caracteristicile materialului, acest nu mai este la fel de moale, de cele mai multe ori are aspectul unei pelicule (hard) lacuite, insa sunt si materiale mai prietenoase datorita avansului tehnologic.
Pantalonii de munte
Confortul in plimbarile in natura poate fi asigurat doar de pantaloni care iti lasa libertatea de miscare, iti lasa pielea sa respire si nu incomodeaza. Sunt diferite modele de pantaloni de trekking si, in general, pentru sezoanele calde, acestia nu se fac cu membrana impermeabila. Pentru impermeabilitate sunt suprapantalonii.
Betele de trekking
Prezinta un real ajutor in turele lungi. Acestea preiau din greutatea bagajului, iti ofera echilibru in timpul mersului si iti antreneaza bratele. Betele de trekking iti protejeaza picioarele, cu ajutorul acestora se evita afectiunile ligamentelor si articulatiilor picioarelor. Mai multe detalii despre folosirea si beneficiile utilizarii betelor de trekking aici.
Cortul
Nici un cort nu poate fi perfect pentru toate ocaziile. Dar sunt unele foarte aproape. Va recomandam cortul Voyager 2 EX un cort de 2 persoane din gama TRAIL de la Robens, face fata excelent vitregiilor naturii timp de 3 sezoane. Ofera un spatiu generos, este destinat pentru drumeti, ciclisti, sau pentru iubitorii de camping. De asemenea vestibulul (aproape la fel de mare ca antecamera de dormit) ofera mai mult decat destul loc pentru echipamentul tau, de la bocanci, la rucsacuri si asa mai departe. Voyager 2 EX este foarte usor de montat si super stabil, iar testele realizate de producatorul danez au aratat ca are o rezistenta la vant de pana la 168 km/h. Toate materialele folosite sunt de calitate superioara, iar montarea sa se realizeaza foarte usor si rapid (betele de cort sunt color-coded).
Salteaua sau izoprenul
Pentru a avea un somn odihnitor si confortabil, cand dormi in cort, se recomanda sa folosesti un izopren, sau o saltea. Ele ofera confort si probabil mai important, izolatie termica. Saltele ofera izolatie termica, la fel ca sacii de dormit, sau imbracamintea stratificata. Ele tin un strat de aer care nu circula intre trup si pamantul rece. Corpul tau incalzeste stratul de aer si el devine astfel, o bariera izolatoare.
Izoprenul este cel mai la indemana datorita greutatii scazute, pretului scazut, durabilitatii sporite si izolatiei termice excelente. Ele nici nu absorb apa. In schimb, el ofera confort mai scazut decat saltelele autogonflabile, sunt rigide si voluminoase.
Salteaua autogonflabila este un hibrid intre izopren si salteaua cu aer. Salteaua prezinta o valva, care cand e deschisa, se umple cu aer, automat. Saltelele autogonflabile prezinta un confort sporit, sunt compacte si ofera izolatie termica superioara. Se umfla singure si se pot ajusta (pot fi umflate mai mult, sau mai putin) in functie de preferintele fiecaruia. In acelasi timp, ele sunt mai grele decat saltelele din izopren si sunt mai scumpe.
Sacul de dormit
La achizitionarea unui sac de dormit veti avea intotdeauna doua variante: fie il alegeti pe cel cu umplutura sintetica, fie pe cel cu umplutura din puf de gasca. Probabil primul impuls o sa fie sa alegeti ce este mai ieftin, intr-adevar. Diferenta de pret dintre umplutura sintetica si cea din puf de gasca este de aproximativ 50%. Un ghid complet de alegere a sacului de dormit gasiti aici.
Accesorii camping
Experienta de camping depinde foarte mult de echipamentul pe care il ai cu tine.
Ce nu trebuie sa lipseasca obligatoriu din lista ta? Pe langa cort, saltea si sac de dormit, mai exista cateva accesorii care nu trebuie sa lipsesca si anume: lanterne, recipiente pentru apa, termosuri, vase de gatit, arzatoare, butelii si mobilier de camping. Lista mai poate fi completata in functie de experienta de camping a fiecaruia.
Gatitul in aer liber este una din activitatile preferate de camping. Dar ca sa realizezi aceasta activitate ai nevoie de: arzatoare si butelii, vase si tacamuri, optional mancare liofilizata. Acestea trebuie sa fie usoare, compacte si nu foarte voluminoase. Se realizeaza din materiale rezistente la abraziune, si cu functii de stocare usoare precum manere detasabile, oale multifunctionale (se pot insera una in cealalta).
Un alt factor important in camping este lumina. Fara a avea lumina la tine o data cu lasarea serii nu mai poti desfasura nicio activitate. Pentru asta va propunem diverse lanterne si frontale pe care le puteti folosi atunci cand se innopteaza.
Stocarea lichidelor in camping este importanta. Pentru asta avem nevoie de termosuri si bidoane. Calde sau reci trebuie sa fie la indemana ori de cate ori avem nevoie.
La ProAlpin gasiti toate aceste accesorii pentru un camping reusit. Accesoriile pe care le avem la dispozitie sunt foarte diversificate si se adapteaza la confortul personal al fiecaruia dintre noi.
Daca vei avea echipamentul complet, iesirile in natura vor fi cu siguranta benefice, deoarece plusul pe care il aduce un echipament corect ales ne fereste de vreme friguroasa sau de senzatia nedorita, data de supraincalzire. Acesti factori exteriori care ar putea sa iti afecteze confortul si relaxarea cautata in natura sunt complet eliminati daca tineti cont de aceste sfaturi legate de echipamentul necesar pentru camping.