Desi inca vremea ramane capricioasa, nu poti sa nu te gandesti la iesirile cu cortul, poate la munte, poate la mare. Insa in functie de imprejurarile in care-l vei folosi, va fi dotat cu anumite bete de cort.
In aceasta postare ne vom ocupa de bete. Pentru multi reprezinta o adevarata enigma. Insa materialul utilizat in componenta lor (aliaj de aluminiu sau fibra de sticla) va stabili daca sunt:
- Mai rezistente / mai fragile;
- Mai flexibile / mai rigide;
- Mai lejere / mai grele;
- Mai scumpe / mai economice.
La ce caracteristici sa te uiti cand cumperi un cort?
Sunt cateva caracteristici la care sa acorzi atentie atunci cand achizitionezi un cort, iar mai jos avem o scurta lista:
- Materialul foliei – Cele mai bune tesaturi sunt pe baza de poliester ripstop (au o rezistenta crescuta la rupere si in general la uzura);
- Marimea – Dimensiunea extinsa sa fie cat mai generoasa, iar pachetul cat mai restrans, pentru a intra in rucsac;
- Componenta betelor – Duraluminiul si fibra de sticla sunt poate cele mai populare materiale (acopera o plaja larga de exigente):
- Forma – Pornind de la utilizarile atribuite, va trebui sa te orientezi spre variate modele (iglu, tunel, mare de camping, etc.);
- Greutatea – Acest detaliu nu trebuie niciodata neglijat, mai ales pentru backpackeri si in general cand trebuie sa cari cortul in rucsac;
- Dotarile suplimentare – Veranda, sistemul de ventilatie si cusaturile vulcanizate sunt doar cateva detalii ce pot influenta confortul si pretul, etc.
Pentru ce tipuri de bete poti opta?
In afara de faptul ca lungimea segmentelor si diametrul betelor variaza, acestea difera si ca materiale. Producatorii de corturi se orienteaza pe cele care raspund cel mai bine utilizarilor montane, chiar in conditii extreme.
In topul clasamentului se afla aliajele din aluminiu (duraluminiu) si fibra de sticla. Alte alternative pot fi carbonul (prea scump) si otelul (prea greu), insa fiecare prezinta anumite plususri si minusuri.
Asadar, cel mai mult se intrebuinteaza primele doua solutii. In general, producatorii si furnizorii de echipamente montane pun la dispozitia consumatorilor mai multe versiuni. In plus, la fel ca alte accesorii pentru corturi, si betele se pot achizitiona separat, de cele mai multe ori segmente pentru rezerva sau reparatia celor incluse in pachetul cortului (la bucata sau in seturi).
Bete de cort din fibra de sticla – Pro si contra
Betele din fibra de sticla raman alegerea cea mai comuna pentru corturile de camping. Acest lucru datorandu-se atat pretului mai accesibil comparativ cu restul materialelor, dar si nivelului de performanta suficient pentru necesarul din camping / montane de altitudine redusa.
Avantaje
Avand costuri reduse, sunt foarte convenabile, dar convenienta nu constituie singurul element de forta.
Pare un beneficiu minor, insa neavand in compozitie nici macar un gram de metal, riscurile de coroziune lipsesc cu desavarsire. Practic, nu sunt deloc afectate de umiditate.
Un alt punct pozitiv il reprezinta flexibilitatea; au o buna elasticitate si se comporta destul de destul de bine in fata rafalelor de vant.
Dezavantaje
Sub actiunea vantului, intreaga structura se va undui in loc sa ramana fixa. Insa daca nu ai experienta, nu te speria, cortul nu va fi luat pe sus la propriu. Ajunge sa te instalezi intr-un loc mai ferit.
Tot ca o consecinta a elasticitatii materialului este apoi greutatea ceva mai mare decat la duraluminiu. Acest lucru inseamna ca va ingreuna cortul si totodata bagajul.
Apoi se adauga rezistenta destul de scazuta sub greutatea prelatei. O rezistenta precara apare si la elementele destul de vechi, precum si in conditii de ger.
In oricare situatie, fibra de sticla tinde sa se deterioreze. Rupandu-se, se transforma in aschii cu marginile foarte taioase. Mare atentie daca prin apropiere se afla copii.
Utilizari
De obicei, intra in structura corturilor mai putin costisitoare. Se mai gasesc ca echipament de schimb si reprezinta o optiune de luat in considerare daca:
- Obisnuiesti sa te folosesti de cort in special in sezonul cald, nu in cel rece;
- Utilizezi cortul ocazional, de cateva ori pe an, pentru iesiri la munte si drumetii;
- Nu cauti cele mai scumpe echipamente, ci mai degraba ai vrea sa economisesti.
Bete de cort din duraluminiu – Pro si contra
Aliajul din aluminiu (duraluminiu) reprezinta cea mai buna alegere pentru cine urmareste sa obtina performante optime. Superior calitativ, este folosit si in aeronautica la construirea navelor.
Chiar daca aluminiul simplu este un material inferior, duraluminiul se bucura de calitati deosebite. Este vorba despre un aliaj unde predomina cantitativ aluminiul, apoi cuprul si magneziul. Acesta din urma este prezent doar in cantitati superficiale.
Avantaje
Greutatea totala a bagajului depinde si de cat cantaresc betele, iar cele din duraluminiu sunt mai usoare. Astfel, ca un prim avantaj, se remarca lejeritatea, cautata indeosebi de cei pasionati de trekking si calatorii cu rucsacul in spate.
De aici, poti deduce ca sunt si mult mai usor de manevrat si de transportat. Detaliul nu trebuie trecut cu vederea, in special la corturile spatioase (mari de camping, dom de 3 persoane) sau / si care includ mai multe bete de cort (tunel).
Un alt aspect pozitiv se refera la rezistenta. In ciuda greutatii scazute, betele din duraluminiu sunt robuste. Compozitia, proportiile folosite de producatori, intr-un cuvant aliajul din care sunt realizate este caracterizat de o excelenta rezistenta.
Materialul nu cedeaza sub impactul factorilor externi. Pe de o parte, acest atu se refera la rezistenta in prezenta temperaturilor extreme (cald sau frig), deoarece nu exista riscul sa se rupa sau sa se macine ca in cazul fibrei de sticla.
Pe de alta parte, materialul nu este afectat in conditii de vant. Fiind mai rigid decat prima categorie, betele din dural pot suporta actiunea vantului, fara sa-si modifice forma. Utilizate normal, sunt stabile, nu se arcuiesc, nu se pliaza si nu se frang.
Insa daca ai ghinionul sa se rupa (desi rar, se mai intampla), le poti repara. Iar aceasta posibilitate nu poate fi privita decat ca un avantaj extraordinar. Prin urmare, odata ce te-ai orientat spre aceasta solutie, nu-ti va parea rau ca ai dat un ban in plus.
Dezavantaje
Cu atatea avantaje, aproape ca tinzi sa crezi ca dezavantajele lipsesc cu desavarsire. Dar la fel ca la atatea alte produse, sunt mici sansele sa existe perfectiune absoluta.
Unul dintre minusuri, poate singurul comparativ cu fibra de sticla, se refera la costuri. Intr-adevar, vorbim despre bete de cort mai scumpe. Insa data fiind durabilitatea, inseamna ca nu trebuie schimbate prea curand.
Priveste-le asadar ca pe o investitie pe termen lung, nu ca pe o cheltuiala. Iar la urma urmei, nu faci zilnic astfel de cumparaturi.
Utilizari
Vorbim despre modele tehnice, ce ofera prestatii deosebite in ce priveste greutatea, rezistenta si durabilitatea. Iata de ce, sunt recomandate pentru:
- Folosirea frecventa, chiar si in expeditii la cote inalte;
- Orice activitate outdoor (trekking, alpinism, camping, etc.);
- Toate cele 4 sezoane, indiferent de conditiile atmosferice;
- Cine este interesat sa investeasca in calitate si in materiale durabile.
Recomandari
Pentru a compensa oarecum o parte dintre neajunsurile ce insotesc fibra de sticla, poti utiliza bete de cort din acelasi material, dar cu o sectiune transversala mai mare. Asta in caz ca nu vrei sa cheltui mai mult.
In conditii de vant puternic si de temperaturi extreme, gandeste-te sa reevaluezi optiunile disponibile si sa folosesti, preferential, aliajul de aluminiu. In niciun caz, alegerea nu va fi una dezamagitoare, ci-si va merita fiecare banut.