Multe persoane vad, inca, betele de trekking lipsite de sens. ”Se poate si fara ele…”
Da, se poate, mereu s-a putut. Insa daca inveti sa le folosesti corect, te vor ajuta pe orice fel de teren, indiferent de inclinatie, obstacole sau vreme. Vor deveni un fel de prelungire a mainilor tale, un fel de extensie a ta.
Diferentele le vei sesiza imediat, atat in ce priveste siguranta, cat si din perspectiva medicala. Si nu vei mai porni in nicio drumetie fara sa le ai in dotare.
Insa nu-ti vom vorbi despre efecte, imbunatatiri si alte avantaje. Eficacitatea betelor de trekking o vei descoperi si fara ajutor, pe masura ce te obisnuiesti cu ele si cu modul de utilizare.
Atata timp cat le intrebuintezi in mod corect, vor actiona favorabil, usurand incarcatura rucsacului, dificultatea traseului, etc.
Betele de trekking se folosesc in pereche sau ajunge unul singur?
O prima dilema se refera la numarul lor si daca este suficient doar unul singur.
De obicei, betele de trekking se vand in pereche, si nu din considerente comerciale. Folosirea individuala poate reduce din stabilitate, ducand la dezechilibrarea in timpul mersului. Totodata, poate genera probleme la coloana vertebrala (scolioza).
Pe de alta parte, mainile si picioarele sunt in pereche si ele, iar utilizarea corecta presupune alternarea in sincron a membrelor. Asadar, raspunsul este clar: se recomanda folosirea in pereche.
Care este lungimea potrivita la betele de trekking?
Urmatorul pas are legatura cu modul in care se regleaza si este esential in privinta sigurantei in turele de hiking si trekking.
Pentru a profita din plin de potentialul lor, inseamna ca echipamentul:
- Face fata tehnicii de mers;
- Ofera protectie impotriva miscarilor gresite;
- Permite echilibrarea corpului;
- Transfera din greutatea incarcaturii, etc.
In plus, lungimea trebuie sa corespunda cu statura, disciplina asociata (ski alpin / de tura, mers nordic, drumetii, etc.), inclinatia terenului. In caz contrar, ajustarea necorespunzatoare, poate provoca stres in brate, umeri, gat si coloana.
Poti achizitiona bete de trekking/ drumetie din Magazinul ProAlpin din Brasov sau de pe magazinul online ProAlpin.
Reglarea pentru drumetii, in general
Pe trasee cu grad de dificultate scazut, fara obstacole semnificative si fara pante, reglajul se face destul de simplu. Pe terenul plat, varful trebuie sa calce perpendicular pe suprafata solului.
Tinand betele in mana, cu varful la picior, intre brat si antebrat se formeaza un unghi drept (de 90 de grade). Va fi si lungimea potrivita pentru majoritatea drumetiilor.
Reglarea pentru urcari si coborari
Daca itinerariul prezinta portiuni cu importante diferente de nivel, va fi nevoie de alte mici reglaje:
Pe panta in sus
Lungimea se reduce cu 5-10 cm, facilitand tractiunea in brate. La urcare, nu trebuie sa te tragi in bete, ci sa te impingi in ele. Cu cat panta este mai abrupta, cu atat se vor scurta mai mult, pana se reduce solicitarea umerilor si le pastrezi pozitia naturala.
Pe panta in jos
De asta data, betele de trekking se prelungesc cu circa 5-10 cm fata de reglajul initial, in asa fel incat sa nu te oblige sa apleci trunchiul in fata. Mentinand verticalitatea corpului, vei avea si un echilibru mai bun. Nu trebuie sa exagerezi fortand segmentele peste linia care delimiteaza nivelul maxim, sau le vei rupe.
Traversarea pantelor
In situatii speciale precum traversarea unui versant, lungimea fiecarui bat se va adapta la relief. Cel din amonte va fi mai scurt, iar cel din aval mai lung.
Lungimea optima la betele telescopice
Nu toate betele de trekking telescopice se pot ajusta la fel de mult. Desi sunt extensibile, lungimea maxima poate varia. Prin urmare, pornind de la statura, cand le cumperi, te poti ghida dupa dimensiunea maxima:
- Persoanele mai inalte de 180 cm, au nevoie de bete care se extind cel putin 130 cm;
- Persoanele mai scunde nu vor intampina dificultati, toate fiind suficient de reglabile.
Lungimea optima la modelele fixe
Cine opteaza pentru variantele construite dintr-un singur segment, nu din mai multe, fara posibilitati de reglaj, se poate orienta dupa tabelul urmator:
Inaltimea utilizatorului | Lungime bete sugerata |
< 155 cm | 100 cm |
155 – 170 cm | 110 cm |
170 – 180 cm | 120 cm |
> 180 cm | 130 cm |
Cat conteaza manerele si chingile?
Producatorii folosesc variate modele de manere, din diverse materiale, insa principalul aspectul care conteaza este sa fie ergonomice. Cu alte cuvinte, manerele trebuie sa se potriveasca asemeni unor manusi pe mainile utilizatorilor.
Ramane valabil si pentru curelele de incheietura.
Reglarea curelelor
Chingile nu sunt montate fara rost si totusi, inca se mai folosesc incorect. Dar ce presupune a fi corect?
Utilizarea nu este complicata. Trebuie doar sa introduci mana prin partea inferioara a curelei, apoi sa o tragi in jos si sa apuci manerul, tinand cureaua intre degetul mare si inelar. Procedura este la fel ca la betele de ski.
Ajustarea lungimii curelelor este de asemenea necesara, deoarece te vor ajuta sa-ti relaxezi mainile. In caz contrar, trebuie sa strangi mai tare manerul, ceea ce va tensiona musculatura bratelor si te va obosi.
Reglate corespunzator, chingile sunt suficient de stranse incat sa poata sustine greutatea incheieturii si podul palmei. Dar au si suficienta largime incat sa nu blocheze circulatia sanguina si sa permita indepartarea lor rapida.
Se poate si fara curele?
Exista mai multe teorii. Potrivit experientelor avute, multi recomanda ca betele de trekking sa nu se utilizeze cu mainile infasurate in curele sau cel putin sa le mentii cat mai largi. Dar de fapt depinde de imprejurari.
De exemplu, daca traversezi o portiune abrupta si cazi, te vei regasi intr-o situatie periculoasa. Din instict, vei intinde mainile pentru a te sprijini. Daca acestea raman blocate in chingi (nu vei reusi sa te eliberezi), risti sa te accidentezi grav.
Iata de ce, este indicat ca la coborare, sa detasezi curelele. In cazul unui eveniment nefericit, vei avea mainile libere si nu te vei impiedica in bete. Iar daca se va intampla sa le scapi din mana, va fi usor sa le recuperezi. Doar urmezi aceasi directie.
Ce trebuie sa stii despre tehnica de mers cu betele de trekking?
Dupa toate aceste reglaje, considera-te gata de plecare. Bazele se aseamana cu tehnica mersului nordic. Pentru a profita din plin de insusirile acestor accesorii, respecta ritmul natural si alternant al membrelor inferioare si superioare.
In spatele tehnicii nu se ascunde nicio stiinta. Corpul uman este optimizat sa-si mentina stabilitatea in timpul deplasarii. Iar acest lucru este permis de evolutia simultana a mainii si piciorului opus.
Inca de la primii pasi, daca avansezi cu piciorul drept, greutatea corpului se va descarca pe bastonul stang si invers. In caz contrar, vei obosi mai repede, iar aspectele benefice vor ramane in anonimat.
Recomandari
Tehnica de baza nu ramane batuta-n cuie, ci se poate si personaliza in functie de conditiile mediului extern:
- La urcarile abrupte, incearca sa pui betele de trekking in fata ta, in acelasi timp. Te poti folosi de acest truc pentru a-ti conserva energia.
- La coborarile cu inclinatie periculoasa sau pentru depasirea unui obstacol, pozitioneaza deodata ambele bete in fata ta. Sustinand toata greutatea, vei putea continua cu un salt.
Si asta a fost tot!
Speram ca articolul acesta sa-ti fi oferit informatii utile despre folosirea corecta a betelor de trekking si sa te ajute in alegerea, respectiv utilizarea betelor in viitor.
Daca ti-a placut articolul, poti afla si alte informatii asemanatoare prin abonarea la newsletterul nostru. Apreciem maxim ajutorul tau in a distribui acest articol si altor persoane care ar putea beneficia de informatia din el.
Poti achizitiona bete de trekking/ drumetie din Magazinul ProAlpin din Brasov sau de pe magazinul online ProAlpin.