ProAlpin

Bicicleta pe care nu poti sa te dai

Cu totii am auzit, sau chiar am zis ca nu poti uita mersul pe bicicleta. Se zice ca este una din abilitatile, care odata invatate nu le poti dezvata.

 

Si tind sa cred ca este adevarat din experienta proprie. Am avut perioade prelungite de timp (poate si mai bine de un an legat) in care nu m-am dat cu bicicleta deloc si reacomodarea a durat cateva secunde.

Desigur, nu mai aveam aceeasi siguranta si incredere in propriile actiuni, dar reuseam sa merg pe bicicleta fara reale probleme. In plus, dupa o tura (nu neaparat lunga) increderea revenea si deja a doua zi luam viraje stranse, realizam sarituri, ma strecuram prin trafic de parca ma dadusem in fiecare zi.

Ca parte a unei glume, sudorii de la o firma au realizat o bicicleta aproape normala, cu o foarte mica schimbare: cand misti ghidonul la stanga, roata se intoarce la dreapta si viceversa. Apoi le-au dat aceasta bicicleta colegilor ingineri, care, desigur, au crezut ca nu va face o diferenta mare in capacitatea lor de a o manui.

banner_bergans_animat_vara

Insa, inginerii au descoperit imediat nu doar ca este foarte dificil, ci ca aceasta modificare face virtual imposibila adaptarea la noilea conditii.

Aceasta gluma a dus la un studiu condus de Destin, de la canalul de Youtube SmarterEveryDay.

Sa mergi pe bicicleta e o activitate foarte complexa, iar algoritmul care are loc in creierul tau este unul multilateral: trebuie sa pedalezi, alternand piciorul cu cu care impingi in jos, iti inclini tot corpul pentru a-ti mentine echilibrul, misti ghidonul, te uiti inainte si asa mai departe. O multime de forte actioneaza in timpul mersului pe bicicleta si daca doar una dintre acestea se modifica, tot algoritmul e dat peste cap.

Urmareste acest experiment extraordinar in videoclipul de mai jos.

Lui Destin i-au trebuit 8 luni de exercitiu in fiecare zi pentru a se adapta la ghidonul inversat, iar fiului sau doar 2 saptamani. Asta pentru ca la copii lucrurile se invata mult mai usor, deoarece nu au aceeasi rigiditate in gandire ca adultii (un exemplu este jocul One Up, One Down/Two Up/Two Down, care este descifrat foarte repede de copii, dar adultii intampina dificultati extraordinare).

banner_robens_animat

Si mai interesant, insa, este ca o data ce s-a obisnuit cu bicicleta „inversata”, Destin nu a mai reusit sa controleze o bicicleta normala. Totusi, dupa 20 de minute de incercare, creierul lui s-a schimbat inapoi la vechile comenzi.

Asta ne arata ca la o activitate atat de complexa ca mersul pe bicicleta (fie ca e normala, sau inversata) caile neuronale sunt aceleasi si nu pot fi invatate de doua ori (practic invatate ca doua instante separate), ci raman ca una singura, care se schimba, se transforma, daca una dintre variabile se modifica. Asta este foarte interesant si ne arata ca oricat am incerca, suntem limitati de propriile prejudecati cognitive, care sunt realizate in mod inconstient (si asupra carora nu putem exercita control – cel putin nu pe deplin).

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend