ProAlpin.ro Blog

Brasov – Civilizatia Muntelui – candidatura Capitala Culturala Europeana 2021

Cat de mult imi place urmatorul citat de pe site-ul oficial al orasul Brasov:

Europa ar fi mai saraca fara oamenii care iubesc Muntele. In 2021, intr-un oras cultural al Uniunii Europene, pentru prima oara in istoria lumii, milioane de oameni vor „respira” cultura inspirati de prezenta ocrotitoare care a insotit omenirea de la inceputurile primelor civilizatii: MUNTELE.

Cat de adevarat!

Primaria Brasov, directorul Muzeului Judetean de Istorie, istoricul Nicolae Pepene si specialistii Agentiei Metropolitane Brasov au depus saptamana trecuta dosarul pentru candidatura orasului Brasov pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii, in anul 2021. Conceptul propus se numeste Brasov 2021 – Civilizatia Muntelui.

Consiliul Local Brasov a votat deja fondurile pentru investitiile ce trebuie realizate in perioada 2016 – 2020, pentru ca municipiul sa fie Captiala Culutrala Europeana in 2021, alocand o suma de 114 milioane de lei (peste 25 de milioane de euro) pentru acestea.

banner warmpeace

Aceste fonduri vor fi destinate unor activitati culturale si pentru functionarea Asociatiei Brasov 2021, care se ocupa de aceasta candidatura. „Aceasta suma reprezinta doar contributia municipalitatii brasovene. Bugetul poate fi suplimentat, în functie de prevederile strategiei privind dezvoltarea culturii, ce a fost adoptata recent de Consiliul Local, elaborata în functie de strategia de dezvoltare culturala a Brasovului, vom mai atrage fonduri, de la Consiliul Judetean, Uniunea Europeana, Agentia Metropolitana, Guvernul Romaniei sau de la ONG-uri, sau mediul de afaceri”, a explicat viceprimarul Brasovului, Adina Durbaca.

„Pregatirea dosarului de candidatura a inceput in luna februarie, iar ca urmare a acestui demers, pentru prima data, Brasovul are o strategie de dezvoltare a culturii pana in anul 2030. Eu sper sa trecem cu bine de prima etapa de evaluare din 7 decembrie, cand va fi stabilita lista scurta a oraselor candidate”, a mai spus Adina Durbaca, conform BZB.ro.

Viceprimarul Municipiului Brasov a declarat si ca: „Este important pentru noi toti, ca si brasoveni, sa demonstram ca suntem uniti, ca ne dorim foarte mult sa fim Capitala Europeana a Culturii 2021 si pe aceasta cale fac un apel tuturor brasovenilor sa fie alaturi de noi si sa ne sustina proiectul”. (bzi.ro)

Baner-Voteaza-Conceptul-Brasov2021-Civilizatia-Muntelui

Civilizatia Muntelui inseamna mult mai mult. Este o mostenire greu de obtinut, un mod de viata care atunci cand se petrece constant, fara interventii externe, cand face parte din obiceiurile comunitatii, da calitatea vietii. Pentru noi, ideea competitiei Capitala Culturala Europeana nu este sa castigam ceva, ci sa stabilim niste coordonate culturale pe care orasul va evolua”, a explicat istoricul Nicolae Pepene.

Brasovul este prin excelenta un loc al multiculturalitatii. El a fost fondat de colonistii sasi, care erau cunoscatori desavarsiti ai drumurilor comerciale, dar si a rutelor folosite de cotropitori, si-au stabilit asezarile mari la o zi de mers de trecatorile carpatice.

Iar Brasovul, fiind una dintre cele mai bine plasate astfel de localitati, a prosperat, a devenit cetate fortificata, iar de-alungul secolelor, sasii au format aici o putere economica formidabila, care si-a pastrat aceasta putere mult timp dupa pierderea privilegiilor feudale.

banner_bergans_animat

El este considerat un oras medieval de ampla anvergura, datorita monumentelor istorice care dateaza din acea perioada; pentru a enumera numai cateva: Bastioanele Tesatorilor, Fierarilor, Funarilor, Cojocarilor, precum si Biserica Neagra, sau Prima Scoala Romaneasca.

De asemenea, Brasovul este un punct de plecare spre numeroase obiective turistice din apropiere, ca bisericile sasesti fortificate de la Prejmer si Harman, „Castelul lui Dracula” de la Bran, cetatea in ruine de la Rasnov, statiunea alpina Poiana Brasov si masivul Piatra Craiului.

Click aici pentru Site-ul oficial al candidaturii BrasovCity

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

2 comentariiLasa un comentariu

  • Va multumesc pt aprecieri. Dupa cum puteti sa vedeti chiar pe adresa oficiala a candidaturii, conceptul nu este apreciat de o parte a lumii artistice locale …

    • Va multumesc si dumneavoastra pentru vizita!

      Mie-mi place foarte mult conceptul, dupa cum am spus si in articol. Daca are vreo importanta, eu sustin aceasta candidatura si conceptul din spatele ei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend