ProAlpin.ro Blog

Bungee jumping record – Carlos Torija, in cadere libera de la 424 de metri

Bungee jumping record – Carlos Torija, in cadere libera de 424 de metri

Pentru multi, ziua de 6 iulie 2017 nu inseamna nimic. Aparent, ramane o zi ca oricare alta din calendar, insa nu si pentru cartea recordurilor. Aici, apare inregistrata o reactualizare pentru cel mai inalt bungee jumping.

Cine, ce, unde?

Nu am dat intamplator startul acestei postari cu seria obisnuita de intrebari ”cine, ce, unde?”. Dar te vom lamuri imediat.

Ar mai fi si ”cum?” sau ”unde?”, insa raspunsurile le vei descoperi, unul dupa altul, din randurile ce urmeaza.

Cine?

”Vinovat” de noul record este Carlos Torija, un instructor de ski de nationalitate spaniola. Pare-se ca in venele sale, pe langa sange, se ”scurge” spiritul aventurier si gustul pentru adrenalina. Este vorba despre un sportiv la 360 de grade, care cunoaste si iubeste ambientul montan. Printre pasiunile obisnuite se regaseste si una extraordinara pentru bungee jumping.

Ce?

La data de 6 iulie 2017, imbracand costumul rosu de protectie, atletul a completat o ”misiune” imposibila pana la acea data. In ciuda numeroaselor ”tentative” prealabile, nimeni nu a mai reusit o performanta de acest nivel. Saltul in cadere libera, lung de 424 de metri fara sa ”interventia” corzii elastice, a fost o adevarata prabusire in gol. In total, a masurat 571 de metri.

Unde?

Foto: www.sharewonders.com

Ca localizare, ”scena” a avut loc pe muntele Kjerag, Norvegia. Destinatia, deosebit de populara printre excursionisti, capteaza atentia datorita panoramei spectaculoase asupra fiordului Lysefjord si falezei abrupte. ”Anatomia” peisajului pare s-o transforme in locul ideal pentru cei care au o atractie pentru ”extreme” si in primul rand pentru bungee jumping.

Despre Carlos Torija…

In varsta de 33 de ani, spaniolul isi duce veacul in Sierra de Madrid. In sezonul alb, lucreaza ca instructor de schi in ”inima” Pirineilor, mai exact la Baqueira-Beret, Catalonia. Cu cei 146 de kilometri de partii, zona poarta titulatura de cel mai vizitat si amplu domeniu schiabil spaniol.

In timpul liber, Torija se dedica antrenamentelor, toate desfasurate in cadrul stancos al lantului muntos. Sportivul face parte din echipa Dream Walker Team, formata in memoria unui celebru practicant de sporturi extreme, Dan Osman, cazut ”la datorie” in timpul unei tentative de a-si bate propriul record marcat inainte cu cateva zile.

Despre Dan Osman

Sportivul era cunoscut mai ales pentru escalada libera, fara corzi si fara alte sisteme de siguranta. A decedat in anul 1998, la varsta de 35 de ani, in timpul unei incercari fatale de a-si dobori propriul record de 305 m la free-falling.

Accidentul a fost provocat de ruptura corzii de lansare. Insa cauzele exacte care au dus la sectionarea si cedarea franghiei raman necunoscute. Desigur, inca se mai vehiculeaza speculatii pe aceeasi ”tema” (folosirea unui echipament uzat, schimbarea locului de lansare, etc.).

… si despre inclinatia sa spre extrem

Carlos Torija, ”inspirat” de pasiunea lui Osman pentru ”extreme” si motivat sa-i ”corecteze” acestuia gestul nesabuit, a luat decizia sa se pregateasca pentru a duce la bun sfarsit ”misiunea” sportivului trecut in nefiinta.

In perioada de ”debutant”, actualul recordman si-a inceput calatoria printre sporturile de actiune cu parasutismul. Apoi, au urmat salturile din avion si abia intr-o etapa succesiva, a ”testat” cum este sa ”zboare” atarnat in corzi.

Si se pare ca i-a placut, motiv pentru care, intr-o faza succesiva, si-a inceput lungul sir de antrenamente cu franghia elastica. Treptat, castigand tot mai multa experienta si siguranta in abilitatile proprii, s-a simtit pregatit sa faca ”pasul cel mare”.

Recordul de bungee jumping

Pentru a intra in istorie, a ales masivul norvegian Kjerag. Aici, ca sa-si dea seama de distante (inclusiv pana la perete) si de periculozitatea actului in sine, climber-ul a ”scanat” intreaga zona cu drone si laser.

Dupa o analiza minutioasa, a luat decizia asupra ”punctului zero” din care se va lansa. Actiunea a fost una de succes, in ciuda conditiilor meteorologice in totalitate potrivnice si a riscurilor aferente pendularii cu o asemenea viteza. Exista nesansa ca in timpul ”revenirii” sa se loveasca de stanci, dar acesta nu ramane singurul pericol.

Perioada de pregatire a insemnat o luna de antrenamente intensive. In ultimele 3 zile care au precedat saltul-record, a avut aproximativ 20 de lansari de test. Apoi, la data mentionata, in sfarsit, a ajuns si la recordul nou inregistrat.

Este vorba despre 424,6 m de cadere libera, in care practic nu se simte tensiunea franghiei elastice. Saltul integral a masurat 571,1 metri si a avut o durata totala de 26,87 secunde, timp in care intreaga echipa si publicul au stat cu sufletul la gura.

Despre bungee jumping, in general

Aparte provocarea sportivului de a se cotrapune in fata fortei de gravitatie, activitatea poate fi descrisa ca un sport de echipa. Reusitele sunt conditionate nu numai de pregatirea fizica a saritorului (acesta ramane un fel de ”unealta” pentru atingerea scopului), ci si de profesionistii care se ocupa cu montajul si controlul unui sistem complex de franghii.

Ultimul record mondial a fost detinut de o echipa de atleti rusi, care au reusit o cadere libera de 392 de metri, pentru o inaltime totala de 486 de metri.

Foto: www.desnivel.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend