ProAlpin.ro Blog

Cabana Malaiesti din Muntii Bucegi

Cabana Malaiesti se afla la altitudinea de 1720 de metri, este asezata pe o morena a unei vai glaciare din Bucegi si este strajuita de Bucsoiu si Padina Crucii.

Cabana este situata pe versantul nordic al Muntilor Bucegi, in Valea Malaiesti, intr-un cadru alpin spectaculos, cu privelisti deosebit de frumoase si ofera adapost turistilor care vor sa cunoasca aceasta zona.

Cabana Malaiesti ofera accesul direct in Bucegi din Tara Barsei, prin Rasnov, iar primavara serveste ca baza pentru practicarea schiului.

Accesul se poate face pe urmatoarele trasee:

Din Rasnov (676 m) sosea locala pe Valea Ghimbavului, pe la Uzina electrica Rasnov (715 m) pana la Glajarie – distanta 17 km. De la Glajarie, poteca marcata cu banda albastra pana la refugiu – durata 3 – 4 ore.

De la cabana Diham sau Poiana Izvoarelor, poteca marcata cu cruce albastra, prin Valea Glajariei pana in Poiana cu Izvoare de unde se urmeaza poteca ce vine din Rasnov – durata cca. 5 ore.

Din Busteni (883 m) poteca marcata cu triunghi rosu pe Munticelul, Poiana Costilei (1310 m), Poiana Morarului (1550 m), Pichetul Rosu (1445 m), Prepeleag (1750 m), Valea Malaiestilor – durata 6 – 7 ore. De la Pichetul Rosu drum numai de vara.

Din Predeal pana la cabana Diham (1320 m) apoi pe poteca marcata cu punct rosu pana la Pichetul Rosu – cca. 1 ora. Apoi se urmeaza drumul care vine din Busteni peste Munticelul.

banner_robens_animat

Daca te pasioneaza escalada, poti practica aceasta activitate in Turnul Malaiesti:

 • Hornul Cataratorului, 5B, 6 lc, 3-4 ore
  In peretele nordic este o spintecatura larga si continua, care conduce la creasta peste numeroase obstacole foarte expuse si greu accesibile, cu o escalada la liber in opozitie extenuanta. (Cristea).
 • Fata cu Ferestre, 4A, 6 lc, 2-3 ore
  In peretele nordic, traseul poate fi usor identificat din canionul ce margineste Turnul Malaiesti la nord-est, fisura pe care o urmeaza (a doua de la dreapta la stanga) avand o linie foarte bine definita. Escalada este preponderent libera si pe parcurs se trece prin mai multe ferestre naturale (Cristea).
 • Extrema Stanga, 5B, 10 lc, 4 ore
  In peretele central, are in prima jumatate a traseului aspectul unei scari inverse, fiecare treapta verticala fiind urmata de un tavan. Pe ultimele le se urmeaza o serie de brane in zig zag care ne scot in varful Turnului.
 • Tavanele, 5B, 10 lc, 4 ore
  In peretele central, traseul are prima le comuna cu Extrema Stanga (199). In continuare se urca oblic dreapta catre seria de tavane pe sub care se traverseaza la dreapta si care dau numele traseului. In final, dupa ultimul tavan, linia traseului urca drept in sus in varful Turnului.
 • Traseul Oblic, 4B, 8 lc, 4 ore
  Este primul traseu din Turnul Malaiesti, deschis in 1946 de Ion Coman si Pierrot Strat, in extrema dreapta a Peretelui Central. Cheia traseului se afla in treimea mijlocie, extrem de friabila si surplombanta, care ia sfarsit pe o brana ce incinge turnul sub treimea superioara. Ultimele le sunt mai usoare.

banner_bergans_animat

Scurt istoric:

 • Cabana Malaiesti este una dintre cele mai vechi din Carpatii romanesti.
 • Cabana a fost ridicata în 1882, fiind prima din Bucegi de SKV, in poiana de mai jos de golul alpin, la 1570 de metri altitudine. Adapostul a ars, din pacate, in 1897.
 • La 24 august 1898 este inaugurata o noua cabana, dar in 1923 este din nou distrusa, de data asta de o avalansa.
 • In 1924 SKV a ridicat „Casa Malaiesti” la o altitudine de 1720. In 1938 a fost extinsa, iar in 1967 a fost modernizata.
 • In 1998 si aceasta contructie arde.
 • In 2007 cabana Malaiesti este redata in functiune.

banner warmpeace

Capacitatea curenta a cabanei este de 100 locuri, in camere cu 3, 4, 6, 9 si 14 paturi. Prezenta este permanent asigurata de catre salvamontisti la Refugiul Salvamont, care se afla langa cabana. Se pot servi bauturi alcoolice, nealcoolice si mancare calda, la preturi decente, pe care le poti gasi pe site-ul oficial si tot acolo se gaseste o atentionare: Interzis accesul cu orice mijloc de transport motorizat – aviz amatorilor – precum si ascultatul manelelor! 🙂

Date de contact: Pentru rezervari si orice alte detalii despre Cabana Malaiesti, dl. Ion Adamuta iti sta la dispozitie la numarul de telefon 0741 074 884 sau pe email vladadamuta@gmail.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend