ProAlpin.ro Blog

Cabana Postvaru gazda simpozionului cu tema „Literatură și natură în munții Brașovului”

Cabana SKV Iulius Römer din Postăvaru a fost vineri, 21 octombrie 2016, gazda unui simpozion cu tema ” Literatură și natură în munții Brașovului”. Subiectul central a fost romanul ”Accidentul” de Mihail Sebastian, acțiunea căruia se petrece în mare parte în preajma cabanei SKV din Masivul Postăvaru și în Brașov, la jumătatea anilor ’30.

A conferențiat Adrian Lesenciuc, președintele filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, care a analizat diferitele momente ale acțiunii și stări ale personajului principal în contextul situației personale a autorului, în context istoric și potrivit impresiilor din jurnalul ținut în perioada scrierii romanului.

Au intervenit cu completări scriitorul și criticul literar M.N.Rusu, brașovean care trăiește la New York, Gabriela Vlad, scriitoare din Constanța, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie și scriitorul și omul de munte Mircea Noaghiu.

Simpozionul a fost organizat de către Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV în parteneriat cu filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, în cadrul proiectului ”Natură și Cultură în Brașov” proiect finanțat din bugetul Primăriei Brașov.

Managerul proiectului, Marcel Șofariu, a făcut o prezentare a asociației SKV – trecut, prezent și planuri de viitor și a dat detalii asupra activităților din proiect.

Participanții au primit o mapă conținând o reproducere a hărții Postăvaru din 1932, folosită de Mihail Sebastian și de personajele romanului, completată cu fotografii de epocă, o descriere a proiectului, un pliant cu viitoarele trasee europene din România și câte un exemplar al prospectului de promovare a zonei Brașov, difuzat recent în Suedia celor 3000 de participanți la Eurorando 2016. Aceasta a fost faza finală a celui mai important eveniment turistic mondial- Eurorando Europa- la care au luat parte în 2015 și 2016 peste 70.000 de persoane.

De asemenea, SKV a prezentat în premieră un film de promovare a sud-estului Transilvaniei ca destinație pentru drumeție (skv romania youtube) care va fi distribuit la nivel continental prin intermediul Asociației Europene de Drumeție ERA.

Tot în cadrul proiectului au fost refăcute marcajele pe 40 km de poteci din Postăvaru, care vor fi incorporate în traseul european E8, acțiune care a beneficiat de expertiza dobândită de SKV prin proiectul ”Conectarea României la rețeaua de poteci turistice europene de lungă distanță”, proiect co-finanțat de Elveția prin intermediul Contribuției Elvețiene la Uniunea Europeană extinsă. In cabană a fost montată o hartă Postăvaru 1932 editată pe suport rigid iar vizitatorii cabanei vor avea la dispozitie, pentru lectură, șase exemplare ale romanului Accidentul.

Evenimentul s-a încheiat pe muzică, cu o cină tradițională, în atmosfera plăcută întâlnită doar în cabanele montane autentice.

Marcel Șofariu
director executiv SKV

foto: www.cabanapostavaru.ro

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend