ProAlpin.ro Blog

Cand vine cu adevarat primavara? Depinde din ce perspectiva privesti! – Despre succesiunea anotimpurilor

Cand vine primavara? – Despre succesiunea anotimpurilor

Cand vine primavara cu adevarat? Ca doar calendarul indica deja luna lui Martisor… Si arzi de nerabdare sa pui deoparte hainele groase. Tanjesti dupa putina prospetime in aer, in suflet si-n sifonier…

Zilele trec una cate una… Lunile la fel… Comparativ cu circa 2 saptamani in urma, pe alocuri, temperaturile par s-o fi luat razna (dar in bine). Totusi, astrele spun ca inca este iarna. Ca sosonii pot fi lasati la locul lor. Ca lemnele inca au motive sa arda-n sobe. Ca este prea curand sa pregatesti de ”hibernare” caciuli si polare…

Pana in urma cu vreo 3 luni, febra pregatirilor pentru noul sezon iti ocupa mintea cu selectarea celor mai bune geci si pantaloni de iarna. Insa de cand razele soarelui au depasit starea oarecum ”anemica”, planurile tale tind spre miscare in aer liber, spre campari si tinute lejere.

Intr-adevar, din perspectiva calendarului, de zile bune este deja primavara. Dar pana la cea astronomica, pana la imbracamintea subtire si ghete in loc de bocanci, mai ai de asteptat o vreme.

Pentru ca da, anotimpurile calendaristice si cele ”dictate” de astronomie sunt 2 chestiuni complet diferite.

Cand vine primavara astronomica?

Primavara se lasa oare asteptata? Depinde din ce perspectiva privesti! Din punct de vedere calendaristic, asa cum stie toata lumea, anotimpurile incep odata cu prima zi a lunii, nu dupa 20 de zile (aproximativ).

Din perspectiva calendarului, care tine cont doar de luni, a trecut deja mai bine de-o saptamana din acest sezon ”de tranzit”. Si se va incheia in ziua de 31 mai.

Lucrurile stau insa putin diferit daca momentele inaugurale sunt mentionate din perspectiva pozitionarii Soarelui pe ecuatorul ceresc. Iar in cazul dat, raspunsul la intrebarea cand vine primavara are legatura cu echinoctiul de primavara.

Totdeauna evenimentul se petrece in jurul datei de 21 martie. Momentul semnaleaza de fapt echinoctiul de primavara in emisfera nordica. In emisfera sudica se intampla exact pe dos, adica incepe toamna astronomica.

In acest an, primavara ne va bate la porti pe 20 martie. Insa cum de la un an la altul exista decalaje orare, de aceasta data ”tranzitia” se va petrece la ora 18.15 ora Romaniei.

Tehnic vorbind, pana la momentul respectiv, se poate spune ca este inca iarna nu doar la munte, ci peste tot in emisfera nordica. Chiar daca mult mai blanda avand in vedere ca sta pe punctul sa-si dea ultima suflare…

De unde aceste diferente?

Decalajele orare dintre echinoctii (echinoctiul nu ”bifeaza” aceasi ora in fiecare an), precum si diferentele elocvente intre anotimpul calendaristic si cel astronomic au explicatii.

In meteorologie, prima zi a unui anotimp se suprapune peste prima zi a lunii. Specialistii se bazeaza pe ciclicitatea valorilor termice anuale si pe calendarul gregorian. Acesta precizeaza succesiunea celor 12 luni asa cum le cunoastem deja.

In plus, marcarea anotimpurile calendaristice se datoreaza si diferentelor de lungime prea mari intre anotimpurile astronomice. Durata lor prezinta variatii de mai multe zile, ceea ce ingreuneaza creionarea statisticilor climatice anuale.

Astfel, din punct de vedere meteorologic, devine mai indicata o impartire a anului pe trimestre si totodata pe sezoane, facand abstractie de realitatea astronomica.

Despre echinoctii, solstitii si succesiunea anotimpurilor

Privite din punct de vedere astronomic, anotimpurile respecta succesiunea solstitiilor si echinoctiilor. In schimb, daca se are in vedere meteorologia si calendarul, toate cele 4 anotimpuri sunt mai ”precoce” cu 20-23 de zile.

Datorita discordantelor evidente, luna cea mai friguroasa si luna cea mai calda din an, analizate d.p.d.v. statistic, cad exact in plina iarna, respectiv vara calendaristica.

Cu iarna care dureaza din decembrie pana in februarie inclusiv, cu vara care acopera intervalul iunie-august inclusiv, cele 2 luni caracterizate de extreme termice (ianuarie – luna lui Gerar, iulie – luna lui Cuptor) cad exact in mijlocul anotimpurilor calendaristice.

Similare solstitiilor, echinoctiile marcheaza trecerea de la un anotimp la altul. In emisfera nordica (boreala), orientativ, primavara incepe in 20 sau 21 martie. Iar toamna se inaugureaza intre 22 si 23 septembrie. Fasa orara si / ziua se schimba in ambele situatii.

Decalajele de 1 zi care marcheaza inceputul de primavara / de toamna astronomica sunt determinate de asa-zisele erori in calendarul gregorian. Acesta nu tine cont de ”sfertul” de zi care se adauga la celelalte 365 de zile. Acumulate vreme de 4 ani consecutivi, cele circa 6 ore influenteaza lungimea lui Februarie.

Cand vine primavara? – Recomandari

Nu te grabi inca sa renunti la geci calduroase, polare si bocanci de iarna!

Chiar daca pentru urmatoarele zile te poti asteapta la valori termice destul de promitatoare, starea vremii ramane inca incerta. Asa cum spun meteorologii, este probabila… atat…

Si indiferent ce afiseaza calendarul sau constelatiile, daca programul tau include o drumetie sau o dupa-amiaza pe partii, adapteaza-te cu o imbracaminte si o incaltaminte corespunzatoare.

Foto: www.theatlantic.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

1 comentariuLasa un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend