ProAlpin

Cartarea habitatelor din Muntii Rodnei realizata cu drone

Administratia Parcului National Muntii Rodnei a decis sa foloseasca drone pentru a prelua imagini aeriene ale habitatelor din aceasta zona; zona care este clasificata drept Sit Natura 2000.

 

Procesul de cartare si evaluare a starii de conservare a speciilor se desfasoara in cadrul unui proiect cu finantare europeana.

Potrivit comunicatului remis AGERPRES, dronele s-au dovedit extrem de utile in identificarea microhabitatelor si in evaluarea amenintarilor la care sunt supuse speciile din parcul national Muntii Rodnei.

banner_bergans_animat_vara

„O noua metoda de cartare a 27 habitate de interes comunitar (paduri de fag, paduri de brad, tufarisuri de jneapan, pajisti montane, izvoare montane, grohotisuri, stancarii, mlastini, turbarii) a fost utilizata cu ajutorul imaginilor aeriene preluate cu drona, astfel au putut fi identificate o serie de microhabitate, evaluate amenintarile si presiunile la adresa habitatelor. (…) S-au utilizat mai multe drone care au prelevat imagini din diverse locatii ale masivului rodnean, acestea fiind prelucrate prin vectorizare si interpretate de catre echipa de botanisti si informaticieni ai firmei de cercetare, responsabila de evaluarea starii de conservare a habitatelor comunitare”, se spune in comunicatul transmis de Claudiu Iusan, managerul de proiect, citat de Agerpress.

banner warmpeace

Cartarea si evaluarea acestor habitate se desfasoara in cadrul proiectului „Managementul conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei”, cofinantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Proiectul a debutat in anul 2010 si urmeaza sa se incheie in acest an.

Evaluarile vor sta la baza monitorizarii permanente in vederea mentinerii si imbunatatirii starii de conservare, iar masurile propuse in urma acestor analize ale vegetatiei vor fi integrate in Planul de Management al Parcului National, Sitului Natura 2000 si al Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei.

Aceasta este doar unul dintre exemplele care arata ca tehnologia si natura nu pot doar coexista, ci ca se pot ajuta una pe alta.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend