ProAlpin.ro Blog

Cea mai mare parcare de biciclete din lume, inaugurata in tara lalelelor si a morilor de vant

Cea mai mare parcare de biciclete din lume, inaugurata in tara lalelelor

Cine nu stie, se actualizeaza acum! Cea mai mare parcare de biciclete din lume a fost inaugurata in tara lalelelor si a morilor de vant. Se afla intr-o cladire acoperita si are o capacitate de pana la 12.500 de vehicule pe 2 roti.

Deocamdata, are date in uz aproape jumatate din locurile de parcare estimate sa poata cuprinde odata cu incheierea lucrarilor.

Utrecht, orasul cu cea mai mare parcare de biciclete din lume

Foto: www.curbed.com

Cine a ajuns sa traverseze chiar si numai o singura data strazile orasului-vedeta sau ale oricarui altuia, stie ca Olanda a obtinut pe merit si titulatura de tara bicicletelor. Practic, reprezinta unul dintre putinele teritorii unde numarul bicicletelor il depaseste pe cel al locuitorilor.

Potrivit surselor, in prezent, la cei 17,1 milioane de locuitori, revin nu mai putin de 22,5 milioane de vehicule pe 2 roti. Facand o medie, la fiecare 10 persoane, circula 13 biciclete. Nicaieri pe mapamond nu te vei mai intalni cu aceasta ”ciudatenie”.

Pornind de la acest ”excedent”, construirea unor parcari are toate motivele sa devina singura rezolvare viabila. Este motivul pentru care de curand, la Utrecht, si-a deschis portile o structura menita sa devina cea mai mare parcare de biciclete din lume.

Pentru mai multa precizie, evenimentul inaugural a avut loc in luna august a acestui an. Constructia are ca punct de amplasare zona underground a statiei feroviare. Se intinde pe mai multe etaje si insumeaza un total de 17.000 mp.

Deocamdata, poate adaposti sub cupola ei in jur de 6.000 de vehicule cu pedale. In urmatoarea perioada, numarul se va dubla. Pana la sfarsitul lui 2018, inregistrat ca data scadenta a proiectului, va atinge impresionanta cifra de 12.500.

Primele 24 ore de ”gazduire” sunt gratuite, dupa care se plateste un bilet de 1,25 euro / zi. Iar cine nu-si mai aminteste unde a parcat, mai exista si coduri QR pentru identificarea ”proprietatii”.

Parcarile, o problema ”fierbinte” la Utrecht si-n toata Olanda…

Foto: www.aroundtheworldin80jobs.com

Conform parerilor avizate, printre care se regaseste si asociatia Fietsersbond, organizatie care apara interesele ciclistilor olandezi, problema locurilor de parcare neadecvate va persista.

Si dupa incheierea lucrarilor, spatiul din zonele amenajate va continua sa fie insuficient. Insa nu pentru ca este vorba despre un proiect plin de carente. Lucrarea a fost demarata abia in urma cu 4, desi avea sa fie asternuta pe hartie inca la inceputul anilor 1990.

In urma cu aproape 3 decenii, lucrurile stateau in mod diferit, iar intre timp, au mai evoluat. Si odata cu ele, au crescut si numarul bicicletelor care, zi de zi, impanzesc soselele, trotuarele, aleile parcurilor si mai ales pistele special gandite sa faca fata traficului intens.

Dintotdeauna, in tara lalelelor si a morilor de vant, populatia a manifestat o puternica inclinatie spre ecologizare. Aici, majoritatea prefera cele 2 roti in locul oricarui alt mijoc de transport (personal / in comun).

Pe de o parte, pasiunea pentru aceste vehicule protejeaza mediul inconjurator. Pe de alta, administratiile locale au posibilitatea sa combata eternele probleme cauzate de lipsa locurilor de parcare.

Dar de ce frumoasa initiativa a avut ca destinatie tocmai Utrecht? De ce nu Amsterdam, declarata in unanimitate capitala mondiala a bicicletelor?

Raspunsul este destul de simplu. Pentru ca aici, aproape o treime din populatie utilizeaza bicicleta pentru deplasarile zilnice, pe distante mai mici de 10 km. Iar vehiculele sunt parcate in mod dezordonat cam peste tot, adeseori blocand caile de acces si trotuarele.

Utrecht, mai mult decat un ”creator” de personalitati marcante

Foto: www.bicycledutch.wordpress.com

Era de asteptat ca Olanda, nominata si tara cu cel mai mare numar de ciclisti, sa dea startul la aceasta initiativa de amploare. Cea mai mare parcare de biciclete din lume se afla tocmai la Utrecht.

Orasul universitar, cu cele aproape 350 mii de suflete, figureaza pe locul 4 ca numar de locuitori. Cu toate acestea, unii il privesc doar ca pe un simplu centru urban, desi reprezinta mai mult de-atat.

Localitatea ramane vestita si pentru numeroasele personalitati de ”ieri” si ”azi” din universul cultural, cinematografic, sportiv, etc. Pe langa pictori, arhitecti, scriitori, ganditori si oameni de stiinta, aici s-au nascut si sportivi de calibrul lui Marco Van Basten.

Dar nu multimea de nume mai mult sau mai putin intrate in istorie este argumentul caruia i-am dedicam postarea, ci bicicleta, considerata ”regina” mijloacelor de locomotie din Tarile de Jos.

Din totalul rezidentilor in Utrecht, circa 100 de mii se afla in posesia unui vehicul pe 2 roti, copii si batrani deopotriva. Adica, aproximativ 1 locuitor din 3 il utilizeaza zi de zi in deplasarile la serviciu, la scoala, la cumparaturi sau pur si simplu pentru plimbare.

Rezultatul, asa cum poti intui, inseamna o mega aglomeratie de ciclisti. Inseamna parcari improvizate, stalpi, cai de acces, garduri si trotuare aflate sub ”asediul” rotilor, lanturilor si sistemelor antifurt.

Foto: www.eltis.org

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend