Blog ProAlpin.ro

Vrei bauturi si mancaruri mereu calde in excursii, la serviciu sau la scoala? Ia-ti un termos! – Minighid pentru alegerea celui mai bun produs

Cele mai bune termosuri pentru bauturi si mancare – Criterii

Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca cele mai bune termosuri pentru bauturi si mancare? Cum stii care sunt de calitate si care nu? Ce utilizari pot avea? Merita achizitionate?

Intrebarile sunt multe si de tot felul…

Cele mai bune termosuri se aleg asa…

Nu toate termosurile, deja omniprezente in recuzita pentru outdoor, exceleaza ca proprietati. Insa este esential sa aiba o calitate impecabila.

Doar in acest fel pot indeplini cu succes rolul atribuit, anume sa pastreze constanta temperatura continutului:

  • Cat mai apropiata de cea initiala (calda / rece, in functie de context);
  • O perioada cat mai indelungata.

Inainte sa cheltui bani (multi, putini, cum or fi ei) pe un astfel de accesoriu, neaparat sa tii cont de cateva aspecte:

  • Capacitate;
  • Material;
  • Performante;
  • Tipul de inchidere;
  • Accesorizare;
  • Pret.

1. Capacitatea

Inainte sa te pierzi printre alte detalii, decide-te asupra volumului.

Modelele disponibile nu doar in magazinul ProAlpin, pot avea variate dimensiuni, mai exact capacitati, de la cele mici, de putin putin peste 300 ml, pana la termosurile de 1 litru, chiar de 1,5 litri.

Cu cat au un volum mai mare, vor conserva mai bine alimentele. Insa trebuie evaluata si greutatea. De regula, dimensiunile ”generoase” coincid cu o greutate pe masura.

Prin urmare, hotararea o vei lua in functie de:

  • Destinatie;
  • Scop;
  • Numar de portii / persoane.

Ai nevoie de o singura portie de cafea / mancare? Cate persoane veti fi in total? Vei folosi termosul pentru o plimbare, pentru excursii cu rucsacul in spate sau pentru alte calatorii mai lungi?

2. Materialele

Un alt factor, nu mai putin lipsit de importanta, se refera la materiale.

Acest parametru ”dicteaza” temperatura si siguranta continutului. Supratafa peretilor interiori nu trebuie sa interactioneze cu ”umplutura”, indiferent daca pui bauturi calde sau o simpla portie de paste.

Recipientul poate fi realizat din variate materii prime:

  • Sticla;
  • Aluminiu;
  • Otel inoxidabil.

Balanta se inclina in favoarea ultimei variante, din motive destul de usor de intuit:

  • Nu include compusi toxici;
  • Nu favorizeaza proliferarea bacteriilor;
  • Se spala si se intretine cu usurinta (este igienic).
  • Nu se modifica sub actiunea agentilor corozivi;
  • Este si cel mai rezistent (nu se zgaraie / sparge);
  • Nu polueaza (poate fi reciclat);
  • Nu retine mirosurile;
  • Este cel mai izolant.

3. Performantele

Tot pe lista prioritatilor se afla si performantele cu care termosul este dotat.

Cu alte cuvinte, cand cauti unul dintre cele mai bune termosuri, tine cont de capacitatea sa de izolare. Aceasta caracteristica este data de modalitatea de constructie (suprapunerea a 2 randuri de pereti intre care se afla o camera cu vid). Astfel:

  • Nu se produce transferul termic intre cele 2 straturi solide, intre care nu exista un contact direct;
  • Materialul exterior, cu proprietati izolante, functioneaza ca un scut de protectie fata de ambientul extern.

Fiecare tip de material asigura un anumit nivel de izolare. Insa si sub acest aspect, inca o data, cel mai bine se comporta otelul inoxidabil.

Pentru a fi considerate optime, fie ca vorbim despre termos sau cana termoizolanta, acestea trebuie sa aiba abilitatea sa mentina inalterata temperatura continutului cat mai multe ore.

Desigur, daca te rezumi la o calatorie de cateva ore, ajunge si un produs de medie performanta. In schimb, daca urmeaza o drumetie de 1 zi, se intelege de la sine nevoia de a te conforma imprejurarilor.

4. Tipul de inchidere

Iata-ne ajunsi la una dintre ”slabiciuni”, care, la fel, hotarasc nivelul calitativ.

Daca tot am mentionat dispersia caldurii… Procesul poate avea loc nu doar prin pereti, ci si prin gura de acces, care ramane de fapt principalul punct care favorizeaza ”pierderile”.

De exemplu, unele modele, capacele sunt completate cu orificii, detaliu care permite consumarea lichidelor fara sa mai fie nevoie de deschiderea lor integrala.

Pana si cel mai mic contact cu temperatura ambientala poate influenta dispersia / acumularea de caldura. Evident, acest tip de inchidere devine extrem de util pentru:

  • Limitarea racirii / incalzirii alimentelor;
  • Conservarea temperaturii interne.

5. Accesorizarea

Poate ca la prima vedere pare de prisos, insa si accesorizarea are rolul sau.

Este adevarat ca te poti inarma cu tot felul de vase si tacamuri dedicate activitatilor de campare. Insa de multe ori, parca preferintele tale se indreapta mai degraba spre minimizarea incarcaturii rucsacului, este preferabil sa cauti produse deja ”echipate”.

In situatii de genul, inarmeaza-te mai degraba cu obiecte multifunctionale, inclusiv cu termosuri bine accesorizate pentru consumul bauturilor si mancarurilor pe care le adapostesc.

In functie de tipologie (termos pentru mancare / pentru bauturi), sub capac isi pot face aparitia:

  • Farfurii si boluri;
  • Pahare sau cescute.

6. Pretul

Un ultim posibil criteriu de analizat, dar nu cel din urma, ramane costul.

Care este suma corecta ce ar trebui sa descrie cele mai bune termosuri? Exista un pret recomandat? Prea mult inseamna si foarte bun sau preturile nu-si gasesc intotdeauna o justificare obiectiva?

De obicei, pretul apare influentat de o multime de factori:

  • Materialele folosite de producatori;
  • Tehnologiile la care recurg;
  • Dimensiunile produsului;
  • Caracteristicile ”extra”, etc.

In mod similar cu orice alt echipament montan, costurile ridicate nu garanteaza neaparat si prestatii pe masura. Iar daca ai dubii, analizeaza lucrurile ”la rece”, pe indelete, punand in balanta toate ”plusurile” si ”minusurile”.

Foto: www.amazon.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to friend