ProAlpin.ro Blog

Cele mai inalte varfuri muntoase din Romania

Carpatii se intind de la Bazinul Vienei pana la culoarul Timocului, in estul Serbiei si nord-vestul Bulgariei. Cu o lungime totala de 1500 km, ei se se gasesc pe teritoriul a opt state europene: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Serbia si desigur Romania.

Cel mai inalt varf al Carpatilor se gaseste pe teritoriul Slovaciei, in masivul Tatra si masoara 2655 de metri. Cu 111 metri mai mic ca acest varf, denumit Gerlachovsky, este varful Moldoveanu, din muntii Fagarasului.

In Romania avem 14 varfuri de peste 2500 de metri. In ordine descrescatoare avem urmatoarele varfuri muntoase:

1. Varful Moldoveanu (foto) din Muntii Fagarasului este cel mai inalt din Romania, masurand 2544 de metri. Situat in judetul Arges, el este vizibil doar de pe creata Fagarasului, datorita faptului ca majoritatea piscurilor montane din jurul sau, au peste 2400 de metri.

banner_robens_animat

2. Varful Negoiu este al doilea ca inaltime, la 2535 de metri. Acest varf are pante foarte abrupte si este considerat ca fiind greu de cucerit.

3. Vistea Mare, care are 2527 de metri se situeaza pe locul al treilea. Face parte tot din masivul Fagaras si reprezinta principala cale de access catre Moldoveanu. Impreuna cu Moldoveanu, formatiei i se spune si „Marele Trapez”, sau „Acoperisul Romaniei”.

4. Varful Parangul Mare (2519 metri) este al patrulea dupa inaltime, dar este cel mai inalt varf care nu se afla in Muntii Fagaras. Situat in Masivul Parang, aici se gaseste cea mai inalta sosea din Romania: DN 67C, denumita si Transalpina. In punctul cel mai inalt, in Pasul Urdele, soseaua este la 2145 de metri.

5. Al cincilea varf provine tot din Muntii Fagaras, este denumit Lespezi si masoara 2517 metri (2522 dupa alte surse). La poalele sale se afla lacul glaciar Caltun.

Varful Caltun

Varful Caltun sursa: wikipedia.org

6. Varful Caltun, sau Cornul Caltunului este considerat „geamanul” lui Lespezi. La poalele lui se gaseste lacul glaciar omonim. Unele surse considera cele doua varfuri unul singur.

7. Peleaga din muntii Retezat masoara 2509 metri si se instaleaza pe locul 7 in aceasta lista. Accesul se poate face dinspre lacul Bucura, Saua Pelegii, sau Curmatura Bucurei.

8. Cu un metru mai mic, varful Papusa (2508 metri) este al doilea ca inaltime din Retezat. Dinspre varful Custura, Portile Inchise, sau Saua Pelegii se poate ajunge pe acesta.

9. Revenim la muntii Fagarasului, unde varful Vanatarea lui Buteanu (vanatrea, da – un arhaism a carei semnificatie s-a cam pierdut) masoara 2507 metri.

10. Varful Hartopul Darei, tot din masivul Fagaras masoara 2506 metri.

altus_animat

Celalalte 4 varfuri de peste 2500 de metri sunt Omu (2505, Bucegi), Bucura Dumbrava (2504, Bucegi), Capul Morarului (2501, Bucegi) si Dara (2501, Fagarasului).

Legat de aceste varfuri muntoase, in functie de diferite surse si autori, inaltimile pot varia destul de mult. In acest articol am incercat sa gaasesc inaltimile care sunt mai raspandite si general acceptate.

Cate dintre acestea ai vizitat? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

3 comentariiLasa un comentariu

  • In anul 2012 amtrait bucuria de a ajunge pe acoperisul Romaniei, respectiv pe Vistea Mare si Moldoveanu. In acest an, cu o saptamana in urma, am reusit sa ajung pe Vanatarea lui Buteanu si pe Negoiu(la care se alatura alte patru varfuri sub 2500 m). Urmeaza, probabil peste doua saptamani, Parangul Mare.

  • In 2016 am mers cu familia pe Lespezi si Negoiu. In 2017 am fost pe Vistea mare si Moldoveanu iar anul viitor vrem sa facem o drumetie in Retezat.

  • Tocmai ne intoarcem din muntii Retezat unde am fost pe Peleaga si Papusa…anul trecut am fost pe Moldoveanu…si implicit si pe Vistea Mare care by the way este teriiiiiiiiibil de greu de urcat

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend