ProAlpin.ro Blog

Unde se afla 4 dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa?

Unde se afla 4 dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa?

Sunt incantatoare, dar de multi necunoscute… Tu stii unde se gasesc cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa?

Cum nu te putem insoti in aceasta calatorie prin toate coltisoarele batranului continent, am rezervat pentru tine 4 destinatii. Sunt cu adevarat o incantare, dar de multi necunoscute.

Ramai alaturi de noi in aventura imaginara prin Croatia, Italia, Islanda si Grecia!

4 Dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa

Natura salbatica impresioneaza prin creatiile sale neasteptate, prin peisajele care lasa trecatorul cu gura deschisa. Insa unele locuri se evidentiaza mai mult decat altele.

Parcul National Lacurile Plitvice, Croatia

Foto: www.worldatlas.com

Pentru ca vorbim despre cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa, nu puteam sa incepem decat cu acesta. Nu este doar cel mai cunoscut al Croatiei, ci face parte si din patrimoniul UNESCO.

Rezervatia Lacurile Plitvice ocupa o arie de 33.000 de ha si include 16 lacuri, toate conectate intre ele prin cascade. Cea mai impresionanta ramane totusi cascada Veliki Splat.

Parcul poate fi considerat un adevarat paradis acvatic, unde tonalitatile de verde din frunze se imbina armonios cu nuante de turcoaz, azuriu si derivatii de griuri ale apelor.

In zona stau adapostite numeroase grote, dintre care doar o mica parte sunt accesibile drumetilor si turistilor.

Primele initiative de a-l proclama arie protejata dateaza dinainte de anii 1900. Insa totul se concretizeaza in vremea vechii Iugoslavii, mai exact in 1949, de cand devine rezervatie, fiind ferita de actiunea omului.

Parcul National Gran Paradiso, Italia

Foto: www.hedonistichiking.com

Din lista nu putea lipsi nici aceasta bijuterie a Italiei, cea mai veche recunoscuta in teritoriu. Devine parc national de la inceputul secolului trecut, mai exact din anul 1922.

Extins pe o suprafata de circa 70.000 de ha, reuneste un relief destul de variat. Aici se gasesc si creste montane la cote de peste 4.000, si vai care ating 800 de m deasupra nivelului marii.

Toata aceasta diversitate ambientala explica speciile numeroase gazduite in perimetrul parcului. Trecatorii pot observa capra neagra, capra ibex (simbolul rezervatiei) si marmote, dar si vulturi sau acvile.

Mai nou, a fost semnalata prezenta lupului si a rasului, iar la altitudini mai joase si a cerbului.

Cateva decenii mai devreme, in anul 1856, sub domnia regelui Victor Emanuel al II-lea, devine Rezerva Regala de Vanatoare, cu o suprafata mai ampla decat a actualei rezervatii.

Parcul National Vatnajökull, Islanda

Foto: www.iceland-photo-tours.com

Islanda este cunoscuta ca taram al gheturilor si al focului, unde transparentele ghetarilor contrasteaza roseata lavei vulcanice. Aceasta este de fapt diversitatea geologica ce animeaza Parcul National Vatnajökull.

Cu cei 12.000 de kmp, ocupa in jur de 12-13 procente din suprafata totala a insulei. Aria protejata include o serie nesfarsita parca de vai si de munti, de cursuri de apa si cascade, de ambiente in care ti-e mai mare dragul sa poposesti.

In plus, se mai bucura de titulatura de a fi unul dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa, poate chiar din lume. Pe langa ca este declarat ca fiind cel mai mare al batranului continent.

Numerosii ani in care solul a fost supus fenomenelor de eroziune, au facilitate decupaje incredibile in interiorul ghetarilor islandezi, daruinde-le pasionatilor de calatorii si drumetii jocuri de lumini unice.

Parcul National Marin Alonissos, Grecia

Foto: www.greecebyagreek.com

Dintre ghetarii Islandei, aventura noastra continua cu o alta minunatie. Vom ”cobori” cu ochii mintii pana spre coastele calde ale Greciei, pentru a descoperi un loc feeric, anume unul dintre cele mai frumoase parcuri marine ale continentului.

Cu cei aproximativ 2.200 kmp, Parcul National Marin Alonissos este primul din Grecia si totodata cel mai mare din Europa la categoria parcuri marine.

Pe langa zona maritima, mai cuprinde insula Alonissos (in partea nord-vestica a Marii Egee) si inca 6 insule mai mici: Peristera, Kyra Panagia, Psathoura, Piperi, Skantzoura si Giura. La acestea se mai adauga alte 22 de insulite, insa nelocuite.

Rezervatia este infiintata in anii 1980, cu scopul protejarii unei specii, foca-calugar (Monachus monachus). Insa regiunea ofera gazduire si altor reprezentate din regnul animal pe cale de disparitie, in special pasarilor.

In ariile unde publicul are acces liber, vizitatorii pot inota, practica scufundari sau vizita monumente. De asemenea, pot observa vietuitoarele marine, se pot dedica fotografiei sau face trekking.

Recomandari

Cate oare dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale din Europa ai vizitat? Daca nu ai facut-o inca, nu este tarziu nici de azi incolo.

Dar cum, oricat de curajos ai fi, nu te poti porni la drum in tinute casual si fara o accesorizare corecta, te invitam sa vizitezi magazinul cu echipament montan, de camping si expeditii ProAlpin!

Foto: www.forgetsomeday.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend