ProAlpin

Muntii Piatra Craiului: Cerdacul Stanciului, refugiu haiducesc

Muntii Piatra Craiului ascund multe minunatii ce ar trebui vizitate cel putin o data in viata! De data aceasta am sa ma refer la Cerdacul Stanciului, care desi are o denumire ciudata este un loc de o frumusete rara, promitandu-le celor ce ajung acolo privelisti de vis!

Intai si intai trebuie sa stiti ca Cerdacul Stanciului este legat de o legenda, si anume cea a haiducului Stanciu Bratu. Se spune ca el isi traia zilele prin aceasta regiune, avandu-si ascunzisul in pestera de la Cerdacul Stanciului. De asemenea se pare ca haiducul este chiar o figura pomenita pe la sfarsit de secol XVIII alaturi de ceata sa. Exista chiar si balade in care este pomenit.

In al doilea rand, Cerdacul Stanciului a fost numit monument al naturii, masivul ascunzand si numeroase pesteri. Traseul pana la Cerdacul Stanciului nu este unul usor, iar durata parcurgerii lui se intinde pe ore bune, undeva in jur de 6-7 in functie de ritmul de mers si vreme. Exista doua variante: plecare de la Cabana Plaiul Foii (cel mai lung traseu) sau de la Cabana Garofita Pietrei Craiului, care e un drum mai scurt.

Se porneste de la Cabana Plaiul Foii, se ajunge la Plaiul Mare, Curmatura Foii (deja sunteti la 1.355 m), Poiana Tamaselului, Cabana Garofita Pietrei Craiului. Pana aici faceti cam 4 ore si urmati marcajul triunghi albastru. Puteti sa innopati aici sau sa continuati drumul, este alegerea voastra. Daca nu mai aveti rabdare si daca inca mai aveti puteri si decideti sa mergeti pana la capat in aceeasi zi sa stiti ca va mai asteapta inca vreo 2 ore, 2 ore si ½, continuand traseul pe directia Umerii Pietrei Craiului – Cerdacul si Pestera Stanciului, urmand marcajul triunghi albastru de data aceasta.

Aveti insa grija ce fel de echipament aveti la voi, pentru ca va fi nevoie de bocanci seriosi de munte, de calitate superioara. Niste bete de trekking iarasi va vor fi utile si un rucsac incapator!

Privelistile ce se pot observa de sus de la Cerdacul Stanciului sunt extraordinare, iar acest lucru va putea fi confirmat de cei dintre voi care aveti ca pasiune si fotografia. Garnatat veti surprinde niste peisaje unice.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

3 comentariiLasa un comentariu

  • Peisajul este de vis!Daca urci de la cabana Garofita Pietrei Craiului catre Cerdacul Stanciului e bine a ai un bat zdravan de care sa te folosesti ca sprijin ,pentru ca pe alocuri povarnisul este destul de abrupt;daca esti obisnuit cu traseele montane nu este foarte greu,insa „merita toti banii!”.Nu-ti va parea niciodata rau de alegerea facuta.Daca alegi sa mergi la sfrsitUl lui iunie-iulie,toata viata vei dori sa revezi acele locuri.Flora montana ocrotita de lege:Garofita Pietrei Craiului,Baba Ungurului,Floare de Colt sunt doar o parte din ceea ce poti gasi acolo,dar peisajul…nu am termen de comparatie.In apropierea Cerdacului se afla Grohotisul: o „banda”de piatra calcaroasa sparta,care in soare pare de aur,vederea de jur-imprejur deasupra muntilor…Nu rata sa mergi macar o data in viata!!!

    • Functie de ora din zi si de anotimp, culorile se schimba spectaculos. Mai am diapozitive (pe vremea noastra tehnica nu era asa avansata) cu culori verzi, portocalii, rosii, etc. Daca faceti o data Padina lui Calinet, va indragostiti iremediabil de acest munte.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend