ProAlpin.ro Blog

Cicloturismul in primul rand pe munte!

Ce este cicloturismul?

Cicloturismul sau turismul pe bicicleta este o forma de petrecere a timpului liber intr-un mod activ si plin de aventura. Iti mentii conditia fizica si te bucuri de peisaje superbe, aer curat si socializare cu prietenii.

Cicloturismul se poate desfasura pe durate mai lungi sau mai scurte. Alegi sa pedalezi cateva saptamani in concediu sau 2 zile in weekend. Merge si varianta de cateva ore pentru cei care locuiesc in aproprierea traseelor.

Unde se poate practica cicloturismul?

Cicloturismul este periculos in conditiile actuale din Romania, in aproape orice zona montana si un echipament corespunzator te poate proteja. Transfagarasanul este de departea cea mai cunoscuta ruta. Poti alege insa si soseaua nationala DN 67 C care traverseaza Muntii Parang, Calimani si Apuseni avand multe variante de traseu. Zona muntoasa a Banatului este iarasi abordabila si poti traversa masivele Semenic, Nemanu, Aninei, Cernei, Tarcului, etc. Acestea sunt doar o parte. In shop-urile montane gasesti imbracaminte termica care-ti ofera protectie in conditii climaterice dificile.

Aceasta ramura a turismului implica sport si aventura si poate avea un succes deosebit daca se includ programe precum mountain – biking, down – hill, bike – marathon. Sunt putine agentii in  tara noastra care sa ofere astfel de pachete insa asociatii, ONG-uri, cluburi sportive depun eforturi in promovarea cicloturismului romanesc si incet incet apar si rezultatele.

Cine practica cicloturismul?

Cei care au in primul rand contact cu muntele si-au gasit utilitatea unei biciclete pe cararile acestuia.Diversificarea modului de a parcurge traseul face drumetia mult mai interesanta. In plus, oamenii muntelui sunt mai deschisi activitatii de mountain-bike avand o conditie fizica care le permite acest lucru. Mai exista categoria iubitorilor de aventura in weekend sau in concediu care aleg sa imbine utilul cu placutul. Montaniarzii cunosc deja traseele, aleg sa le parcurga pe bicicleta, pe cele mai putin interesante, care dureaza mai mult. Indiferent insa de dificultatea traseului trebuie sa fie dotati cu un echipament corespunzator care sa-i protejeze de intemperii. Alege un tricou sau o bluza care elimina eficient transpiratia. Daca te grabesti prinzi promotia la tricourile termice Zajo.

Experienta satului romanesc prin cicloturism!

Un efort este depus de Fundatia ADEPT, responsabila cu dezvoltarea comunitara si conservarea biodiversitatii in Transilvania si care a decis sa amenajeze 103 km de piste de bicicleta pe drumurile de tara. Acestea leaga satele construite de saxoni, primii 8 kilometrii finalizati in 2011 leaga satele Meschendorf si Crit, iar urmatorii 14 kilometrii vor directiona turistii catre satul Viscri, unde printul Charles, mostenitor al coroanei Angliei, detine o importanta proprietate si promoveaza imaginea satului romanesc. Termenul de finalizare este sfarsitul anului 2013.

Fiecare turist beneficiaza de o experienta unica intr-o regiune care traieste in continuare prin practicarea unei agriculturi traditionale. Viata satului poate fi observata si traita de catre turisti care, in drumul lor  intalnesc carute trase de cai, cirezi de vaci ori de oi si sateni dornici sa ofere produse din propriile gospodarii dupa retete din batrani stiute, precum gemuri, branzeturi, miere. Cazarea in locuintele satenilor poate fi o experienta unica pentru turistul strain.

Acesta este doar un singur exemplu care arata potentialul de dezvoltare economica prin cicloturism si modalitatea eficienta de conservare a zonelor rurale.

Care a fost cea mai interesanta  ruta de cicloturism pe care ai facut-o? Ai strabatut Transalpina sau Transfagarasanul? Ce echipament de protectie ai folosit? Astept cu interes raspunsurile tale.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend