ProAlpin.ro Blog

Dintre ciudateniile naturii: De ce toamna frunzele se-ngalbenesc si apoi cad?

ciudatenii ale naturii: schimbarile cromatice ale toamnei

Toamna… una dintre cele mai incantatoare ciudatenii ale naturii, un adevarat spectacol de nuante. Cu frunzele care in scurta vreme, de la verde, devin galbene, aramii, maron si chiar rosii sau gri, este si unul dintre cele mai colorate anotimpuri.

Dar ce proces permite ca pana si cel mai aprins verde estiv sa-si piarda din intensitate si apoi sa sufere transformari radicale? Si, mai ales, ce componente determina predominanta unei culori in defavoarea altora?

Ciudatenii ale naturii de sezon: Schimbarile toamnei

ciudatenii ale naturii: Schimbarile toamnei
Foto: www.stuff.co.nz

Sezonul abundentei constituie o scena impresionanta pentru toate modificarile ce au loc odata cu trecerea treptata de la temperaturile toride, la cele rigide. Degradeuri neasteptate alinta privirile, completand tabloul cu intregul spectru de galben, portocaliu, violet si maron.

Explicatia fenomenului este destul de accesibila si usor de inteles.

Ce elemente intervin in pigmentarea frunzelor?

pigmentarea frunzelor
Foto: www.theactivetimes.com

In intervalul primavara – vara, care este faza vitala, frunzele au un verde intens, o coloratie tipica exemplarelor tinere si viguroase.

Pentru tot, responsabilatatea o are clorofila, un pigment chimic caracteristic tuturor partilor verzi ale plantelor.

Aceasta molecula aproape magica se indeletniceste cu captarea energiei solare, mai generoasa in lunile cele mai calde din an. Ca motor al procesului de fotosinteza, joaca un rol direct in oxigenarea frunzelor. Practic, le permite sa respire asa ca orice organism viu.

In mod natural, clorofila are culoare verde. De aici nuantele specifice din sezonul cald, atunci cand copousinregistreaza o prezenta mai generoasa.

Pe masura ce frunzele se apropie de finalul ciclului vital si incep sa cada, pigmentul se diminueaza cantitativ, facand schimb cu alte categorii. Sunt primele semne ca plantele se pregatesc sa iasa din vegetatie.

Cum se petrec schimbarile cromatice?

schimbarile cromatice ale frunzelor
Foto: www.planetware.com

Aparte clorofila, frunzele contin si alte grupuri de pigmenti (carotenoizi, antocieni), in mod normal ascunsi din cauza prevalentei primului element. Acestia devin tot mai vizibili pe masura ce toamna-si intra-n drepturi si scade concentratia moleculei verzi.

Procesul se accentueaza in perioada noiembrie – decembrie, cand se reduce considerabil numarul orelor de lumina si totodata concentratia de clorofila.

Este o faza in care in functie de varietate, frunzele se nuanteaza in cele mai variate si neasteptate culori, de la galben, pana la aramiu si maro inchis. Diversitatea cromatica depinde de fapt de cantitatile de pigmenti prezenti in interiorul frunzelor:

  • Galbene – portocalii: Abundenta carotenoizilor, aceiasi care le dau morcovilor culoarea inconfundabila, se evidentiaza cel mai bine toamna. Pigmentii exista si inainte, atata doar ca raman invizibili sub potenta verdelui clorifilei.
  • Rosiatice: Ies la iveala antocienii, un fel de compusi protectivi impotriva radiatiilor UV. Sinteza lor se declanseaza deja de la inceputul sezonului. Moleculele raspund de toata paleta de rosu si magenta.
  • Violet: Frunzele capata o evidenta tenta de violet cand antocienii se prezinta in concentratii mari.
  • Galbene – roscate: Tonurile aramii se arata cand clorofila si antocienii coexista.
  • Gri: Cand culorile autumnale se incadreaza in acest spectru, frunzele sunt complet moarte. Fenomenul apare in urma degradarii cloroplastelor.

De ce cad frunzele?

frunze care cad
Foto: www.almanac.com

Ca sursa in derularea mecanismului se afla tot fotosinteza.

Simultan cu toata aceasta transformare coloristica, progresiv, la baza frunzelor se formeaza o bariera care impiedica aprovizionarea lor cu apa si nutrienti.

Pe de alta parte, nemaifiind in masura sa se alimenteze, frunzele isi intrerup ciclul de viata. Mecanismul atrage dupa sine moartea lor efectiva. Mai intai isi modifica pigmentul si apoi cad.

La urma urmei, frunzele sunt adevarate fabrici de hrana pentru plante si totodata pentru Pamant. Pe cand ingalbenirea lor si tranzitia pana la punctul in care se desprind si cad nu este altceva decat un proces natural de imbatranire. Pentru ca DA, si frunzele imbatranesc…

Asa se explica atmosfera melancolica si extraordinar de romantica ce vine in completarea scenariului tomnatic, unde frunzele in loc sa ramana prinse de ramuri, zac rasfirate la baza arborilor.

Exceptii…

exceptii culorile toamnei
Foto: www.fs.usda.gov

Exista si abateri de la regula, dovada ca natura nu inceteaza sa surprinda.

Una dintre marile ciudatenii ale naturii este sa gasesti in plina vara, frunze ingalbenite sau uscate de tot fosnind sub sandale si ghete.

In majoritatea situatiilor, tranzitia spre culorile toamnei se datoreaza actiunii razelor soarelui.

Din cauza excesului de caldura, partile aeriene cele mai expuse pierd din rezervele de apa. In consecinta, circulatia clorofilei se ingreuneaza. Practic, sufera de deshidratare asa cum poti suferi si tu in drumetii daca uiti sa consumi lichide.

Un alt tip de exceptie se refera la plantele totdeauna verzi, precum speciile de conifere.

Datorita ”constitutiei” tipice (forma e ace), frunzele reusesc sa reduca la minim pierderile de apa. In cazul lor, se poate vorbi despre o adaptare la care au ajuns ca sa evite trecerea inevitabila spre hibernare.

Probabil ca macar o data-n mintea ta au rasarit semne de intrebare pe marginea argumentului. Probabil ca macar o data-n timp ce traversai padurile, adancind poate bocancii in pamantul potecilor…

Nimanui nu-i este strain modul in care evolueaza natura. Si cu aceste explicatii stiintifice, inca o data, se demonstreaza maretia si perfectiunea ei.

Foto: www.coastalfarm.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend