ProAlpin.ro Blog

Climbing pe acoperisul inghetat al lumii: Everest – Khumbu Diaries

Stiu ca va plac filmuletele, asa ca azi am mai descoperit unul, absolut spectaculos. Un mixt de etnii si ambitii diferite care se unesc pentru acelasi scop: un climbing pe mai multe varfuri din masivul Khumbu. Acest masiv este chiar langa Everest (atat cat se poate spune ,,langa” 🙂 ) si are mai multe piscuri a caror maretie te face sa inclini inaintea lor si sa te repozitionezi in raport cu natura. Sa-ti recalculezi limitele si sa incerci sa le depasesti…

Ori cel putin oamenii care au pornit la realizarea acestui climbing pe acoperisul inghetat al lumii au incercat. Khumbu Diaries este o calatorie in regiunea Nepal, desfasurata de-a lungul a 4 saptamani. O luna intreaga petrecuta printre titanii Nepalului te poate frange sau te poate reformata…Asa cum declara alpinistii care si-au propus si au reusit sa faca climbing in acest teritoriu al superlativelor au avut de luptat aprig cu trupul uman. Oamenii au evoluat si s-au adaptat la altitudini mult mai joase, la presiuni atmosferice mult mai mari si la o concentratie de oxigen mult mai mare. Este foarte important pentru noi cei ce iubim enorm muntele si climbing-ul sa observam si sa invatam din experientele altora ce inseamna de fapt o expeditie asa de serioasa.

Zona aleasa de multi dintre alpinistii profesionisti este Nepalul. Suferinta fiziologica pe care o resimt toti alpinistii care merg aici ne invata ca aceasta pasiune este cu adevarat inaltatoare, Intr-un sens fizic, desigur, dar si filosofic. Si cred ca nu mai are nicun rost sa explic de ce… Filmuletul Khumbu Diaries nu ne arata numai ce inseamna climbing, ci ne si introduce in termenii aclimatizarii. Cei care-si doresc sa ajunga intr-o zi sa faca climbing la altitudini mai mari de 4000 de m trebuie sa se obisnuiasca treptat cu o concetratie tot mai mica de oxigen, proces extenuant care se numeste in limbajul montan aclimatizare. Simptomul care apare in urma aclimatizarii se numeste AMS (Acute Mountain Sickness) si este principalul dusman al trupului uman.

Te abonezi la newsletter? O sa ai parte de reduceri la produsele de sezon, de informatii in timp real la 
echipamentele care te intereseaza.

Ce poate sa se intample in the worst case scenario? Edemul pulmonar sau cerebral. Iata deci ce razboi se da intre fortele naturii si forta trupurilor. Aceasta inregistrare de climbing este modalitatea perfecta de a invata de la sursa cat de fragili suntem noi in comparatie cu mediul inconjurator, dar totusi cum ne putem impinge granitele foarte departe. Calitatea video extraordinara inseamna pentru mine un insight si mai bun in experienta climbing-ului. Imaginile inregistrate pe piscurile din Khumbu te ingheata. Iar in ochii climber-ilor vezi efectiv speranta de a ajunge in varf. Nu este numai un film documetar, ci si un how-to. Vezi cum se urca o panta, cum se coboara o panta inzapezita, cum se campeaza, cum arata bocancii pe suprafata acoperisului (nu fierbinte :D), inghetat al lumii.

Sa-mi spui cum ti se pare tie filmuletul!

Khumbu Diaries from Alexandre Buisse on Vimeo.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend