ProAlpin.ro Blog

Crina COCO Popescu porneste spre Atacama!

Asa cum am povestit in articolul precedent, cea mai tanara alpinista din Romania, Coco Popescu se pregateste pentru o noua expeditie, de data aceasta in Atacama, Chile. Plecarea va avea loc in 15 noiembrie anul curent, iar obiectivul expeditiei este acela de a ajunge pe 5 din cele mai inalte varfuri ale Americii de Sud, avand fiecare peste 6500 m, impunandu-si si o limita de timp de 40 zile.

Locatia aleasa se afla pe coasta de NV a Americii de Sud, in nordul statului Chile si limitat de coasta Pacificului si statele Peru, Bolivia si Argentina. Dificultatea circuitului ales se reflecta mai ales in conditiile climatice, fiind considerat cel mai arid desert, cel mai uscat loc de pe Pamant.

Contrar imaginii clasice a desertului, Atacama nu este caracterizat de iluzia fetei Morgana provocata de caldura insuportabila, deoarece aici, in timpul verii, temperaturile se situeaza in jurul a 18 grade Celsius. Totusi, daca aveti sansa sa petreceti noaptea in pustiul desertului este neaparat necesar un echipament de munte corespunzator, intrucat fluctuatiile de temperatura sunt la ordinea zilei (sau a noptii) si  se intampla frecvent ca temperaturile sa scada in numai o ora cu pana la 40 grade, coborand pana la -15 grade Celsius.

Caracteristica desertului Atacama este umiditatea provenita de la ceata mai mereu prezenta in partea de nord si sud a desertului, al carui rezultat este prezenta infloritoare a cactusilor. La intervale mari de timp (6 – 10 ani) se resimte fenomenul denumit „El Nino” ce defineste ploi intense si rafale de vant care distrug de cele mai multe ori in totalitate zonele afectate.

Desertul Atacama ofera peisaje  minunate, surprinzatoare prin simplitatea si frumusetea naturii in forma pura, caci influenta omului este redusa la autostrada Pan America, singurul drum care il strabate. Iar ca sa va convingeti de ceea ce numai o forta supraomeneasca putea crea, va invit sa savurati cateva din imaginile surprinse de cei mai norocosi dintre noi…

Asadar, tanara alpinista reprezentanta a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, cea care a purtat steagul Romaniei pe multe din cele mai inalte culmi, si-a propus sa parcurga unul din cele mai capricioase trasee de alpinism, desertul Atacama cu a sale varfuri. Dupa cum a declarat COCO, acest circuit reprezinta totodata si o proba de rezistenta inaintea implinirii visului oricarui alpinist de performanta, cucerirea varfului Everest planificata pentru aprilie 2012.

Ii uram SUCCES in aceasta noua incercare!

 

Fotografie preluata de pe www.celmaisus.ro

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend