ProAlpin

Cu bicicleta din Pasul Vadas pe malul Oltului

Rezumat traseu:

  • Gara Sf. Gheorghe-Valea Crisului: 9km
  • Valea Crisului-Pasul Vadas: 6km urcare
  • Pasul Vadas-Aita Medie: 13km coborare
  • Aita Medie-Aita Mare-spre Apata, nu trecem podul spre Apata ci mergem pe dig spre Belin
  • Belin-Arini-Haghig-Feldioara-Brasov (din Haghig tineti spre Bod pentru a evita drumul aglomerat E60)
  • In total au fost 93 km.

Spre muntii Piatra Craiului si Bucegi am tot facut trasee. Nu zic ca le stiu pe toate, dar primavara nu ne permite chiar orice traseu si simteam nevoia sa explorez si alte zone. Citisem pe facebook despre un traseu prin muntii Baraolt, astfel mi-a venit ideea sa fac un traseu pornind din Sf. Gheorghe-Valea Crisului, prin pasul Vadas si de-alungul Oltului spre Brasov. Bineinteles numai pe drumuri forestiere si judetene, evitand traficul de pe drumurile nationale si europene.

Cu toate ca sotul meu a cam strambat din nas la propunerea mea, a acceptat si pana la urma chiar i-a si placut traseul ales 😀

Astfel intr-o dimineata de duminica am luat trenul de 7.42 spre Sf. Gheorghe. Soarele deja era la datorie, umplandu-ne sufletele de bucurie si nerabdare sa pedalam. In Sf. Gheorghe ne-am indreptat spre primul aparat de cafea pe care l-am vazut si dupa nelipsita pauza de cafea de la inceputul turelor noastre, am pornit la drum.

Am iesit in DN 12(E578), de la gara, inainte pe strada 1 Decembrie 1918, am traversat Oltul si am luat-o la dreapta. Pe drum avem indicator spre Valea Crisului. Odata intrati pe drum judetean, linistea este intrerupta doar de vreo 2-3 masini. Drumul este lin pana la intrarea pe forestier cand incepe urcarea spre pasul Vadas, cel mai inalt punct al traseului, 950 m altitudine. Din Valea Crisului o luam la stanga, pe langa apa. Drumul ne-a dus la un pod unde se termina localitatea si am intrat in padure pe forestier.

Din pasul Vadas pe malul Oltului 1 Din pasul Vadas pe malul Oltului 2

Dupa 6 km de urcare am ajuns in pasul Vadas. Aici am avut surpriza sa constatam o scoala eco. La intrarea care se face pe o poarta traditionala locului, din lemn sculptat, sunt expuse pe niste panouri din lemn fotografii cu flora bogata in ciuperci si fauna din muntii Baraolt. Din pacate pentru noi nu am inteles o iota din ce scria pe acele panouri deoarece erau scrise numai in limba maghiara. Tot in curte era si un indicator cu Valea Zalanului, Calnic si Aita Medie. Nu am inteles ce cauta tocmai in curte si nu pe marginea drumului. Alta limba, alte reguli. Aici am facut pauza de masa si am profitat de soarele generos intinsi pe iarba.

Am continuat la vale spre Aita Medie, iar pe partea dreapta a drumului ne atrage atentia un panou pe care scrie mare ZEROO. Evident ne-am oprit si am constatat ca e vorba de un traseu de MTB despre care citisem pe facebook, care urca de la Izvorul Honved din Sf. Gheorghe si trece prin Sugas Bai. Pe viitor sigur il vom cerceta 😉

Spre casa, pe langa Olt

Am parasit muntii Baraolt si am luat-o spre Apata dar nu am trecut podul peste Olt, ci ne-am  continuat traseul pe dig, de-a lungul apei, spre Belin. Podul care face legatura dintre Aita Mare si Apata este foarte vechi si nesigur si a fost inchis circulatiei de masini. Macar aici mai era podul, dar cum aveam sa constatam mai tarziu, pe traseu podul care trecea peste Barsa spre Bod nici nu mai exista, doar pe harta Google aparea ca drum viabil.

Mergand pe langa Olt am avut placuta surpriza sa vad rate salbatice zburand pe deasupra apei si doi iepuri de camp alergand spre vizuina lor, speriati de prezenta noastra. Parasind digul, intram pe un drum flancat de doua balti de unde se aud tipete de pasari necunoscute mie. Sunt baltile de pescuit din Belin, unde am vazut diverse pasari iubitoare de apa. Am ramas impresionata de cate vietati sunt pe malul Oltului si baltile din zona. A meritat din plin drumul zdruncinat de pe dig.

Din pasul Vadas pe malul Oltului 15 Din pasul Vadas pe malul Oltului 18

Am mers spre casa pe un drum judetean foarte linistit, printre campuri arate sau pline de verdeata. Apropiindu-ne de Feldioara care e asezata pe un deal, se auzeau croncanituri de ciori, muuuulte ciori care isi facusera cuiburi in pinii inalti. Am trecut si pe langa cetatea Feldioara care era in restaurare si ne-am continuat drumul spre Bod. Dupa ce am parcurs vreo 4 km am constatat ceea ce va spuneam mai sus, podul peste Barsa lipsea. N-am avut ce face decat sa ne intoarcem pe unde am venit. Imediat ce am coborat de la cetate am si zarit un drum la dreapta, care iese in aglomeratul drum european E60 ceea ce vroiam sa evitam. Neavand alta alternativa am continuat pe acesta. Intre timp soarele apunea si in graba noastra spre casa, desi eram obositi, ne-am oprit un pic sa admiram si sa pozam apusul de peste campul de un verde crud, primavaratec.

Din pasul Vadas pe malul Oltului 16 Din pasul Vadas pe malul Oltului 17

A fost o zi plina de soare, bicicleala pe drumuri linistite, peisaje cu munti, campuri verzi, rate salbatice pe apa Oltului si voie buna. In speranta ca v-am facut curiosi sa parcurgeti acest traseu, aveti harta aici. Numai sa fiti atenti de la cetatea Feldioara sa o luati imediat la dreapta sau din Haghig o luati spre Araci –Bod-Harman-Brasov ca sa evitati traficul de pe E60.

Lant intins si voie buna s-aveti!

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Sunt un om fericit caruia i s-a deschis usa catre munte si natura odata cu implinirea varstei de 30 de ani. Se zice ca femeia are criza varstei de 30 de ani. Ei bine, eu am avut-o! Si bine am facut ca am avut-o!

La 30 de ani mi-am facut cadou o bicicleta. De atunci nu mai concep o saptamana fara o evadare in natura,fie prin ture cu bicicleta,de cand se topeste zapada, primavara si pana se asterne din nou.

De 4 ani de cand ma dau cu bita,am facut 3 ture a cate 2 saptamani fiecare, in care mi-am cunoscut tara. Nu mai zic de potentialul turistic fantastic pe care il are Brasovul, pentru un cicloturist si muntoman, asa cum ma consider si eu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend