Odata cu venirea verii creste si gradul de impact al radiatiilor solare asupra corpului nostru.
Fiind sezonul iesirilor in aer liber, in aceasta perioada cu atat mai mult trebuie sa ne protejam de efectele nocive ale razelor ultraviolete!
Astfel ca, daca esti la hiking sau pur si simplu alegi o tura de munte trebuie sa ai in vedere atat cunostiinte legate de radiatii cat si de protectie solara.
Esti curios sa afli care sunt acestea?
Raze ultraviolete
In primul rand sa ne canalizam atentia asupra razelor ultraviolete si pe felul in care acestea ne afecteaza. Razele UVA (A-de la Aging, imbatranire) sunt considerate cele mai lungi dintre toate razele ultraviolete ce ajung pe pamant. Aspectele negative pe care aceste raze le genereaza sunt imbatranirea prematura, riduri, uscaciune precum si o serie de alergii.
Razele UVB (B de la Burning-arsuri) au o lungime medie, si de cele mai multe ori sunt blocate de catre stratul de ozon, iar la nivelul pielii acestea sunt absorbite de straturile superioare.
Aboneaza-te la newsletter ProAlpin si cu putin noroc poti castiga un premiu lunar! :)
Lotiuni SPF
De regula pe munte sau in calatorii este bine sa ai in vedere utilizarea unei lotiuni cu factor de protectie (SPF) care are numarul trecut pe ambalaj indicand gradul de protectie oferit si este cel mai important criteriu dupa care faci alegerea.
Acest lucru implica faptul ca pe masura ce numarul de pe ambalaj creste la fel si puterea de protectie. Astfel ca poti utiliza o crema cu SPF 20 in conditii de soare puternic, SPF 30 in vacanta, la plaja, sau pe munte, iar unde puterea razelor ultraviolete este mai mare este recomandat SPF 50.
Pentru a mentine sanatatea pielii tale este recomandat ca sa eviti expunerea la soare in intervalul 11-15 si pentru o protectie optima aplica produsul cu cel putin 15-30 min inainte. De asemenea, inafara de lotiunea de protectie este bine sa optezi si pentru o pereche de ochelari de soare ce sa contina lentile care filtreaza radiatiile UV.
Concluzii
Nu uita de hidratare! Este bine sa consumi lichide si anume cel putin 2.5L pe zi care vor fi ulterior eliminate oricum prin transpiratie odata cu alte saruri, vitamine hidrosolubile si alti factori. La hiking, trekking sau orice activitate outdoor exercitata vara este bine sa porti o sapca, palarie sau esarfa precum si medicamente impotriva insolatiei.
Cand esti pe munte, aloca-ti suficiente momente de repaus la umbra si pentru un stadiu mai amanuntit poti citi si 10 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa pleci la o tura de munte.
Tu cum te protejezi pe munte de razele ultraviolete? Ai folosit si alte metode inafara celor prezentate mai sus?