Alaturi de bocanci, rucsacul de munte ramane unul dintre echipamentele-simbol al aventurierilor dedicati activitatilor montane. Iar gasirea celei mai bune alternative nu se poate face oricum, ci in functie de mai multe aspecte.
De unde sa pornesti cand iti alegi rucsacul de munte?
Data fiind multitudinea de modele, nu este deloc usor sa te orientezi spre un anumit rucsac si anumite caracteristici. La fel ca pentru incaltaminte si alte echipamente montane, trebuie sa ai in vedere utilizarile la care te gandesti.
Inainte sa pui mana in portofel pentru a concretiza o achizitie, este esential sa-ti raspunzi la cateva intrebari, si anume, il vei folosi pentru:
- Excursii de o zi sau de mai multe zile?
- Trekking, catarare, camping, backpacking sau ce alta activitate?
- Sezonul cald sau / si sezonul rece?
- Simple drumetii sau calatorii cu cortul?
- Echipamente grele si voluminoase?
Ce caracteristici conteaza?
In functie de raspunsurile date la intrebarile anterioare, urmeaza sa-ti alegi rucsacul de munte, cu o atentie deosebita la caracteristici:
1. Capacitate
Capacitatea sau volumul se masoara in litri. Indiferent de utilizarile atribuite, rucsacul trebuie sa fie suficient de incapator (dar nu exagerat) incat sa contina toate lucrurile esentiale: imbracaminte, mancare, variate accesorii, sac de dormit, bete de trekking, etc.
In schimb, un volum mult prea mare va adauga kilograme si-ti va limita miscarile. Iar lucrurile din interior, in loc sa ramana fixe vor balansa, compromitand confortul, performantele si chiar siguranta montaniarzilor.
2. Forma
Un alt aspect de luat in considerare este forma, cu un rol decisiv in distribuirea corecta a greutatii. In general, rucsacurile pot fi mai aproape de forma patrata sau rectangulara, mai mult sau mai putin alungita.
Spre exemplu, pentru:
- O excursie obisnuita sau plimbarile prin oras sunt recomandate modelele cat mai compacte;
- Parcurgerea unor trasee dificile merg mai bine cele cu o structura mult mai aerodinamica. Astfel se reduce probabilitatea pierderii echilibrului sau de a te agata.
3. Sistem de spate
Acest detaliu este fundamental in special la rucsacurile cu dimensiuni mari, al caror volum depaseste 55 de litri. Din cauza adaosurilor de kilograme, se creeaza presiune la nivelul umerilor si coloanei vertebrale.
Cand sistemul de spate este incompatibil cu constitutia persoanei si cu tipul de activitate, pe termen scurt si lung, isi vor face aparitia o serie de inconveniente legate de confort, oboseala sau postura.
Cu ani in urma, producatorii foloseau tot felul de cadre metalice rigide, insa, in prezent, producatorii de rucsacuri includ tehnologii noi, mai performante, care asigura multiple beneficii:
- amortizeaza incarcatura
- permit trecerea aerului, ventilatie foare eficienta
- ofera sustinere mai buna
- protejeaza spatele
- cresc gradul de confort in miscare
- echilbreaza incarcatura
Modelele ceva mai evoluate permit reglarea inaltimii spatelui, fixarea personalizata a bretelelor, adaptandu-le la dimensiunile utilizatorului. Optiunea este bine-venita in cazul persoanelor cu inaltime mai mica sau foarte mare.
4. Centura lombara
Nu toate rucsacurile au prevazuta o centura lombara sau de sold:
- La modelele pana in 18-20 de litri, lipseste (greutatea redusa nu impune prezenta ei);
- La cele medii consta in simple chingi, similare cu chingile de compresie sau pectorale;
- La rucsacul de munte cu o capacitate mare, centura de sold este mai lata si captusita.
Scopul centurii lombare (desigur, daca este bine reglata) este sa:
- Preia greutatea in zona bazinului, pe solduri si pe picioare, nu pe coloana si umeri;
- Contribuie la fixarea rucsacului, la reducerea perceptiei de oboseala si la sporirea confortului.
5. Bretele si centura pectorala
Bretelele trebuie:
- Se adapteze formei anatomice a corpului;
- Sa fie potrivite cu latimea spatelui;
- Sa aiba latime suficienta pentru a nu crea disconfort;
- Sa fie captusite cu materiale care nu se deformeaza odata cu uzura.
Cat despre centura pectorala, aceasta este bine-venita mai ales daca exista o oarecare neconcordanta intre conformatia utilizatorului si distanta dintre bretele (umeri prea ingusti, bretele de umar prea distantate). De asemenea, se utilizeaza des la urcare tocmai pentru a nu lasa bretelele sa alunece spre exterior si sa puna presiune suplimentara pe brate.
6. Chingi suplimentare
La modelele mai voluminoase, este obligatorie dotarea cu chingi de reglare a incarcaturii. Prezenta acestora permite stabilizarea greutatii si reglarea presiunii la nivelul umerilor in functie de inclinatia terenului.
Nu mai putin importante sunt chingile de compresie, ce servesc la presarea si fixarea obiectelor transportate. Cu cat rucsacul de munte are mai multe puncte de reglare, cu atat continutul va fi mai stabil.
7. Compartimentare
In privinta compartimentarii, este indicat ca indiferent de marime, capacitate sau utilizare, sa existe cel putin 2 spatii distincte, cu acces separat. In acest fel, poti lua orice obiect ai nevoie fara sa deranjezi restul continutului.
Acelasi discurs ramane valabil si in cazul buzunarelor, o necesitate destul de acuta in orice excursie. In locul unui singur buzunar incapator, este preferabil sa existe cel putin 2 pentru organizarea obiectelor. Cu cat mai multe, cu atat mai bine, deoarece:
- Vei tine mereu la indemana proviziile de mancare si apa, fara sa dai jos de fiecare data rucsacul;
- Poti pastra in siguranta maruntisurile (chei, variate accesorii multifunctionale, etc.);
- Te scutesc de riscul deteriorarii obiectelor sensibile la socuri (ochelari, gadget-uri), s.a.m.d.
8. Accesorii de prins
Deosebit de folositoare sunt si accesoriile de prindere pozitionate in exterior (inele, chingi). Spre exemplu, daca parcurgi multi kilometri pe jos si oboseala-si face aparitia, iti poti relaxa mainile sprijinindu-le in inelele cu care sunt prevazute bretelele.
Cel putin la fel de folositoare sunt si variate agatatori amplasate in diferite zone pe exteriorul rucsacului. Fiecare are o anumita functie sau se pot adapta pentru transportarea unor obiecte precum bete, schiuri, cort, geaca etc., care nu mai au loc in interior.
9. Husa
Un alt element fundamental este husa impermeabila (poate fi deja inclusa in pachetul ce contine rucsacul de munte). Ii vei simti utilitatea atunci cand vei fi surprins de conditii meteo mai putin prietenoase.
Chiar daca lipseste din dotarea modelului, pentru protejarea lucrurilor, ai si alte optiuni, nu mai putin inteligente:
- Cumpara separat o husa;
- Opteaza pentru saci impermeabili (folositori si la sortarea obiectelor);
- Incerca spray-uri cu efect de impermeabilizare;
- Achizitioneaza din prima un rucsac impermeabil.
10. Greutate
Pe munte, fiecare gram conteaza. Fara sa neglijezi partea de rezistenta, este indicat sa decizi in favoarea unui rucsac cat mai usor. Insa in conocrdanta cu activitatea pe care o desfasori, altfel risti sa se rupa dupa cateva folosiri ori sa-i cedeze cusaturile sub impactul kilogramelor.
Pentru a te bucura de produse cat mai fiabile, conditia este sa te orientezi spre noi tehnologii si materiale speciale. Desi costisitoare, vor intruni ambele caracteristici (lejeritate si rezistenta), esentiale la orice echipament de munte.
11. Sistem de hidratare
Este vorba despre rezervoarele de apa de variate capacitati, ce au atasate tuburi flexibile. Unele rucsacuri, precum cele cu o utilizare specifica pentru trail running sau ciclism, sunt completate cu sisteme de hidratare.
Alte rucsacuri sunt doar compatibile cu sistemul de hidratare. Practic, sunt dotate cu compartimente speciale, agatatori si orificii (in partea superioara) care permit scoaterea tubului.
De regula nu este o problema sa te opresti o clipa, sa-ti scoti din rucsac flaconul cu apa si sa-ti potolesti setea.
Dar ce te faci daca simti nevoia urgenta sa bei apa in timp ce pedalezi, escaladezi un versant, alergi sau schiezi?
In certe imprejurari, prezenta sistemului de hidratare este esentiala. Utilizarea sa poate fi privita ca o chestiune de comoditate, de eficienta sau performanta. Deoarece iti permite sa te hidratezi fara sa-ti intrerupi activitatea, oricare ar fi aceasta.
Cu alte cuvinte, daca ai de ales intre un model cu sistem de hidratare si unul fara sau care nu are nici macar prevazut un spatiu care sa permita anexarea rezervoarelor de apa, alege rucsacul de munte cel mai bine echipat.
Recomandari
Este destul de complicat sa gasesti un rucsac universal pentru orice utilizare. Iar alternativele sunt 2:
- Gasesti o solutie de compromis – Cumperi un rucsac de capacitate medie, de circa 40 de litri, care intr-o anumita masura, corespunde mai multor exigente;
- Achizitionezi cel putin 2 rucsacuri cu marimi diferite – Te orientezi in functie de majoritatea utilizarilor pe care ai de gand sa le faci.
Daca ai nelamuriri in ce priveste capacitatea, iti propunem cateva sugestii:
- Pana in 30 de litri – Pentru excursii de o jumatate de zi / 1 zi in sezonul cald, pe jos sau cu bicicleta, cand nu ai nevoie de foarte mult echipament;
- Intre 30 si 50 de litri – Pentru trekking si drumetii de 2-3 zile, in perioada de vara. Volumul este indeajuns de mare incat sa cuprinda toate obiectele necesare;
- Intre 50 si 70 de litri – Aventuri de mai multe zile, in orice sezon. Poate contine cortul, sacul de dormit, salteaua si alte echipamente voluminoase;
- Peste 70 de litri – Este o categorie aparte, recomandata indeosebi backpackerilor sau cand ramai departe de casa o perioada mai indelungata.
Desigur, exista multiple optiuni si numeroase posibilitati de combinare a caracteristicilor. Insa un lucru important este sa nu te lasi influentat de pretul atragator, neglijand de fapt motivul pentru care ai nevoie de rucsacul de munte.