Se apropie sezonul in care iesirile la cort vor fi din ce in ce mai dese. Innoptatul in camping sau in aer liber constituie una dintre principalele puncte de atractie astfel ca am ales sa discutam despre cum poti sa alegi un sac de dormit potrivit pentru camping.
Sacii de dormit sunt indispensabili daca doresti sa campezi in aer liber. Conteaza foarte mult daca sunt confectionati din materiale tehnice care ofera un confort optim utilizatorului. Este necesar sa cunosti cateva detalii despre tehnologia din spatele unui sac de dormit, avantaje si dezavantaje, precum si sezonul in care el poate fi folosit.
Cu totii apreciem confortul si caldura in camping ori pe munte, astfel ca in cele ce urmeaza vom afla care sunt criteriile pe baza carora putem sa facem alegerea corecta.
Inainte de a trece la caracteristicile sacilor de dormit, mai jos ai cateva repere pe care ar fi bine sa le iei in considerare:
1. Temperatura exterioara. Mai exact, la ce temperatura exterioara folosesti sacul de dormit? Performanta unui sac de dormit depinde de felul in care raspunde gradelor efective de afara. Daca vrei sa dormi sub cerul liber, pe timp de vara, e suficient un sac de dormit de vara, a carui temperatura de confort se opreste pe la +5 grade C. Insa, daca vrei sa dormi linistit pe timp de iarna, in varf de munte, e clar ca ai nevoie de un sac de dormit de iarna, care poate ajunge la o temperatura de confort chiar pana la -10 grade C.
Totusi, in principiu, daca temperatura din aer ajunge pana la -10 grade Celsius atunci sacul de dormit de iarna ar trebui sa reziste si sa ofera confort termic, dar asta implica si faptul ca persoana in cauza sa poarte imbracaminte de corp si sa foloseasca un izopren, completat chiar de o saltea, sub sacul de dormit.
2. Perceptia temperaturii. Esti o persoana friguroasa care prefera izolare in plus cand doarme, sau dimpotriva, obisnuiesti sa dai cearsafurile la o parte? Perceptia frigului variaza de la o persoana la alta, la fel ca si punctele de temperatura de la un sac de dormit la altul.
3. Izoprenul izoleaza spatiul dintre sacul de dormit si pamantul rece (reduce pierderea de caldura) si adauga un strat de atenuare totodata.
4. Cortul. Daca innoptezi la cort, acesta adauga un plus de caldura cu pana la 10 grade Celsius. Alege un cort performant ca sa iti ofere acel plus de protectie de care ai nevoie.
5. Genul. In proportie destul de ridicata, femeile sunt cele care prefera un sac de dormit mai calduros, decat barbatii.
6. Imbracamintea. Conteaza foarte mult cu ce te imbraci in sacul de dormit. O imbracaminte de corp care sa acopere bine corpul si sosete curate cresc izolatia termica, si pastreaza igiena sacului de dormit. Pentru nopti mai reci decat te asteptai, o jacheta din fleece si pantaloni, te pot ajuta.
Pentru a ridica temperatura din sacul de dormit, poti folosi si un liner pentru sac de dormit, care este o lenjerie interioara pentru sacii de dormit, care poate mari temperatura la interior chiar si pana la 14 grade C, si care te ajuta sa pastrezi sacul de dormit igienic si curat.
Gasesti aici cateva variante practice de linere pentru saci de dormit.
7. Gluga. Majoritatea sacilor de dormit sunt prevazuti cu gluga, de obicei reglabila cu snur, care stopeaza pierderile de caldura prin zona superioara a sacului de dormit si protejeaza capul de frig.
8. Hidratarea. Conceptul este simplu. Daca te hidratezi, corpul pastreaza caldura, asa ca opteaza sa consumi o bautura calda inainte de culcare.
9. Sezonul. Primul pas in alegerea sacului de dormit este sa stabilim in ce sezon il folosim si unde. Ne putem alege un sac de dormit potrivit sezonului dupa ce aflam care sunt categoriile sacilor de dormit:
- Sac de dormit de vara: acesta este util, cantareste putin, este usor de intretinut si de transportat. Iar daca toamna ti se pare prea frig sa iesi cu cortul, un sac de dormit de vara este ceea ce cauti!
- Sac de dormit de 3 sezoane: perfect pentru drumetie hiking, trekking, camping cu familia sau prietenii. Prezinta izolatie termica foarte buna, realizate din materiale sintetice durabile.
- Sac de dormit de iarna: este genul de sac de dormit facut sa indeplineasca dorintele unui excursionist cu rucsacul in spate, pentru ca e foarte usor si versatil, dar nu face concesii in privinta temperaturii crescute doar pentru ca are o greutate mica.
- Sac de dormit de expeditie: ofera un raport calitate/ functionalitate optim. Ofera confort si izolatie termica extraordinara.
In magazinul ProAlpin Brasov sau online pe www.proalpin.ro gasesti saci de dormit de iarna, saci de dormit de 2-3 sezoane sau saci de dormit de vara, saci de dormit cu puf si accesorii pentru saci de dormit.
Alege temperatura optima a sacului de dormit
Indicatiile de temperatura mentionate de producator si de care trebuie sa tinem cont sunt delimitate astfel:
- Temperatura de confort: aceasta este temperatura la care persoana se simte confortabil si poate dormi o noapte intreaga fara sa-i fie cald sau frig. Deobicei, aceasta temperatura este un reper asociat femeilor, copiilor si persoanelor mai friguroase.
- Temperatura maxima sau limita de sus: este acea la care se poate dormi fara a te supraincalzi foarte tare. Alegerea este acestei temperaturi este preferata, deobicei de barbati sau persoanele mai putin friguroase.
- Temperatura extrema: Daca se coboara sub aceasta temperatura, sacul de dormit nu ne mai poate proteja si astfel ne punem viata in pericol. Nu putem rezista o noapte intreaga. Nu se alege niciodata sacul de dormit in functie de aceasta temperatura.
Este important de retinut ca aceste temperaturi sunt stabilite in functie de norma EN 13537 despre care puteti citi in articolul Saci de dormit: Temperatura de confort si standard EN 13537. Pe scurt, norma prevede anumite conditii de testare a rezistentei sacilor de dormit la diferte temperaturi. Acest mediu artificial creat pentru teste are limitarile lui, tocmai din cauza ca este artificial si nu implica factorul uman, unic in comportament si reactii.
Important: Alegerea sacului de dormit nu trebuie niciodata facuta in functie de temperatura extrema, care este doar o valoare indicatoare pentru rezistenta produsului, care nu reprezinta nivelul termic oferit unei persoane.
Alege umplutura sacului de dormit
Care umplutura este mai buna pentru un sac de dormit, naturala sau sintetica? Depinde de ce conteaza mai mult pentru tine: greutatea, spatiul ocupat, izolarea termica si, nu in ultimul rand, pe ce vreme si unde il vei folosi.
Fiecare sac de dormit are umplutura cu caracteristici in functie de destinatia pentru care a fost conceput.
Umplutura sacilor de dormit poate fi:
- naturala, din puf de rata / gasca – are greutate mica, ocupa putin spatiu, este foarte compresibila si se incalzeste foarte repede.
- sintetica – se incalzeste putin mai greu, mentine caldura chiar daca se uda, este rezistenta la uzura, se usuca si se intretine usor.
Alege forma sacului de dormit
Forma sacului de dormit poate influenta nivelul de caldura din interior.
Diferenta principala intre un sac de dormit tip mumie si un sac de dormit de forma dreptunghiulara consta in forma, insa ele sunt diferite ca si caracteristici. Iata cateva dintre caracteristici:
- sac de dormit in forma de mumie – este considerat cel mai eficient din punct de vedere termic. Este mai calduros deoarece sta foarte apropiat de corp, pastrand foarte bine caldura corpului la interior, si poate fi strans, ceea ce limiteaza pierdera caldurii, mai ales pe la umeri si in zona capului. Formatul larg la umeri, conicitatea mare si ingustarea pronuntata la baza picioarelor sunt caracteristici care reduc spatiul interior la minim, si implicit, volumul de aer care trebuie incalzit. Gluga reglabila se stange aproape de cap si nu permite caldurii sa iasa. Intr-un climat mai rece un sac de dormit tip mumie este sacul cel mai potrivit pentru ca retine cel mai bine caldura la interior. Totusi, din cauza formei, unele persoane il considera incomod si restrictiv. Din acest motiv, ar fi bine sa probezi sacul de dormit, inainte de a-l cumpara, mai ales daca te stii un pic claustrofob sau te misti mai mult in timpul somnului. O alta caracteristica este volumul mic si spatiul redus pe care il ocupa, fiind o excelenta optiune pentru cei care calatoresc cu rucsacul in spate.
- sac de dormit de forma dreptunghiulara – ofera mai mult spatiu, este echipat cu fermoar pe doua laturi, si poate fi folosit si sub forma de pilota. Unele modele pot fi unite intre ele, devenind un sac de dormit dublu. Sacul de dormit dreptunghiular este foarte confortabil si incapator, dar are o greutate mai mare si ocupa mai mult spatiu. Este recomandat pe vreme mai calda sau cand dimensiunea ambalajului si greutatea nu sunt foarte importante. In general, sunt saci de dormit mai mari, mai grei si mai putin tehnici. De retinut ca sacii de dormit dreptunghiulari sunt mai putin eficienti in retinerea caldurii decat sacii de mumie, dar sunt foarte buni in camping, in cabana sau rulota.
Accesoriile sacului de dormit
Accesoriile sacului de dormit au rolul de a eficientiza pastrarea caldurii emise de corpul tau si in acelasi timp de a regla confortul termic interior.
- Cusaturile, in mod special pentru sacii de dormit de 3-4 sezoane trebuie sa fie izolate. Acest lucru inseamna ca materialul exterior este cusut separat de materialul interior, ceea ce nu permite aerului rece sa patrunda in interior foarte usor in zona cusaturilor.
- Fermoarele pot fi cu deschidere stanga/dreapta, cu dublu sens, care permite deschiderea pentru aerisire doar in zona picioarelor, daca este prea cald la interior. Exista modele de saci de dormit care pot avea fermoar pe toata lungimea sau doar in partea superioara. Acestea din urma, sunt, de regula, prevazute cu protectie termica suplimentara.
- Gluga este elementul care limiteaza pierderile de caldura, pentru ca cea mai multa caldura se pierde in zona capului. Aceasta trebuie sa fie ajustabila si sa existe obligatoriu la sacii de dormit pentru 3-4 sezoane.
- Gulerul, dispus in zona umerilor, protejeaza gatul si umerii de frig. De regula este reglabil prin intermediul unui snur/elastic pentru a putea fi strans. Este recomandat in cazul sacilor de dormit pentru 3-4 sezoane.
Dimensiunile sacului de dormit
Sacii de dormit sunt conceputi, in general, in 2 marimi: saci de dormit medii sau saci de dormit lungi. Cei cu lungime medie sunt recomandati pentru persoane cu inaltime de pana la 185 cm, iar cei lungi, pentru persoane de inaltime pana la 195 cm.
Pentru cei care nu se incadreaza in dimensiunile standard, exista si saci de dormit extralungi, precum si saci de dormit pentru copii sau pentru persoane mai scunde.
Daca te-ai hotarat sa achizitionezi un sac de dormit, tine cont si de intretinerea lui, si mai ales de faptul ca depozitarea necorespunzatoare poate duce la pierderea proprietatilor de izolare termica.
Asadar, iata cateva recomandari care te-ar putea ajuta sa-l pastrezi pentru cat mai mult timp si in stare buna:
- depozitarea se face doar in locuri uscate
- se depoziteaza desfasurat, atarnat pe un umeras, daca este posibil, si nu in sacul de transport sau compresie
- se depoziteaza uscat si curat
Indiferent de perioada si de locul in care doriti sa campati, un sac bun de dormit asigura un somn eficient si doar astfel va puteti bucura la maxim de timpul petrecut in natura!