Ghetele de drumetie sunt echipamente esentiale pentru oricine iubeste aventurile in aer liber.
Construite diferit de cele urbane, incaltamintea de munte are caracteristici speciale in ceea ce priveste siguranta, confortul si materialele, fiind conceputa pentru a-ti asigura protectie si suport maxim pe trasee montane dificile si pentru a-ti mentine picioarele confortabile si uscate, atat pe caldura si praf cat si pe vreme dificila, cu ploaie, noroi ori zapada.
Desi muntele iti ofera momente unice, extraordinare, este un mediu imprevizibil care poate deveni rapid foarte periculos daca nu esti echipat corespunzator.
Confortul in miscare, durabilitatea si aderenta talpii, suportul foarte bun al gleznei, stabilitatea, amortizarea socurilor, rezistenta la apa si respirabilitatea, sunt caracteristicile care trebuie sa conteze in alegerea unor ghete sau bocanci de munte.
De aceea, majoritatea pasionatilor de drumetii au in vedere, in primul rand, siguranta proprie, cand este vorba de echipament, alocand un buget important pentru achizitia unor ghete ori bocanci de munte de cea mai buna calitate. Din acest motiv, este de asteptat ca si durata de folosinta a acestora sa fie cat mai indelungata.
Totusi, indiferent de calitate sau pret, orice pereche de incaltaminte are o durata limitata de folosinta si necesita o intretinere corecta pentru a mari aceasta durata de utilizare.
E de la sine inteles ca, dupa orice tura de munte, indiferent de conditiile vremii, ghetele se vor murdari. Intretinerea ghetelor de munte nu este dificila, dar trebuie sa fie consecventa, si chiar daca este surprinzator, incepe cu rodajul ghetelor, continuand, mai apoi, cu ingrijirea pe timpul purtarii si dupa fiecare tura de drumetie.
Rodajul pentru ghetele de munte
Cand iti cumperi o pereche noua de ghete pentru drumetie, este indicat sa le porti, initial, in jurul casei sau pe drumuri scurte, pentru a le roda. Aceasta inseamna ca ghetele se vor aseza natural pe forma piciorului tau si vor mai pierde din rigiditate. Este de preferat sa porti sosetele de drumetie pe care le folosesti in mod obisnuit.
Daca nu ai timp sa le rodezi suficient in plimbari scurte, poarta-le, macar, intr-o tura usoara.
Escapadele in natura vor fi mult mai placute daca noile ghete sunt deja rodate. Altfel, vei descoperi ca te concentrezi mai mult asupra durerilor si basicilor provocate, in loc sa te bucuri de aventura in natura!
Verifica starea ghetelor
O multitudine de probleme pot fi evitate inca de la inceput, daca le rodezi, le impermeabilizezi si verifici daca nu au nevoie de reparatii, inainte de a porni pe traseu.
Daca este necesara impermeabilizarea, fa-o inainte sa pornesti de acasa. Este mult mai usor cat inca esti acasa, decat sa fii nevoit sa faci aceeasi operatiune in salbaticie.
Solutia de impermeabilizare pe care ar trebui sa o folosesti depinde de material. Asigura-te ca folosesti produsul de ingrijire compatibil cu materialul ghetelor. Cere sfaturi de la consultanti specializati in legatura cu produsul corect sau citeste instructiunile producatorului.
Verifica-ti sireturile!
Sunt in stare buna sau sunt pe cale sa se rupa? Capetele sunt in forma buna?
Verifica-ti capsele prin care trec sireturile si daca exista vreo crapatura in materialul bocancilor sau daca vreo cusatura sta sa se desfaca. Mai bine inainte, decat in timpul unei ploi torentiale!
Curatarea incaltamintei, pe traseu
Curata incaltamintea in timpul drumetiei daca e nevoie. Nu vei putea sa faci asta ca acasa, dar este de ajutor:
- Indeparteaza murdaria dupa finalul unui traseu, cand ajungi in cort sau in cabana.
- Intoarce ghetele cu talpa in sus, departe de cort si indeparteaza orice urma de praf, crengute si alte resturi.
Loveste-le una de cealalta ca sa indepartezi murdaria de pe exterior. Foloseste un bat, un briceag sau alt instrument ascutit ca sa scoti murdaria din modelul de pe talpa. - Lasa ghetele ude la uscat, peste noapte. Daca timpul nu iti permite sa faci asta, indeasa ziare in ele sau o carpa calda. Lasa-le la intrare sau agata-le afara, daca nu ploua.
- Nu usca ghetele de piele la soare puternic sau in apropierea unei surse de caldura, pentru ca vor crapa.
- Daca te aventurezi intr-un mediu cu umezeala ridicata, nu uita sa iei cu tine cateva perechi de sosete pe care sa le schimbi in timpul zilei. Vei reduce umezeala din incaltaminte. Pe timpul noptii, pune-ti sosetele la uscat. Nu le indesa in bocanci!
- In drumetiile de iarna, nu iti lasa bocancii afara din cort. Vor ingheta si vor crapa. Pune-i intr-un sac de dormit.
- Inainte sa te incalti, in fiecare dimineata, scutura incaltamintea pentru a inlatura insectele sau alte lucruri neplacute.
Curata ghetele de munte la intoarcerea din tura
Curatarea ghetelor de munte trebuie sa fie o operatiune amanuntita, inainte sa le depozitezi:
- Indeparteaza tot noroiul si murdaria de pe ghete. Asa cum am explicat, intoarce-le cu fata in jos si scutura-le. Apoi, loveste-le una de celalalta, pentru a scapa de toata mizeria ramasa.
- Foloseste un instrument ascutit ca sa indepartezi mizeria de pe talpa si o perie aspra pentru partea superioara.
- Sterge interiorul pentru a indeparta urmele de sare de la transpiratie. Foloseste apa calda pentru asta.
- Spala-ti ghetele cu apa calda si sapun pentru a indeparta urmele de noroi si murdarie. Poti folosi o carpa ca sa le stergi, sau foloseste o solutie recomandata de producator.
- Citeste intotdeauna indicatiile companiei producatoare referitoare la produsele pe care le poti folosi pentru intretinere.
- Usuca-le departe de surse de caldura puternice si ferite de lumina puternica a soarelui.
Impermeabilizeaza ghetele de drumetie
Este indicat sa faci impermeabilizarea dupa curatare, nu inaintea urmatoarei calatorii. Procesul de impermeabilizare depinde de materialul din care sunt facuti bocancii, daca au, sau nu, membrana (GoreTEX, sau al tip).
Solutiile pe baza de ulei necesita doua-trei aplicari, manual, in vreme ce solutiile bazate pe apa pot fi pulverizate sau aplicate cu ajutorul unui instrument care insoteste produsul.
Tine intotdeauna cont de instructiunile producatorului referitoare la aplicare si la timpul necesar de uscare.
Inainte de depozitare verifica ghetele
Inainte sa le pui in dulap, verifica aceleasi elemente de baza ale ghetelor de munte ca atunci cand le-ai cumparat:
- sireturile – daca sunt deteriorate
- capsele – lipsa, rupte
- branturile – daca sunt desprinse, rupte
- cusaturile – daca sunt desfacute
- talpa – crapata, taiata, dezlipita
- upper – uzat, rupt, gaurit
La final, noteaza-ti elementele „de cumparat“ si daca e cazul pentru o pereche noua de ghete de munte fa-ti timp pentru o vizita la magazinul pentru echipament de munte.
Foloseste o solutie pentru intretinerea pielii
Aplica o astfel de solutie de ingrijire a incaltamintei in mod regulat, pentru a impiedica materialul sa se usuce si sa crape. Unele solutii de impermeabilizare ar putea contine si substantele necesare ingrijirii, dar nu porni de la premisa ca toate sunt asa. Acorda o atentie deosebita pliurilor din piele, pentru ca acolo pot aparea problemele majore.
Depoziteaza-ti corect ghetele de drumetie
Gaseste un loc potrivit de depozitare, unde sa nu te incurce, dar sa fie la indemana. Evita locurile cu umezeala ca sa nu ai probleme cu mucegaiul.
- Sanurile reprezinta cea mai buna metoda pentru depozitarea pe termen lung.
- Nu depozita ghetele in pungi de plastic, pentru ca acest lucru va impiedica materialul sa respire.
- Cand iti cumperi ghete, fii constient ca, in timpul ascensiunii, ti se umfla picioarele. Nu le alege nici prea largi, pentru ca orice miscare va sfarsi prin aparitia durerilor, din cauza frecarii si a lipsei suportului.
- Daca branturile se misca, foloseste un adeziv pentru cauciuc, NU super-glue, pentru ca va crapa.
- Ia intotdeauna cu tine sireturi de rezerva.
- Scutura bocancii, inainte sa te incalti! Insectele prefera sa se ascunda in incaltaminte.
- Dupa impermeabilizare, foloseste un uscator de par, la intensitate si caldura scazute, pentru topirea cerii si impregnarea in material.
De evitat!
- Nu folosi ulei de nurca! Va inmuia pielea exagerat, iar incaltamintea isi va pierde rezistenta.
- Nu iti expune incaltamintea la o sursa directa de caldura, pentru timp indelungat. Pielea se poate deforma.
- Pentru a accelera procesul de uscare, umple ghetele cu hartie uscata si las-o sa absoarba umezeala.
- Nu folosi ulei sau ceara in exces, pentru ca pielea poate incepe sa se descompuna. In plus, prea mult ulei ar putea afecta capacitatea bocancilor de a mentine caldura.
In magazinul online ProAlpin si in magazinul ProAlpin din Brasov gasesti o gama variata de solutii de curatare ghete si bocanci de munte, produse de impermeabilizare si produse pentru intretinere incaltaminte de la NIKWAX si McNETT.
De asemenea, poti gasi solutii de curatare imbracaminte de munte, detergenti pentru geci cu puf, detergent pentru geci cu membrana, solutii de impermeabilizare, produse de intretinere, de la branduri cunoscute precum Nikwax.