ProAlpin.ro Blog

Cum te pregatesti pentru hiking la mare inaltime?

Daca nu ai mai iesit de multa vreme la o drumetie de munte cu siguranta pentru organismul tau o sa fie un efort. Insa poti sa te pregatesti urmand 5 pasi simpli. In functie de dificultatea traseului care este determinata si de altitudinea la care urmeaza sa ajungi, ai nevoie de un antrenament mai mult sau mai putin usor.

1. Antrenament de cateva saptamani pana la cateva luni!

Daca nu ai mai facut miscare de ceva vreme, alege sa alergi sau sa faci ture cu bicicleta cate 30 de minute, de 2 ori pe saptamana. Apoi, treptat intensifica antrenamentul pana la 40 de minute. De asemenea, fa rost de un rucsac care sa aiba aceiasi greutate cu ce urmeaza sa cari tu si urca scarile cu el in spate. Te va pregati cu siguranta pentru ceea ce urmeaza!

2. Controleaza modul in care urci!

Pe masura ce altitudinea creste efortul este mai mai mare. Respiratia se ingreuneaza. In aceasta situatie, in timpul antrenamentului este foarte bine ca la momentul la care simti respiratia ingreunata sa reduci treptat ritmul. Iti controlezi respiratia la fiecare pas.

3. Pregateste-ti echipamentul din timp!

Gandeste-te ce imbracaminte extra vei lua cu tine in functie de cum variaza temperatura. Mancarea si accesoriile pentru gatit nu trebuie sa lipseasca. Apa nu trebuie uitata sub nicio forma daca vrei sa supravietuiesti. Protectia solara este necesara la orice drumetie de munte. Soarele arde puternic pe munte. Daca planifici sa ramai peste noapte cortul si sacul de dormit trebuie sa ocupe un loc important in rucsacul tau.

4. Echipeaza-te corespunzator!

Bocancii si imbracamintea trebuiesc testate inainte. Nu le utiliza pentru prima data in drumetie pentru ca s-ar putea sa ai probleme. Bocancii noi pot creea bataturi iar imbracamintea poate fi din materiale care fie nu tin cald fie nu elimina transpiratia. Testeaza-le in antrenamentele tale.

5. Acomodeaza-ti corpul cu altitudinea!

Corpul trebuie sa se adapteze la nivelul scazut de oxigen. Pe masura ce creste altitudinea fie abordezi un ritm mai lent fie alegi cateva zile de acomodare la altitudine mare pentru corpul tau. Nu depasi 400 de metri de la o zi la alta. Organismul tau nu se poate odihni.

Tu cum te pregatesti de hiking la altitudine mare?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend