lectii de ski. Ski-ul este considerat un sport pentru toti si pentru toate varstele. Daca pana la 30-40 de ani nu l-ai deprins, nimeni nu te impiedica s-o faci de acum incolo. Insa pentru a rezista primelor coborari, trebuie sa stii cateva lucruri si mai ales sa-ti cunosti limitele.
Recomandari pentru primele lectii de ski
Motivatia
Pana in urma cu niste ani, sa inveti sa schiezi la varsta deplinei maturitati, adica dupa 30 de ani, parea o misiune cu adevarat imposibila. Insa in prezent, tot mai multe persoane trecute de acest ”prag” incearca sa se familiarizeze cu unul dintre cele mai complexe sporturi. Pentru inceput, ai nevoie de o buna doza de determinare, in asa fel incat sa nu renunti dupa prima cazatura. Faptul ca nu reusesti sa-ti mentii echilibrul din prima, nu inseamna ca nu esti facut pentru acest sport, ci ca doar iti lipseste practica. Adeseori, schiorii incepatori se simt stimulati de partenerul de viata care deja schiaza la un nivel avansat. Sau vor sa impartaseasca aceeasi pasiune cu fiii ori cu prietenii. Dar nu trebuie sa te compari cu cei care deja au acumulat suficienta experienta pe partii. Daca te-ai hotarat sa imbraci in cele din urma echipament de ski, alegere nu este lipsita de sens. Poate este prea tarziu sa participi la competitii, insa poti privi activitatea ca pe un prilej sa mergi la munte si sa te bucuri de minunile iernii.
Antrenamentele
Un alt ”detaliu” la fel de important se refera la pregatirea fizica. Daca pana acum iti venea greu sa faci putina miscare, nu te astepta sa fii pregatit sa depasesti efortul unei coborari pe partie in deplina siguranta, fara sa te antrenezi din timp. Ajunge sa arunci doar o privire la sportivii experimentati sau si mai bine, la profesionisti. Nu conteaza daca sunt barbati ori femei. Vei vedea ca musculatura picioarelor (cvadricepsi, gambe) este foarte bine dezvoltata si tonica. Schiul este si un sport total, care implica musculatura intregului corp, cu baza pe muschii membrelor inferioare. Acestia servesc atat la mentinerea echilibrului, cat si la combaterea oboselii. Nu poti schia fara sa detii controlul total in timpul coborarilor. Iata de ce este esential sa incepi cu antrenamentul de ski. Daca nu poti merge la sala, pentru potentarea musculaturii picioarelor sunt foarte bune si scarile blocului, de-acasa, de la metrou, de la birou. Sau, fara scari si step, te poti sprijini cu spatele de un perete. Apoi, coboara incet pana la pozitia ghemuit, dupa care, revino la pozitia initiala.
Frica
Ti-e teama pentru ca te afli prima oara pe o partie, imbracand un echipament de ski complet? Iti lipseste curajul pentru ca te simti prea in varsta sa mai incepi de la zero? Sau pur si simplu te nelinisteste gandul ca te poti accidenta? Nu este o eroare. Frica poate fi un inamic redutabil pentru un incepator, indeosebi cand este vorba despre o persoana matura, trecuta prin ”n” experiente de viata. Te intelegem perfect. Este normal sa-ti fie frica, insa priveste lucrurile cu alti ochi. Din moment ce simti primejdia aproape, vei fi mai determinat sa tii cont de sfaturile expertilor. Frica te ajuta sa-ti intrevezi limitele si sa nu exagerezi. Astfel, vei invata sa schiezi mai rapid si mai bine, in conditii de siguranta deplina. Recomandarea noastra este ca atunci cand vei imbraca pantalonii de ski, geaca, manusile, claparii, sa nu te panichezi, ci sa pornesti incet, pas cu pas. Asculta-ti emotiile si nu te grabi sa treci la nivelul urmator dupa doar cateva ore pe partii.
Cursurile
Nu in ultimul rand, daca doresti sa te apuci de ski la o varsta atat de… ”inaintata”, nu o fa de capul tau, chiar daca initial frecventezi doar partiile cu o dificultate scazuta. Este esential sa ai langa tine o persoana priceputa (nu neaparat un monitor), in masura sa te asiste in ”primii pasi”. Cu instructor autorizat sau cu cineva cu destula experienta, ai nevoie de 5-6 lectii, in care sa ti se ”predea” bazele schiatului (tehnica, informatii despre echipamentul montan, etc.). Abia apoi vei castiga mai multa stabilitate si vei reusi sa stapanesti mai bine schiurile. O excelenta alternativa sunt lectiile de grup. Pe de o parte, iti permit sa economisesti niste banuti, iar pe de alta, sa inveti din greselile ”colegilor de clasa”. Ca sugestie, primele lectii de ski le poti lua in timpul unei vacante la munte, cu cate o zi de pauza intre orele petrecute pe partie. Sau daca timpul nu-ti permite atat de multa libertate, te poti limita la zilele din weekend. Daca sambata esti la ”ore”, duminica poti exersa singur, folosind partiile usoare.
Recomandare de final…
Si pentru ca ne place sa te stim in siguranta, nu aveam cum sa uitam de o ultima recomandare, echipamentul de ski sau snowboard. Este esential sa ti-l procuri din timp, mai ales daca simti ca ai descoperit un sport pe masura gusturilor tale.