ProAlpin.ro Blog

Despre avalanse: Cum se formeaza? Care sunt cauzele? Dar factorii de risc?

Despre avalanse: cum se formeaza, ce le cauzeaza, care sunt factorii favorizanti?

Astazi iti vom vorbi despre avalanse. Poate si pentru ca oamenii cunosc putine lucruri despre ele. Ca de pilda cum se formeaza, ce anume le declanseaza sau daca se pot preveni.

Cine e pasionat de drumetii si alpinism pe zapada, de schi de tura sau de freeride se expune unor riscuri. De unele nici nu-si da seama. Unele sunt avalansele.

In zonele alpine, constituie printre cele mai serioase amenintari, punand in pericol vieti omenesti, bunuri materiale publice si private.

Despre avalanse: Ce sunt?

O avalansa nu este altceva decat un flux rapid de zapada de-a lungul unui versant, declansat brusc, din cauze:

 • Naturale;
 • Artificiale (interventia omului);
 • Mixte (combinatie a celor 2 categorii).

Trebuie precizat ca este vorba despre fenomene naturale comparabile cu alunecarile de teren. ”Motorul” care le pune in functiune este forta de gravitatie. Doar ca de asta data sunt implicate mase enorme de zapada.

Puterea lor distructiva este data de capacitatea de a transporta pe distante si suprafete foarte ample ”depozite” masive, ce pot contine un amestec neomogen de:

 • Gheata;
 • Zapada;
 • Bolovani;
 • Vegetatie.

Despre avalanse: Care sunt cauzele?

Insa cand se produc, se intampla din variate motive:

Conditiile stratului de zapada

Cand stratul este supraincarcat, din cauza greutatii (nu atat din cauza cantitatii), creste forta de gravitatie ce impinge masa de zapada in aval.

Pentru a se declansa o avalansa, este nevoie de conditii prielnice, anume de o placa (zapada care aluneca) fie la suprafata, fie sub primul strat, fie sub altele.

Prezenta unui strat de zapada slab inchegata, inevitabil, va duce fracturarea acumularilor de omat. Cedand, acestea se vor deplasa spre vale, antrenand in jocul lor tot ce intalnesc in drumul lor.

Cantitatea de precipitatii

Ninsorile abundente pe un teren cu inclinatia potrivita, cu un depozit consistent de omat, bine consolidat, pot impiedica lipirea noilor straturi la cele vechi.

Legaturile subrede dintre ele determina o discontinuitate in mantia de zapada si in consecinta, desprinderea unor cantitati insemnate.

Straturile de zapada de suprafata pot deveni mai grele si din cauza umiditatii aerului. La fel, si ploile adauga greutate, putand slabi aderenta si rezistenta nivelelor depuse.

Valorile termice

Cresterea constanta si indelungata a temperaturilor favorizeaza instabilitatea formatiunilor de zapada. Tocmai pentru ca ”fuziunea” dintre cristalele de gheata este doar partiala.

Riscuri majore se inregistreaza:

 • Pe versantii cu orientare sudica;
 • La orele amiezii;
 • La inceputul primaverii.

Nu sunt scutite nici altitudinile joase, indiferent care este expunerea versantului.

De asemenea, consolidarea acumularilor de zapada poate fi intarziata si de temperaturile rigide. Valori termice foarte scazute impiedica jonctiunea cristalelor si stabilizarea legaturilor.

Actiunea vantului

Probabilitatea de producere a avalanselor mai creste in conditii de vant, mai ales daca straturile depuse nu au avut timp sa se taseze.

Pe de alta parte, rafalele faciliteaza acumulari suplimentare ale straturilor, care determina cresterea incarcaturii gravitationale si, implicit, desprinderea lor.

Riscurile cresc odata cu intensitatea vantului si pe versantii expusi la curentii de aer.

Alunecari de teren

Nu mai putin vinovate pot fi alunecarile de teren. Detasarea maselor de pamant si de roci pot declansa avalanse in zonele din aval, in special daca incarcatura se apropie de limita ”sensibila”.

Astfel de fenomene sunt mai frecvente in sezonul cald, la altitudini mari.

Mana omului

Dupa ce anterior, ti-am prezentat o suita de cauze naturale, urmeaza si cele artificiale, mai bine-zis care cad in responsabilitatea oamenilor. Ca de exemplu, prezenta unei persoane care tranziteaza o zona cu risc.

Fenomenul nu ia nastere niciodata spontan daca nu exista un factor de stres care actioneaza asupra mantiei. Chiar si greutatea unui singur schior / alpinist / drumet pe o portiune la limita riscurilor, poate accentua instabilitatea depunerilor de zapada si declansa avalanse.

Se pare ca majoritatea evenimentelor de aceasta natura sunt provocate de factori antropogenici. Mai ales in conditii de neatentie, cand se neglijeaza contextul.

Despre avalanse: Unde si cand se produc?

In general, avalansele se verifica in arii montane, de-a lungul versantilor cu o anumita inclinatie, de regula, cuprinsa intre 30 si 50 de grade.

Valori in afara intervalului nu favorizeaza producerea avalanselor:

 • Fie din cauza fortei de frecare prea mari (impiedica alunecarea);
 • Fie pentru ca unghiul pantei nu lasa zapada sa se acumuleze.

Probabilitatea sa se verifice o avalansa creste direct proportional cu cateva variabile:

 • Acumularile de zapada;
 • Lipsa de coeziune a straturilor;
 • Morfologia terenului;
 • Inclinatia pantei;
 • Orientarea versantului;
 • Temperatura aerului;
 • Actiunea vantului.

In mod frecvent, factorul declansator il constituie omul insusi. Sau poate fi vorba despre un mix dintre factorii naturali si interventia umanilor.

Despre avalanse: Ce faci daca te surprinde o avalansa?

Daca respecti niste norme de siguranta, sansele sunt destul de mici sa te prinda avalansa. Insa niciodata sa nu spui niciodata…

Nu vom intra in detalii despre cum sa supravietuiesti in caz de avalansa. Am facut-o deja de-a lungul a 3 episoade. Dar trebuie sa recunosti ca rata de supravietuire depinde nu doar de atentia cu care-ti asterni pasii pe mantia de omat sau de inspiratia cu care actionezi in caz de…

Supravietuirea este conditionata si de echipamentul montan de iarna. Poate te-ai saturat sa tot auzi cat de importante sunt proprietatile tehnice. Dar nu e totuna sa imbraci o geaca de ski bine captusita si impermeabila, ce-ti tine de cald sau ceva lejer, fara insusirile necesare.

In mod similar te ajuta si o pereche zdravana de bocanci de munte caldurosi, rezistenti la umezeala, cu talpa aderenta. La nevoie, te vor ajuta inclusiv sa fugi din fata furiei naturii.

Foto: www.rmoutlook.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend