ProAlpin.ro Blog

Pe traseu de munte pana la Detunatele judetului Alba

Prima oara cand am auzit de Detunatele nu am inteles despre ce se vorbeste, la ce se refera. Ulterior am aflat ca este vorba despre o rezervatie naturala ce include niste coloane de bazalt de o forma ciudata, categorisita ca fiind prismatic-hexagonala.

Locatia acestor Detunate, in numar de doua, este in localitatea Bucium ce apartine de judetul Alba. De unde si-au primit numele? In momentul in care o piatra se desprinde si cade, sunetul scos e ca de bubuitura (detonare).

Detunata Goala se ridica pana la o altitudine de 1,158 m si este lipsita de padure, iar Detunata Flocoasa este mai inalta, ajungand la 1,258 m, luandu-si numele de la vegetatia cu care este acoperita.

In jurul Detunatelor au aparut si o legenda, care seamana cu un basm. Se spune ca in acea zona traiau uriasi si zane, cele din urma fiind urate de uriasi si omorate cu orice prilej gaseau. Intr-o zi fiul unui urias intalneste o zana si se indragosteste de ea in locul unde se afla azi Detunatele. Se intalneste pe ascuns cu ea o perioada de timp, pana ii prinde uriasul cel batran. De manie, el omoara zana si in acelasi timp este omorat de catre fiul sau cu un pumnal in inima. Pamantul atunci se spune ca s-ar fi deschis, inghitind personajele, iar flacarile ce ieseau din crapatura s-au transformat in cele doua stanci.

Cum ajungeti acolo? Din DN 74 urmariti indicatoarele si intrati pe DJ 107 si veti nimeri in satul Bucium-Sasa. De la primarie veti gasi un drum forestier, treceti paraul Sesii. Urmariti indicatorul de Detunate si veti trece pe langa o poiana pana ajungeti la padure. Mergeti la dreapta si va va intampina Popasul Particular Fefeleaga, continuand drumul. Dupa primul paraias care va iese acum in cale, porniti spre stanga si urmand marcajul, veti ajunge la Detunata Golasa. Detunata Flocoasa este la o oarecare distanta de Detunata Golasa.

Privelistea de care va veti izbi este extraordinara si puteti observa si coloanele de bazalt ce par sculptate in stanca.

Traseul dureaza cam o ora pana la Detunata Golasa, dar este destul de solicitant. Sa aveti la voi un echipament de munte corespunzator, precum bocanci, geaca de munte, rucsac, pantaloni de munte de calitate. Nu cumva sa plecati la drum fara ele! Iarasi mare grija pe varf, pentru ca imediat sub picioare se intinde o prapastie de toata frumusetea.

Ce parere v-au lasat Detunatele?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

1 comentariuLasa un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend