Drumetie la munte sau pur si simplu o iesire in natura pentru a te relaxa? In ambele variante ai nevoie de o imbracaminte confortabila si adecvata.
Cum iti alegi articolele potrivite pentru drumetie?
Obiectele vestimentare pe care le porti, dar si cele pe care le pui in rucsac trebuie sa corespunda cu itinerarul ales. Nu exista imbracaminte care sa fie universal valabila, ci doar combinatii potrivite, cu posibilitati de adaptare in functie de situatie.
Regula general valabila este ca in orice drumetie la munte sa te imbraci in straturi.
Orice experienta pe munte te va ajuta sa intelegi cum sa iti alegi echipamentul de munte adecvat.
La plecarea intr-o drumetie montana, chiar daca vremea pare frumoasa la plecare, tine cont ca, pe munte, vremea se poate schimba rapid chiar de la o ora la alta. Este bine sa anticipezi acest lucru si sa fii intotdeauna pregatit pentru modificarile de conditii atmosferice (vant, ploaie, frig, etc.).
Pana atunci, pentru ca alegerea imbracamintei de munte si a echipamentului sa iti fie mai simpla, iti oferim cateva repere dupa care sa te ghidezi:
- informeaza-te despre conditiile meteo prognozate pentru ziua plecarii dar si pentru perioada urmatoare
- estimeaza durata aproximativa a drumetiei sau excursiei in aer liber
- fa-ti un plan cu traseul care sa includa si cota maxima la care intentionezi sa ajungi (altitudinea)
- adapteaza echipamentul, imbracamintea si incaltamintea la sezonul in care ai planificat sa mergi pe munte
Ce trebuie sa contina echipamentul de baza?
In general, din echipamentul montan de baza fac parte urmatoarele articole:
- primul strat – este cel care este in contact direct cu corpul
- stratul intermediar – este stratul de mijloc, cel care asigura protectia la vant si frig
- al treilea strat – stratul exterior, care asigura protectie la intemperii, ploaie, zapada
1. Primul strat – Imbracamintea termica
Pentru partea superioara a corpului, in contact direct cu pielea, este indicata o imbracaminte de corp (tricou, bluza, pantaloni) din materiale tehnice, cu actiune termica, hidroabsorbanta, similara celei pentru ski.
Exista pe piata articolele de imbracaminte de corp din materiale tehnice, sintetice, cu parametri foarte buni de izolare termica si respirabilitate, precum si imbracaminte de corp din lana merinos, considerata foarte eficienta, datorita greutatii mici si pentru ca asigura excelenta izolare termica si o resipirabilitate ridicata, in acelasi timp, caracteristici esentiale la efort intens.
Cand alegi primul strat de imbracaminte, asigura-te ca va indeplini cateva necesitati de baza:
- sa mentina foarte bine temperatura corpului
- sa lase pielea sa respire
- sa se usuce repede
- sa nu retina mirosurile – articolele din lana merinos sunt foarte bune in acest sens
In magazinul ProAlpin din Brasov si online pe proalpin.ro vei gasi o gama diversa de imbracaminte de munte, incaltaminte si echipamente de munte pentru orice sezon, care acopera necesarul pentru drumetii usoare, ture de munte de o zi, ture de biking sau alergare pe traseu, dar si pentru ture mai dificile care necesita echipament tehnic si exigente mai inalte.
Din cateva click-uri, poti opta pentru un tricou de corp lightweight pentru sezonul de vara, pentru o bluza de corp, iar in anotimpul rece si pentru pantaloni de corp.
2. Al doilea strat – Imbracamintea izolanta
Fara sa intre in contact direct cu pielea, al doilea strat include o imbracaminte lejera, din materiale cu densitate medie, cu tehnologie fleece / polartec, care, in general, trebuie sa:
- asigure o buna protectie la vant si frig
- sa fie realizat din materiale cu proprietati de stocare a caldurii
- sa faciliteze eliminarea transpiratiei
- sa transfere umiditatea catre stratul superior
- sa nu supra-incalzeasca excesiv
Chiar daca sezonul nu pare sa impuna suplimentarea imbracamintei de munte cu acest al doilea strat, este bine sa incluzi in rucsac si polarul ori alt articol de imbracaminte similar, cu caracteristici termo si windproof, pentru ca este o optiune convenabila dar si necesara in prezenta rafalelor de vant si a frigului, mai ales cand te afli la ceva distanta pana la un adapost.
Pentru partea inferioara a corpului, alege pantaloni de trekking din fibre tehnice, care inlesnesc miscarile, au o permeabilitate excelenta si se usuca rapid. Pantalonii scurti se potrivesc sezonului cald doar daca traseul nu are un parcurs accidentat, printre arbusti si grohotis.
3. Al treilea strat – Imbracamintea impermeabila
Este vorba despre ultimul strat, aflat in contact direct cu mediul exterior. Include articole mai dure, tocmai pentru a tine caldura corpului in interior. Categoria include geci impermeabile si/sau rezistente la vant (hardshell, softshell, windstopper), suprapantaloni, caciuli, manusi, etc.
Stratul exterior (al treilea layer) trebuie sa fie capabil sa:
- disipeze umezeala acumulata in straturile inferioare
- sa aiba o buna respirabilitate care sa permita evaporarea transpiratiei produse in timpul efortului fizic, evitand racirea corpului
- sa impiedice patrunderea vantului si a umezelii
- sa aiba un grad ridicat de impermeabilitate, sa reziste foarte eficient la ploaie, zapda
- sa fie rezistent la frig
Imbracamintea folosita la stratul superior este realizata, deobicei, din materiale si cu tehnologii care raspund cerintelor de protectie la intemperii:
- au raport foarte bun impermeabilitate-respirabilitate, in general, de peste 10.000 mm/H2O
- suprafete cu membrane hidrofobe-respirabile (GoreTex, Resstex)
- tratamente de respingere a apei (DWR sau similare)
De asemenea, al treilea strat de imbracaminte trebuie adaptat la sezon, tipul activitatii fizice, altitudine, dificultatea drumetiei sau activitatii outdoor.
De ce sa eviti imbracamintea din bumbac in drumetiile montane?
In general, exigenta oricarui pasionat de munte si natura este sa poarte haine care sa-l fereasca de umezeala si de frig. Consider ca in activitatile fizice outdoor intense, imbracamintea de bumbac nu-si are rostul, cateva din motive urmand sa le mentionez mai jos.
Bumbacul, fiind o fibra naturala cu proprietati hidrofile, absoarbe apa si o retine, iar cine face miscare nu se va simti niciodata confortabil.
Problema nu se limiteaza doar la nivelul apei absorbite. Bumbacul este si un excelent conductor termic (permite trecerea caldurii). Proprietatea de a dispersa rapid caldura corpului, se poate transforma intr-un avantaj doar pe timpul verii.
In sezonul rece, articolele vestimentare din bumbac nu sunt o alegere potrivita pentru o excursie la munte. Odata imbibate cu umezeala, se usuca foarte greu. Imbracamintea din bumbac in loc sa mentina un climat favorabil la nivelul corpului, il raceste, temperatura perceputa fiind cu cateva grade sub nivelul celei reale.
In concluzie, cand iti cumperi echipamentul de trekking, trebuie sa gasesti calea de mijloc intre confort, lejeritate si siguranta.
Daca inca nu esti hotarat sau ai intrebari referitoare la produsele de care ai nevoie, nu ezita sa ne contactezi sau sa ne faci o vizita in magazinul nostru din Brasov. Cu siguranta o sa gasesti produsele potrivite pentru drumetiile tale.