Ai acasa un prieten patruped? Nu trebuie sa renunti la pasiunea pentru munte, dimpotriva. Aventura poate fi mai frumoasa decat daca hoinaresti singur cuc. Si, fara umbra de dubiu, ramane o experienta extrem de placuta si pentru micul blanos.
Cainele continua sa raman cel mai bun prieten al omului. Indiferent de sezon, pe traseele ultra batatorite de talpa bocancilor de trekking, tot mai multi montaniarzi isi impartasesc indeletnicirile cu tovarasii necuvantatori.
Insa inainte de o excursie trebuie luate in considerare cateva lucruri.
Ce iei de-acasa daca mergi in drumetii cu cainele?
Iesirile in natura sunt ideale nu doar pentru iubitorii de outdoor, ci si pentru propriul caine, care abia asteapta sa-si petreaca ziua in compania stapanului. Pentru ca hoinareala sa fie pe placul tuturor, iata cateva lucruri de care are nevoie insotitorul tau:
1. Lesa
Poate te-ai ocupat de dresaj si ai un animal fara manifestari agresive, obisnuit sa umble liber si in preajma oamenilor. Cu toate acestea, iti recomandam sa ai mereu la indemana lesa. Utilitatea ei o vei intelege mai ales cand vei ajunge in zone frecventate de vietatile padurilor.
Toate reprezentantele familiei Canidae (caini, lupi, vulpi) au simturile foarte bine dezvoltate. Se poate intampla ca la vederea unui iepure, s-o tuleasca in urma lui vrand sa se joace. Decizia nu este tocmai una salutara din moment ce ambii se expun unor riscuri.
Pe de alta parte, te poti interesecta cu alti caini (poate agresivi) ori cu alti excursionisti, nu tocmai incantati sa dea nas in nas cu partenerul tau de hoinareala. In oricare din aceste situatii, tine-l cat mai aproape de tine.
Si, pentru siguranta tuturor, pune-i lesa. Iar daca te gandesti la confortul amicului tau, in loc de zgarda, foloseste un ham. Sta mai bine fixat si va fi mult mai comod la purtat.
2. Botnita
Un alt accesoriu de luat in drumetiile montane cu catelul este botnita. Desi la unele rase poate lipsi, in certe conditii, este mai bine s-o detii. Deoarece nu stii peste ce fel de persoane dai.
Oricat de bine este educat, micul tau prieten poate avea reactii imprevizibile (extrema bucurie, nervozitate etc.). In alte cazuri, comportamentul sau jucaus poate fi interpretat ca violent, iar ceilalti oameni / animale pot raspunde in maniera improprie.
Un lucru bine de stiut se refera la faptul ca nu toti cainii trebuie sa poarte botnita. Potrivit OUG 55/2002, Art. 1, lit a) și b), obligativitatea se refera doar la urmatoarele categorii:
- Patrupedele folosite in general pentru atac si lupta (Pit Bull, Bandog, Boerbull);
- Rasele: Rottweiller, Ciobanesc Caucazian, Mastino Napolitano, Mastiff, Cane Corso, etc.;
- Metisii raselor mentionate in OUG 55/2002.
3. Pungi de plastic
In timpul oricarei drumetii cu cainele, este de asteptat ca patrupedul sa aiba nevoie sa se usureze. Insa aminteste-ti sa nu abandonezi in mijlocul padurii dejectiile lasate in urma lui.
In astfel de situatii, desi nu apar precizari cu privire la zonele alpine, proprietarii animalelor trebuie sa aiba cel putin saculeti din plastic, tocmai pentru a face curat dupa amicii patrupezi. Exceptii fac spatiile special amenajate, destinate exclusiv lor.
Pentru a nu te contrapune legii, dar si pentru a nu pune in pericol restul trecatorilor, cel mai bine este sa te conformezi independent de ambientul in care te afli. Asadar, nu conteaza daca iesi la o plimbare in parc, prin padure sau pe cele mai semete creste.
Posibil ca unii detinatori considera dejectiile canine drept un fel ingrasamant, desi nu sunt. Alimentatia lor difera de a colegilor care-si duc traiul in salbaticie. La fel vor fi si reziduurile.
In plus, traind intr-un alt tip de mediu, intra in contact cu variate microorganisme patogene. Multe dintre ele pot rezulta periculoase pentru fauna salbatica. Fara sa mai vorbim de probabilitatea ca alti trekkeri sa calce in excremente.
4. Hrana
Desi nu ai ca insotitori alti semeni de-ai tai, plecand in drumetii cu cainele, exigentele tale nu vor ramane si singurele. Aproape tot ce ai nevoie tu va fi necesar si pentru amicul in 4 labe (adapost, apa, mancare, etc.)
In turele montane, pregateste si o rezerva cu gustarile lui preferate. Nu inseamna ca trebuie sa gatesti special pentru el. In comert vei gasi variate propuneri gata confectionate. Orienteaza-te spre o hrana nutritiva si energizanta (trage cu ochiul la compozitia afisata de producatori / vanzatori).
Nu mai putin importanta este apa. La fel ca tine, cainele depune efort, iar in combinatie cu caldura, se poate deshidrata. Daca vederea unui parau iti pare tentanta dupa ce ai marsaluit ore-n sir prin canicula, pentru el, senzatiile vor fi si mai greu de controlat.
Insa pentru niciunul, ideea nu este cea mai fericita. Desi aparent curate, multe surse de apa nu sunt potabile. Pot fi contaminate cu patogeni proveniti de la fecalele animalelor salbatice, periculosi nu doar pentru rasa umana, ci si pentru canine (provoaca tulburari gastrointestinale).
Asa ca, pe langa flaconul tau cu apa, mai adauga unul in rucsac si pentru el. Amandoi va veti potoli setea fara expunerea la riscuri. Iar cand vei da peste un izvor curat, foloseste-te de aceasta ocazie pentru a umple bidoanele cu apa proaspata.