ProAlpin.ro Blog

Ed Whitlock, un runner de legenda

Ed Whitlock, un runner de legenda

Pare aproape imposibil sa crezi ca la varsta a treia, se mai poate vorbi despre performanta sportiva. Dar uite ca se poate chiar si la varsta a patra. Iar cea mai buna dovada este reprezentata de Ed Whitlock, castigatorul maratonului din Toronto la categoria 85-90 de ani.

Un „veteran” la maraton

Are 85 de ani si totusi ii simte cu totul diferit comparativ cu majoritatea semenilor sai. Secretul ”tineretii” consta in alergare, o pasiune redescoperita tarziu, dupa 40 de ani. Este varsta la care multi atleti de cel mai inalt nivel decid sa-si atarne-n cui echipamentul sportiv.

Dar mai mult decat un amator, este un fel de ”highlander” pentru cursele lungi de 42 de kilometri si 195 de metri. Spre surprinderea tuturor care au asistat la maratonul desfasurat in urma cu putine zile la Toronto, Ed Whitlock a reusit sa coboare stacheta la 3 ore, 56 de minute.

”Veteranul” darama recordul mondial precedent. La grupa sa de varsta, cel mai bun timp inregistrat vreodata a fost de 4 ore, 34 de minute si 55 de secunde. Insa acest din urma eveniment sportiv nu este singurul unde se remarca, performantele sale devenind cunoscute cu multi ani mai devreme.

Record dupa record…

In anul 2.000, devine cel mai in varsta alergator care incheie un maraton in mai putin de 3 ore. Iar de atunci, nu mai inceteaza sa uimeasca prin capacitatile sale fizice.

La ”numai” 73 de ani, obtine cel mai bun timp al sau in absolut. Intr-o perfecta forma fizica, reuseste sa stopeze cronometrul la 2 ore, 54 minute si 48 secunde.

La cativa ani distanta (avea deja 75), participa la Toronto Waterfront Marathon (eveniment anual, desfasurat la Toronto, in octombrie), in grupa 75-80 de ani. Incheie cursa in 3 ore, 8 minute, 35 secunde.

Un an mai tarziu, la 76 de ani, la Roterdam, isi imbunatateste ”scorul”, trecand linia de finis dupa 3 ore, 4 minute, 54 secunde.

Se intoarce in orasul olandez in anul 2011, cand parcurge cei 42 de kilometri si 195 de metri in 3 ore, 25 minute, 43 secunde.

Dar cine este Ed Whitlock?

In buletin, in dreptul anului de nastere sta trecut 1931. Cu origini britanice (este nascut in suburbiile Londrei), ”legenda” vie a atletilor de performanta se transfera in tara frunzei de artar, pentru a urma o cariera in inginerie (in prezent, are nationalitate canadiana).

Inca din scoala se distinge pentru talentul si capacitatile atletice. Pe tot parcursul sederii in tara natala, castiga mai multe premii. Insa odata ajuns in Canada, se retrage din lumea sportiva si alege sa se dedice carierei.

La 41 de ani, dupa o pauza destul de ”consistenta”, isi face din nou aparitia pe pistele de alergare. Daca in anii sai de glorie, participa la competitiile de 800, 1.500, 3.000 sau de 5.000 de metri, mai tarziu, din pura intamplare, incearca si cursele mai lungi, de rezistenta.

La 60 de ani, dupa pensionare, se concentreaza indeosebi pe alergarea pe sosea. Este momentul cand isi stabileste ca obiectiv sa devina primul alergator de 70+ care termina maratonul in mai putin de 3 ore.

Whitlock continua sa concureze si in competitiile ceva mai ”lejere”, pe distante de 1.500-10.000.

Ce se afla in spatele succesului sau?

Obiective similare sunt dificil de atins de multi runners cu mii de kilometri ”la bord”, aflati la varsta cand articulatiile si musculatura nu trebuie sa se lupte cu problemele cauzate de povara deceniilor.

La cele 85 de primaveri, se pare ca nu renunta sa ”aspire” la rezultate grandioase. Aproape ca-ti vine greu sa crezi ca in ciuda deceniilor pe care le poarta-n carca, poate concura cu orice alt sportiv pe pistele de alergare.

Rezultatele sale impresionante raman la limita imposibilului pentru fiintele umane. Indiferent de varsta, in lipsa unei pregatiri fizice constante si de durata, putini oameni pot alerga un maraton intreg.

Sunt si mai putini cei care reusesc sa parcurga fare oprire 42 de kilometri in mai putin de 3 ore, un timp imposibil de atins pentru ”muritorii de rand”, antrenati putin sau deloc.

Dar lucrurile stau cu totul diferit pentru aceasta legenda vie a atletismului mondial, care aduce confirmarea ca alergarea este un sport pentru toti, indiferent de varsta.

Fara indoiala, ceea ce-l determina sa continue, este pasiunea pentru o disciplina care l-a ”urmarit” toata viata. De asemenea, Whitlock marturiseste ca meritul reusitelor sale sta si in pantofii de alergare pe care-i foloseste.

Este vorba despre un model care nu se mai fabrica, vechi de circa 2 decenii. Octagenarul detine pe ”stoc” mai multe perechi de genul, care au prea putin in comun cu incaltamintea de alergare actuala.

Retine!

Este destul de complicat sa-l ”copiezi” pe Whitlock la performante. Insa te asiguram ca echipamentul sportiv are un rol decisiv. Prin tehnologiile folosite, pantofii de alergare (de trail sau de alergare pe sosea) sporesc confortul si protejeaza structura piciorului de accidentari.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend