ProAlpin.ro Blog

Este defrisarea rea? Ce efecte au despaduririle

Defrisarea, sau despadurirea este inlaturarea totala, fie prin taiere, fie prin ardere a plantelor lemnoase de pe o anumita suprafata. Ce efecte poate avea despadurirea?

Defrisarea este, in unele cazuri – daca este facuta cu cap – utila, deoarece acea suprafata poate apoi fi folosita in alte scopuri, ca agricultura, pasunat, constructii si de asemenea, materialul lemnos rezultat este foarte util in multe industrii. Problemele apar cand despaduririle se fac intr-un mod irational si lipsit de sustenabilitate.

Astfel de defrisari, la scara masiva, duc la deteriorarea calitatii solului si desi padurile inca mai acopera undeva la 30% din suprafata planetei, in fiecare an 75.000 de km² de paduri dispar, conform National Geographic. Rata despaduririi este foarte ridicata la tropice si daca nu se iau masuri drastice, in maxim 100 de ani padurile tropicale vor disparea complet, spune aceeasi sursa.

Nu toate despadurile sunt intentionale, insa, unele fiind cauzate de incendii de padure, sau de pasunatul excesiv care impiedica cresterea lastarilor.

Dar sa trecem la efectele defrisarii irationale. Printre cele mai negative efecte este distrugerea habitatului a milioane de specii de flora si fauna. Aproximativ 70 la suta din plantele si animalele terestre traiesc in paduri, iar majoritatea nu pot supravietui distrugerii caselor lor.

defrisare_2

Copacii au un rol foarte important in absorbtia gazelor de sera, care cauzeaza incalzirea globala. Cu cat avem mai putine paduri cu atat mai multe gaze intra in atmosfera si cresc viteza si severitatea efectului de sera.

De asemenea, fara copaci – care in timpul zilei tin umbra, iar noaptea pastreaza mai bine caldura – rezulta schimbari de temperaturi mari, care sunt daunatoarea plantelor si animalelor din acea zona.

Solul din paduri este mai umed, iar indepartarea copacilor, care blocheaza razele soarelui, cauzeaza uscarea rapida a acestuia. Copacii ajuta la perpeturarea ciclului apei. Prin distrugerea padurilor, se creaza dezechilibre imense in natura, modificandu-se regimul de precipitatii si se ajunge la seceta. De multe ori zonele despadurite ajung sa fie aride.

Alte efecte negative includ eroziunea solurilor, aparitia de alunecari de teren si modificari in miscarea curentilor de aer.

banner_robens_animat

Cea mai rapida solutie a tuturor problemelor ar fi oprirea taierii capacilor, dar fiind foarte seriosi, realitatile lumii in care traim (industriale, financiare, umane) ne arata ca asa ceva nu se poate intampla.

O solutie care poate functiona insa este sa avem un management mult mai atent al resurselor forestiere. Defrisarile pe suprafete mari ar trebui oprite complet, astfel asigurandu-se ca mediile forestiere vor ramane cat de cat intacte. Taierea copacilor trebuie facuta intr-un mod sustenabil, inlocuindu-i pe cei taiati cu lastari.

In ultimii ani rata defrisarii a scazut un pic, iar mai multe tari de pe glob au initiat proiecte de reimpadurire, dar despaduririle raman in continuare o problema. O problema careia ar trebui sa-i acordam mai multa atentie si mult mai multa consideratie.

Cat despre situatia actuala din Romania, unde s-au distrus mii de hectare, mare parte din ele ilegal, ne-a adus in situatia in care suntem codasa Europei la capitolul paduri. Sper sa schimbam aceasta situatie curand. Cu cat mai repede cu atat mai bine.

banner_bergans_animat

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend