ProAlpin.ro Blog

Emil Racovita – Explorator

Emil Racovita in 1921 sursa foto: speologie.org

Emil Racovita a fost un savant, speolog si biolog roman, nascut la 15 noiembrie 1868, la Iasi. El este considerat fondatorul biospeologiei, un domeniu interdisciplinar (biologie și speologie), care are drept obiect studiul organismelor care vietuiesc în pesteri. De asemnea, Racovita este cunoscut international pentru participarea la expedetia antarctica belgiana, la doar 29 ani.

Emil Racovita la bordul navei Belgica

Emil Racovita la bordul navei Belgica sursa foto: wikimedia

Emil Racovita a fost recomandat lui Adrien de Gerlache, liderul expeditiei si i-a avut colegi pe Roald Amundsen, ca ofiter secund, Frederick Cook, un medic american, medicul belgian Emile Danco, oceanograful Henryk Arctowski si Antoni Dobrowolski, meteorolog si geofizician polonez.

In timpul expeditiei, cu prilejul opririlor facute in Chile si pe tarmul stramtorii Magellan, Racovita a intreprins lucrari extensive si complexe asupra florei si faunei din aceste zone.

In Antarctica, cei din aceasta expeditie, au descoperit o stramtoare, care a primit numele navei folosita pentru expeditie, Belgica. Cateva insule din arhipelagul Palmer, au fost de asemenea descoperite, iar una dintre ele a fost numita de Racovita, insula Cobalcescu, dupa Grigore Cobalcescu, geolog și paleontolog roman.

Belgica trece pe harta inca incompleta a Antarcticii si insula Wiencke si Tara lui Danco, numite asa in memoria celor doi membri ai expeditiei care au murit in aceasta calatorie.

Echipajul Belgica Foto: F. Cook surs: wikimedia

Intre martie 1898 si februarie 1899, Belgica a ramas blocata intre gheturi. In aceasta perioada, Emil Racovita, impreuna cu colegii sai, au facut numeroase cercetari stiintifice, intr-atat de multe, incat contributia lor stiintifica a fost mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice ce avusesera loc pana la acea data, luate la un loc.
Bergans-blog
Printre altele, omul de stiinta iesean a intreprins studii aprofundate asupra balenelor, pinguinilor si a pasarilor antarctice. Aceste studii i-au adus o reputatie meritata, la nivel global. Materialul adunat in timpul expeditiei, a dat nastere la un numar de 60 de volume publicate.

In 1920 Racovita a infiintat primul institut de biospeologie din lume, la Cluj, in cadrul Universitatii. La 79 de ani, in 1947, naturalistul roman a decedat, la Cluj.

Balena cu cioc (Ziphiidae)

Balena cu cioc (Ziphiidae) sursa foto: gma.org

El a ramas in istoria stiintei, datorita descoperirilor, studiilor si lucrarilor sale vast apreciate, printre care se afla si descoperirea balenei cu cioc.

Geci Hannah la ProAlpin

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend