ProAlpin.ro Blog

Studiu: Excursiile in ariile protejate afecteaza fauna

ariile protejate

Activitatile recreative in ariile protejate, precum drumetiile, au impact negativ asupra vietii salbatice. Fauna are cel mai mult de suferit. Asemenea imixtiuni ale omului determina animalele sa fuga din zonele in care se hranesc si sa iroseasca energie pretioasa.
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Colorado si de la Societatea de Conservare a Vietii Salbatice a trecut in revista 274 de studii publicate in perioada 1981-2015. Este vorba despre efectulactivitatilor de recreere asupra unei varietati mari de specii de animale din toate zonele geografice.

Compatibilitatea cu salbaticia

Activitatile recreative in natura sunt printre cele mai raspandite activitati desfasurate in ariile protejate. Ele sunt premise in peste 94% dintre parcurile si rezervatiile din intreaga lume.
Inspirand aproximativ opt miliarde de vizite pe an in aceste zone, recreerea in aer liber este considerate compatibila cu protectia naturii. Insa, sunt raportate din ce in ce mai multe efecte negative ale acestei activitati asupra vietii salbatice.
Ariile protejate includ parcurile nationale, zonele salbatice, ariile protejate, rezervatiile naturale si cele private.
„Lumea isi asuma, in general, ca activitatile recreationale sunt compatibile cu dezideratul conservarii ariilor protejate. Studiul nostru, cu dovezi referitoare la speciile salbatice si la tipurile de habitat din intreaga lume sugereaza contrariul“, a precizat Courtney Larson, coordonatorul lucrarii publicate de Universitatea de Stat Colorado.

Efecte negative

Dintre cele 274 de articole recenzate, mai mult de 93% au indicat cel putin un efect al activitatilor recreative asupra animalelor. In proportie de 59% acesta a fost negativ.
In mod surprinzator, studiile referitoare drumetii si alte activitati care nu implica motorizarea au generat mai multe efecte negative decat cele cu vehicule motorizate.
„Asta nu inseamna ca toata lumea ar trebui sa sara pe ATV, in loc sa porneasca in drumetie. Activitatile motorizate acopera, in general, suprafete mai mari. Influenta lor asupra animalelor poate fi mai raspandita. Si ele au efecte asupra mediului, precum eroziunea terenului si afectarea vegetatiei“, a adaugat Larson.
Printre efectele negative, cercetatorii au descoperit scaderea diversitatii speciilor, probleme de supravietuire si reproducere. Este vorba si despre abundenta de specii si tulburari comportamentale sau psihologice – scaderea poftei de mancare sau nivel crescut de sters.
Efectele negative au fost evidentiate mai frecvent in studiile referitoare la reptile, amfibieni si nevertebrate.
Cele pozitive au fost mai des observate asupra pasarilor din familia ciorilor si asupra mamiferelor din ordinul rozatoarelor.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend