ProAlpin.ro Blog

Expeditie romaneasca pe muntele McKinley

O expeditie romaneasca se pregateste de ascensiunea pe muntele McKinley.

Maine, 12 iunie, in cadrul proiectului intitulat „6195 Denali – operation take a(l/t)titude”, trei romani vor incepe ascensiunea muntelui, a anuntat Tiberiu Pintilie, initiaturul expeditiei, noteaza Agentia Nationala de Presa AGERPRES.

Conferinta a avut loc la sediul Universitatii Romano-Americane.

Echipa ce va pleca pe cel mai inalt varf din America de Nord este formata din Tiberiu Pintilie, Dan Caba si Cristian Niculescu Tagarlas. Acestia vor realiza expeditia in perioada 12 iunie – 7 iulie.

Muntele McKinley, Alaska, S.U.A. (6194 m), este denumit si Denali de localnici. Datorita altitudinii si a latitudinii atmosfera este mult mai rarefiata (la ecuator, un munte de inaltimea sa ar avea mult mai mult oxigen) si astfel raul de altitudine se instaleaza mai repede. De asemenea, cutremurele sunt foarte dese aici, iar conditiile meteo sunt dificile, iarna inregistrandu-se temperaturi de pana la -83 grade Celsius. Fiind cel mai inalt varf din America de Nord, McKinley face parte din „Cele 7 varfuri” (The Seven Summits), lista care contine cei mai inalti munti de pe fiecare continent.

banner_robens_animat

Pintilie a subliniat ca doreste, prin acest demers, sa marcheze 135 de ani de relatii diplomatice intre Romania si SUA si a continuat: „Voi duce pe acest varf steagurile Romaniei si SUA, iar la intoarcere vreau sa le duc pe varful Moldoveanu, din Romania. Incurajez toti tinerii sa-si atinga visele si sa-si propuna mereu tinte cat mai inalte.”

Rectorul Universitatii Romano-Americane, Ovidiu Folcut, i-a urat mult succes lui Tiberiu, care este absolvent al Universitatii.

banner_bergans_animat

Jane Thompson, sotia insarcinatului cu afaceri ad-interim al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, care a onorat aceasta conferinta de presa a spus ca Romania este prieten si aliat al SUA si ca Muntele McKinley este printre cele mai spectaluoase locuri din lume. De asemenea, a invitat cat mai multi romani sa-l admire, conform aceleasi surse.

sursa foto: wikimedia.org

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend