ProAlpin.ro Blog

Expeditii majore ce au folosit echipament Bergans

In istoria de peste 100 de ani a Bergans, foarte multe expeditii si aventurieri au folosit diferite echpamente ale producatorului norvegian. Iata o lista a celor mai importante dintre ele.

Ole F. Bergans a inventat cadrul Bergans in 1908, dupa o tura de vanatoare, cand ajungand la destinitie, avea dureri si se simtea rigid, din cauza echipamentului care se freca de spatele lui. Inventia sa ingenioasa a facut Bergans un furnizor de top, de rucsacuri si inca mai continua si dupa 100 de ani.

Pe 17 January 1912 Robert F. Scott si oamenii sai au ajuns la Polul Sud. Expeditia era echipata cu rucsacuri Bergans. Ei au aflat ca au fost intrecuti in lupta pentru Polul Sud, de Roald Amundsen. Interesant si aceasata expeditie a folosit rucsacii Bergans.

In 1913, Armata Norvegiana incepe sa foloseasca rucsacurile produse de compania conationala.

Dupa ce norvegianul Amundsen a castigat cursa pentru Polul Sud, Ernest Henry Shackleton si-a indreptat atentia catre Endurance Expedition (1914-1917). Expeditia consta in traversarea Antarcticii de la coasta la coasta, prin pol. Expeditia a esauat, cand nava Endurance a devenit blocata in gheata si era zdrobita incet, incet de masa de ea. Shackleton a reusit sa salveze intreg echipajul, iar acum este considerat erou. Rucsacurile Bergans nu au lipsit nici acestei expeditii.

O alta expeditie istorica, in care s-au folosit produsele Bergans, este prima expeditie pe Everest. In 1922, generalul Charles G. Bruce si-a condus oamenii pe Everest, incepandu-si ascensiunea din Tibet.

In 1926, Roald Amundsen ajunge la Polul Nord, cu avionul „Norway”.

Richard E. Byrd, in 1928 conduce prima sa expeditie in Anatartica. Expeditia a inclus 2 vapoare si 3 avioane.

roal amundsen bergans proalpin

Roald Amundes. Faimosul explorator artci si antartic, ne-a scris:
Am folosit rucsacurile Bergans Meis si Knapsack in mai multe ocazii si intotdeauna mi-au servit excelent.
Bardrud, 28 Ianuarie 1928

In 1953, Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay devin primii oameni care ating varful Everestului. Ei faceau parte din a noua expeditie britanica, condusa de John Hunt.

In 1971 Tor Larsen a cerut ajutorul Bergans pentru a echipa expeditia sa la King Carls Land, Svalbard. Imbracamintea extrema oferita de producatorul norvegian i-a aparat pe aventurieri, iar Larsen a confirmat calitatea produselor Bergans.

Tot in 1971 , un munte localizat in Antarctica a fost numit Bergans Castle, dupa inventatorul Ole F. Bergans, pentru contributia sa in cercetarea si expeditiile polare.

In perioada 1996-2000, Rune Gjeldnes si Torry Larsen, membrii ai echipei Bergans au planificat si au finalizat cu succes expeditia “Arctic Ocean 2000” (o expeditie de 109 zile si 2100 km), devenind primii oameni care au traversat oceanul Arctic fara reaprovizionari.

In 2001, Bergans se implica in reality show-ul TV 71° North. Participantii la acest serial TV trebuie sa ajunga de la Lindesnes la North Cape, intr-un test de anduranta al participantilor si al echipamentului.

In perioada 2005-2006, Cecilie Skog, Rolf Bae si Per-Henry Borch ating Polul Sud, dupa 36 de zile si 900 km. Cecilie a vrut de asemenea sa urce pe Vinson (4879 m). Pe 9 ianuarie 2006 ea a cucerit varful, cand se intorcea de la polul Sud.

Tot in 2006, Tormod Granheim, Tomas Olsson si Fredrik Schenhol, mambrii ai echipei Bergans, au inceput urcarea pe Everest din partea tibetana cu skiurile. Olson si-a pierdut viata in aceasta expeditie si acest accident a dus la prima salvare cu elicopterul pe partea tibetana a muntelui Everest.

Rune Gjeldnes, si el membru al echipei Bergans, a terminat in 2006, un trek cu skiurile de 3 luni si 4800 km, traversand regiunea polului Sud, devenind prima persoana care a traversat acea regiune singur si fara reaprovizionari.

In 2008 Rolf Bae, Stein Ivar Gravdal, Bjarte Bo si Sigurd Felde au atins varful Great Trango Tower (6286 m). Expeditia a durat 27 de zile la urcare si 30 de ore la coborare.

Trango Tower Expedition Bergans

Rolf Bae, Cecilie Skog, Lars Nessa si Oystein Stangeland au cucerit K2 in 2009. Rolf Bae si-a pierdut viata in aceasta expeditie.

Cecilie Skog si Ryan Waters au terminat in 2010 prima traversare a Antarcticii care nu a fost asistata, sau suportata. Aventura a durat 70 de zile si mai mult de 1800 km pe continentul Antartic.

Cecilie Skog si Rune Gjeldnes au inceput in vara lui 2011 o expeditie care traversa polul Nord cu ajutorul unei canoe Ally.

Toate aceste expeditii au folosit echipament Bergans si acest lucru sta martor al calitatii extraordinare a produselor fabricate de norvegieni. Iar noi, la ProAlpin, avem 30% reducere la toate echipamentle lor. Bergans of Norway pe shop-ul online ProAlpin.ro

Bergans-blog

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend