ProAlpin.ro Blog

Materiale impermeabile fara produse chimice periculoase

produse chimice

In industria outdoor nu mai este loc pentru produse chimice periculoase. Gore Fabrics, unul dintre marii producatori din domeniu, renunta, treptat, la produsele chimice per si poli-fluorinate, denumite generic PFC.

Compusii sunt folositi pentru realizarea membranelor rezistente la apa, dar si a materialelor impermeabile. Avantajele lor sunt: respingerea apei, a grasimii si a murdariei. Sunt des folositi in industria outdoor si textila performanta, pentru a le oferi protectie si confort celor care le poarta. Dezavantajul este ca produsele se dezintegreaza foarte greu si pot influenta sistemele de reproducere si hormonale.

Produsele chimice per si poli-fluorinate s-au raspandit in toata Europa. Greepeace a descoperit ca avem de-a face cu o contaminare istorica si permanenta a apei, aerului si solului , in apropierea fabricilor din domeniu. S-a identificat contaminarea inclusiv in zone izolate, precum lacurile montane.

Programul de detoxifiere

Drept urmare, reprezentantii Gore Fabrics au anuntat ca vor sa renunte, pana in 2020, la utilizarea unui grup de produse din categoria mentionata, identificate ca amenintari pentru mediu. Acestea sunt folosite pentru realizarea de produse rezistente la apa, precum geci, incaltaminte si accesorii. Tehnologia este folosita in 85% dintre produsele companiei.  Restul, de 15 procente, reprezinta produse specilizate, precum uniformele pompierilor si polititstilor. Producatorul vrea sa elimine problemele de mediu create de utilizarea de produse chimice periculoase, pana in 2023.

„Produsele noastre au fost intotdeauna sigure pentru client, dar Gore recunoaste ingrijorarile referitoare la contaminarea mediului cu aceste chimicale. In plus, sunt necesare tehnologii mai noi si mai prietenoase cu mediul“, a precizat Bernhard Kiehl, Gore Fabrics Sustainability Leader.

Pasionatii de calatorii in aer liber care folosesc produse ce inglobeaza chimicalele amintite au determinat demararea campaniei pentru alternativele prietenoase cu mediul.

„In calitate de lider al sectorului, Gore Fabrics este incantata de posibilitatea sa provoace o schimbare importanta in industrie. Facem asta prin investitii semnificative in dezvoltarea de tehnologii care elimina ingrijorarile legate de folosirea produselor chimice mentionate“, a adaugat Kiehl.

Primele produse Gore fara substante per si polifluorinate, realizate cu tehnologie de respingere a umezelii, ar urma sa fie lansate pe piata in aproximativ sase luni.

Schimbare in industrie?

„Este un pas important in tranzitia industriei outdoor catre productia prietenoasa cu mediul. In urma deciziei liderului de piata, vor fi multe produse care nu vor mai lasa urme otravitoare in natura. Apreciem si eforturile Sympatex, producatorul unui membrane fara fluor. Ambele proiecte demonstreaza dinamismul cu care industria intentioneaza sa rezolve problema“, a spus expertul in produse chimice Manfred Santen, de la Greenpeace, intr-o reactie la anuntul facut de Gore Fabrics.

Greenpeace a militat de mai multi ani pentru ca producatorii sa renunte la substantele care afecteaza mediul si sanatatea oamenilor. Peste 30 de firme importante, printre care H&M, Adidas si Aldi au pledat pentru renuntarea la substantele periculoase pentru care exista alternative ecologice, pana in 2020.

Potrivit Greenpeace, constientizarea consumatorilor si protestele au ajutat foarte mult la crearea presiunii necesare asupra companiilor. „Succesul actual demonstreaza ca intreaga industrie se poate transforma, cu usurinta“, a precizat Santen.

Germania si Norvegia vor sa restrictioneze utilizarea de substante per si poli-fluorinate. Nu au realizat, insa, un calendar concret sau o lista de masuri. O alta problema, potrivit Agentiei de Protectie a Mediului din Germania (Umweltbundesamt), o reprezinta utilizarea compusilor in hartie si cutiile de carton pentru pizza.

Greenpeace nu are de gand sa mai astepte punerea in practica a politicilor si ii informeaza pe consumatori, pe internet, ce companii vand produse fara compusi per si poli-fluorinati. In acelasi timp, organizatia sprijina companiile sa faca tranzitia catre produse si metode de productie prietenoase cu mediul.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend