ProAlpin.ro Blog

Feeria padurilor Romaniei (II) – Padurea de fag

Padurea de fag sau fagetul acopera versantii muntilor nostri intr-o proportie mai mare decat padurea de stejar. Acest brau de fag impreuna cu alte cateva specii de arbori incep sa-si inalte coroanele de la 400-500 m altitudine si se opresc undeva la 1300-1500 m altititudine. Limita superioara a raspindirii fagetului variaza in raport cu configuratia muntilor si tipul de sol. Dar sa patrundem mai adanc in padurea de fag din tara noastra si sa-i descoperim misterele. Daca fagii ar putea vorbi, ne-ar putea povesti cum arata pamantul cu mult inaintea aparitiei omului, candva in perioada neozoica… 🙂

Esenta lemnoasa principala, este, desgur, fagul, Fagus sylvatica si predomina intre altitudinile 500-900 m. Fagul a aparut in perioada neozoica a evolutiei Pamantului, mai exact acum 67 de milioane de ani. In Groenlanda, unde clima atunci era temperata, s-au descoperit primele fosile de fag, care dateaza din perioada paleogenului. Timp de 41 de milioane de ani, fagul si celelalte foioase s-a dezvoltat si s-au adaptat, cucerind treptat flora pe mapamond.

altus_animat

Alaturi de fag, vom intalni in aceste paduri si teiul puciosTilia cordata, paltinul de munteAcer pseudoplatanus, frasinulFrasinus excelsior, scorusul de munteSorbus aucuparia sau ciresulPrunus avium.

Acolo unde padurea de fag intalneste o clima usor mai rece, la altiudinile mai mari, se amesteca cu molidul si bradul, dar si alte conifere. La aceste altitudini, caprioare, veverite, vulpi si ursi, ciocanitoare se ascund in desisurile padurii. Cateva specii de arbori mai putin cunoscuti si de influenta mediteraneana s-au raspandit si la noi, inca din perioada neogenului si cuaternarului, adica acum aprox. 26 de milioane de ani. Dintre arborii mai putin cunoscuti si care prefera zonele mai calde, mai blande din padurea de fag enumeram alunul turcescCorylus colurna, iar dintre arbusti caprifoiulLanicera xylosteum, murulRubus hirtus, crusonulFragula alnus si verigariulRhamnus catharticus.

Daca te gandesti de ceva timp la un rucsac rezistent, numai bun pentru excursii, arunca un ochi
peste cateva modele calitative, ale caror review-uri le gasesti tot pe blog: Rucsaci de excursie.

Pe tulpiniie fagilor si ale unor creste de munte putem intalni o planta agatatoare cu renumite proprietati emoliente asupra laringelui si faringelui, este vorba despre iederaHedera helix. Aproape de solul umed si afanat se intinde vegetatia erbacee care cuprinde o serie de plante interesante: matragunaAtropa belladonna, planta folosita in medicina populara pentru tratarea colicilor gastrointestiali. In prezent, nu e recomandat sa o utilizati, intrucat toxicitatea ei afecteaza tesuturile tractului digestiv. Tot aici cresc si fragii de padure, creasta-cocosului, ferigi.

in colturile umede si racoroase ale padurii de fag se ascund sbarciogul (ciuperca comestibila) si palaria sarpelui, (ciuperca otravitoare), dar si cateva specii foare frumoase de licheniLecanora subfusca, Parmelia acetabulum, Peltigera canina.

Luni incheiem seria Feeria padurilor Romaniei cu un articol despre padurea de molid. In josul acestui articol va asteapta, la fel ca si in articolul trecut, o galerie foto cu arbori si detaliu de frunze.

Voi cum aveti de gand sa va petreceti timpul liber toamna asta?
Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend