ProAlpin.ro Blog

Feeria padurilor Romaniei – Padurea de stejar

Pentru ca se apropie toamna si devenim cu totii mai nostagici, iar excursille celor mai multi dintre noi vor trece prin padurile ruginii, ne-am gandit sa alcatuim o serie de articole despre vegetatia tarii noastre. In functie de tipul de altutudine si specificul zonelor diverse, vom patrunde in povestea ramnificata a varietatilor de specii de arbori si arbusti.

Azi ne strecuram in padurea de stejar si vorbim despre multitudinea de specii pe care o veti inatalni aici.

La cele mai joase altitudini, vegetatia lemnoasa inseamna de fapt un compus al silvostepei, deci se intalnesc specii de plante caracteristice zonei de stepa si zonelor de padure laolalta. Vegetatia acestui relief este dominata de falnicul stejar brumariu, Quercus pedunculiflora, si stejarul pufos, Quercus pubescens. Alaturi de garnita, Quercus frainetto si alti arbori si arbusti, silvostepa face loc padurilor de stejar masivi. Quercus robur.

banner_bergans_animat

La sfarsitul acestui articol veti gasi o galerie foto foarte interesanta, arborii in ansamblu si frunzele lor, pentru a invata sa-i recunoasteti mai usor!

Padurea de stejar ocupa o suprafata importanta a zonei forestiere din tara noastra, si ca orice padure de foioase, creste si se dezvolta intr-un climat cald-temperat, pana la 1500 – 1800 m altitudine. In continua diminuare din cauza defrisarilor irationale si lipsite de macar elementarul simt ecologic pe care toti ar trebui sa-l manifestam, padurea de stejar se micsoreaza. Terenul e tot mai instabil, fauna mai putina, iar perioada necesara refacerii ei ar fi  de peste un mileniu!

Niste bocanci te vor proteja perfect intr-o excursie in padure! Review-ul Bocanci Lowa Ranger, 
clasicii ,,rock''-cilor 
te va lamuri in privinta beneficiilor pe care le aduce piciorului o astfel de incaltaminte.

Stejarul a aparut in perioada neozoica a evolutiei vietii pe Terra, acum 67 de milioane de ani. Tot in aceasta perioada au aparut si ulmul, paltinul, plopul si fagul.

altus_animat

Cand va veti plimba la toamna prin padurea de stejar veti recunoaste multe specii de arbori: Gorunul, Quercus petraea, carpenul, Carpinus betulus, ulmul, Ulmus carpinifolia, frasinul, Fraxinus excelsior, paltinul de camp, Acer platanoides, si jugastrul, Acer campestre.

Sub coroana acestor foioase, vom regasi stratul arbustiv, bogat in paducel, corn, alun, voniceriu si lemn raios. In locurile mai umbroase si umede apare si feriga de padure, verde si in acelasi timp parca batrana, daca stam sa ne gandim la longevitatea ei! Feriga este o planta care a aparut in era paleozoica, mai exct in perioada carbonifera  (acum 55 de milioane de ani) a acestei epoci si din ea descind coniferele. Parfumatul tei, Tilia cordata ocupa si el un loc intre printre maiestuosul stejar si ramurile sale masive. Tot in locurile mai retrase apare timida, in palcuri, si palaria sarpelui, vestita ciuperca otravittoare, cu palaria rosie si puncte albe.

Maine vom vorbi despre padurea de fag!

Voua va plac plimbarile pe aleile racoroase de padure cand incep sa se scuture frunzele?
                  

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

1 comentariuLasa un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend